Vinkit

Rakuuna

Teksti: Sirpa Hammarberg

Ranskalainen rakuuna on hienoarominen yrtti, joka ei peitä, vaan korostaa ruoan omaa makua. Siksi se sopii kaikenlaisten ruokien maustajaksi.

rakuunanoksa

Erityisesti ranskalainen rakuuna on ryytimäisen aromikas yrtti, jota käytetään klassiseen béarnaisekastikkeeseen, fines herbes -maustesekoitukseen ja joskus bouquet garni -maustekimppuun. Perinteisesti sillä on maustettu valkoviinietikkaa. Toinen rakuunalajike – venäläinen rakuuna – ei ole yhtä aromikas, ja sitä laitetaankin ruokaan enemmän kerralla kuin ranskalaista.

Rakuunat sopivat monenlaisiin ruokiin, mutta erityisen hyvin munaruokiin ja kasvisten seuraksi, rakuuna ja porkkanat ovat tuttu yhdistelmä. Myös kalaa, riistaa ja lammasta sekä sisäelinruokia maustetaan usein rakuunalla.

possuwok, koristeena chiliä ja rakuunaa

Yksi pensas riittää

Ranskalainen rakuuna kasvaa luonnonvaraisena Ranskassa ja muissa Välimeren maissa ja venäläinen rakuuna Keski-Venäjällä ja Siperiassa. Niitä on käytetty rohtona muun muassa ruokahalua parantamaan. Suomeen rakuuna tuli aluksi luostareihin, kuten moni muukin lääke- ja mausteyrtti.

Venäläistä rakuunaa voi viljellä siemenestä, mutta ranskalainen rakuuna ei tee siemeniä, sen taimi pitää saada jaetusta vanhasta kasvista. Monivuotinen kasvi pitää multavasta maasta ja puolivarjoisasta tai aurinkoisesta paikasta. Talveksi se kannattaa peittää.

Komeaksi, jopa puolitoistametriseksi kasvavan rakuunan versoja kerätään pitkin kesää. Tavalliselle perheelle yksi pensas riittää koko vuodeksi. Jos rakuunan sadosta halutaan maukas, sen ei anneta kukkia. Sato kannattaa pakastaa, jolloin aromi säilyy parhaiten. Rakuunaa voi myös kuivata.

Kokeile näitä:

Marinoidut kantarellit
Marinoituja porkkanoita ja ruohosipulijogurttia
Rakuunakanaa ja porkkanoita
Mustatorvisienikeitto
Possuwok
Välimerellinen papusalaatti
 

Kuva: Thinkstockphotos ja Suvi Laine

X