Ruoka

Rakuuna antaa ruoalle hienostuneen maun

Rakuuna on hienoarominen yrtti, joka kuuluu klassiseen ranskalaiseen keittiöön. Se korostaa ruoan omaa makua ja sopii moneen.

Teksti:
Sirpa Hammarberg ja Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Rakuuna korostaa ruoan omaa makua hienostuneesti.

Rakuuna on hienoarominen yrtti, joka kuuluu klassiseen ranskalaiseen keittiöön. Se korostaa ruoan omaa makua ja sopii moneen.

Rakuuna on ranskalaisen keittiön suosikki. Se ei peitä, vaan korostaa ruoan omaa makua. Hienostuneessa maussa on aavistus anista tai lakritsimaisuutta ja makeutta. Se sopii monenlaisten ruokien maustajaksi. Rakuunaa pidetään yhtenä hienoimmista mausteista ja se kuuluu eittämättä yrttien aatelistoon.

Rakuuna ruoanlaitossa

Erityisesti ranskalainen rakuuna on ryytimäisen aromikas yrtti, jota käytetään klassisiin kastikkeisiin, fines herbes -maustesekoitukseen, yhdistelmään, johon kuuluu tuoreen rakuunan lisäksi persilja, ruohosipuli ja kirveli ja joskus bouquet garni -maustekimppuun. Perinteisesti sillä on maustettu valkoviinietikkaa.

Ranskalaisessa keittiössä rakuuna ja muutkin tuoreet yrtit ovat korostamassa ruoan makua, mutta eivät peittämässä pääainesten olennaista aromia.

Toinen rakuunalajike – venäläinen rakuuna – ei ole yhtä aromikas, ja sitä laitetaankin ruokaan enemmän kerralla kuin ranskalaista. Kaupan ruukkuyrtit ovat useimmiten venäläistä rakuunaa.

Rakuunasta on monen ruoan maustajaksi. Erityisen hyvin se toimii munaruoissa ja kasvisten seurana, rakuunaporkkanat kuuluvat kasvislisukkeiden klassikkoihin. Myös kalaa, riistaa ja lammasta sekä sisäelinruokia maustetaan usein rakuunalla.

Bearnaise-kastikkeen juuri oikeanlainen hienostunut maku syntyy rakuunasta. Pähkinäisen makuinen rakuunavoi höystää liharuoat, mutta sitä kannatta kokeilla myös grillatun kokonaisen kalan maustajana. Kermaisen pehmeä valkosipuli-yrttikeitto saa viimeisen silauksen rakuunasta. Tarjoa keitto juhalvana alkuruokana.

Rakuuna menestyy pihamaalla ja ruukussa

Hienoarominen ranskalainen rakuuna on sopiva ruukkuviljelyyn. Se ei tee siemeniä, joten sen taimi pitää ostaa tai saada vaikkapa ystävän jaetusta vanhasta kasvista.

Venäläistä rakuunaa voi viljellä siemenestä. Kasvi on roteva ja saattaa kasvaa reilusti yli metrin mittaiseksi. Se kasvaa parhaiten kasvimaalla. Monivuotinen kasvi pitää multavasta maasta ja puolivarjoisasta tai aurinkoisesta paikasta. Talveksi se kannattaa peittää.

Yrtin maku on parhaimmillaan heinä-elokuussa, juuri ennen kukkimista.

Nauti heti, kuivata tai pakasta

Komeaksi, jopa puolitoistametriseksi kasvavan rakuunan versoja kerätään pitkin kesää. Tavalliselle perheelle yksi pensas riittää koko vuodeksi. Jos rakuunan sadosta halutaan maukas, sen ei anneta kukkia. Sato kannattaa pakastaa, jolloin aromi säilyy parhaiten. Rakuunaa voi myös kuivata, helpoiten se onnistuu kimppuihin sidottuna.

Vanha lääkeyrtti

Ranskalainen rakuuna kasvaa luonnonvaraisena Ranskassa ja muissa Välimeren maissa ja venäläinen Keski-Venäjällä ja Siperiassa. Yrttiä on käytetty rohtona muun muassa parantamaan ruokahalua ja edistämään ruoansulatusta. Suomeen rakuuna tuli aluksi luostareihin, kuten moni muukin lääke- ja mausteyrtti.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tunnista yrtit – tee testi ja ota selvää, erotatko persiljan ja korianterin toisistaan!

Artikkelia on muokattu 17.6.2023 klo 13:00


 

X