Vinkit

Raclette tuo vaihtelua illanistujaisiin

Teksti: Anna.fi

Raclette on kaikkien sulatettujen juustoruokien äiti ja loistava sekä helppo illanistujaistarjottava ja ohjelmanumero.

raclette

Raclette on peräisin sveitsiläisiltä vuoripaimenilta, joilla oli tapana sulattaa juustoa nuotion loimussa. Aidoimmillaan raclette halkaistaan ja leikkauspintaa lämmitetään avotulella niin, että sulanut juustomassa voidaan kaapia (ranskaksi racler) lautaselle. 

Näin valmistat raclette-aterian

Nykyisin raclette valmistetaan yleisimmin sähkökäyttöisellä raclette-pöytägrillillä, jossa juustoviipaleita sulatetaan pienissä raclette-pannuissa. 

Nosta raclette-pannu ja siihen kuuluvat pikku pannut keskelle pöytää. Kukin ruokailija sulattaa itse oman annoksensa pannussa. Lautaset lämmitetään ennen ruokailua, jottei juusto jähmety lautaselle. Samasta syystä juustoa kannattaa ottaa vain pieni määrä kerrallaan.

Jos sinulla ei ole raclette-pannuja, voit sulattaa juuston liedellä pinnoitetussa paistinpannussa ja nauttia sen lisäkkeiden kanssa. Juusto tarttuu helposti pannuun ja se jähmettyy jäähtyessään, joten se kannattaa nauttia heti sulaneena.

Raclettea syödään sulatettuna yhdessä keitettyjen perunoiden ja hillosipulien sekä etikkakurkkujen kanssa. Kannattaa kokeilla myös ilmakuivattua kinkkua, sieniä, paahdettua ja viipaloituja paprikoita raclette-juuston kanssa. Nappaa tästä Anna-lehden raclette-ohje.

Raclette-ateriaa keventämään sopii hyvin raikas vihreä salaatti ja tuore leipä. Juomaksi kannattaa kokeilla keveitä punaviinejä.

Raclette-pannu jälkiruoan tarjoiluun

raclette jälkiruokana

Raclette-pannu soveltuu myös jälkiruoan valmistukseen. Sulata puolikovaa sinihomejuustoa pannussa ja tarjoa tuoreiden viikunoiden, hillokkeen ja saksanpähkinöiden kanssa.

Isoja raclette-kiekkoja ja muhkeita makuja

Kokonaiset raclette-kiekot painavat noin 6 kiloa, ja juuston pintaa peittää tahmeahko punertava pintakerros. Kuorikerros saa värinsä ja tuoksunsa juustoa kypsyttävästä kittikasvustosta, jolla on oleellinen merkitys juuston maun ja aromin muodostumisessa.

raclette-juustot

Alpeilta kotoisin oleva Raclette yhdistetään usein Sveitsiin, mutta myös Ranskan sveitsinpuolisilla vuorisilla alueilla valmistetaan muhkeita raclette-juustokiekkoja, jotka tunnetaan hyvästä maustaan ja erinomaisista sulamisominaisuuksistaan.

Kuvat: Photos.com ja Ari Heinonen

Leena Kalliokoski

 

X