Juhlat

Rapujuhlat tulossa? Maittava rapujuhlamenu + vinkit rentoihin loppukesän juhliin

Rapujuhlien kaava on helppo. Tarjoa alkuruokana maistuva keitto kesän antimista ja pääruokana paljon jokirapuja, riittävästi juomaa ja aikaa nauttia kaikesta kiireettömästi.
25.7.2017 Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Rapujuhlat ovat kesän yksi odotetuimmista juhlista. Ravustuskausi alkaa 21. heinäkuuta 2017 ja jatkuu lokakuun loppuun asti. Rapujuhlia vietetään erityisesti elokuussa.

Kokosimme tulevia rapujuhlia varten menun, jolla hurmaat vieraat sekä vinkit, miten saat loihdittua onnistuneet loppukesän juhlat.

Rapujuhlien aperitiivi

Aloita rapujuhlat tarjoamalla syvänpunainen drinkki. Kuohuva campari maistuu raikkaan kirpeältä. Alkoholittomaksi vaihtoehdoksi sopii appelsiini-ja sitruunamehusta sekä spritestä sekoitettu ja pihlajanmarjasiirapilla makeutettu spritz.

Reseptit:
Kuohuva campari
Alkoholiton spritz

Maukas keitto aloittaa rapujuhlat

Valmista vieraille alkuruoaksi maukas keitto, sillä rapupöytään ei kannata istahtaa nälkäisenä. Kun kaikki ovat nauttineet pahimman nälän selättävän alkuruoan, on tunnelma sopivan leppoisa rapujuhlien nautinnollisen letkeään ja hilpeään menoon.

Parhaat alkukeitot valmistat kätevästi jo etukäteen. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi samettisen pehmeäksi leivällä suurustettu kukkakaalikeitto tai rakuunalla maustettu kermainen kantarellikeitto.

avokado-kurkkukeitto mätikoristein

Hehkeän vihreä avokado-kurkkukeitto on sekin hurmaava alkuruoka. Keiton voi tarjota joko mädillä höystettynä tai versoilla koristeltuna kasvisruokaversiona.  Avokadokeitto ei kestä kovin pitkää säilytystä, joten se kannattaa tehdä joko jo vieraiden saavuttua tai hetkeä ennen. Keitto syntyy tuota pikaa monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.

Reseptit:
Kukkakaali-leipäkeitto ja ruischipsit
Kantarellikeitto 
Avokado-kurkkukeitto

Pääruoka: Rapujen keittäminen

Ravut keitetään tillillä maustetussa liemessä. Varaa rapujen kypsentämistä varten tuoretta, mehevää ja rehevältä tuoksuvaa tilliä. Tarkasta silti vielä tillien kunto: poista kruunutillin kukinnoista kaikki siemenet, älä käytä vanhoja kukintoja ja jos käytät perustilliä, varmista ettei seassa ole kuivuneita tai huonoksi menneitä oksia.

Valitse rapujen keittoastiaksi riittävän suuri kattila, sillä ravut kannattaa keittää väljässä vedessä. Vedestä, suolasta, sokerista ja tillistä keitetään liemi. Keittoaika on noin viisi minuuttia, jolloin tilli maustaa liemen. Vasta sitten kylvetetään ravut kiehuvassa liemessä. Ennen kuin pudotat ravut tillikylpyyn, on aika varmistaa että kaikki ravut ovat varmasti eläviä. Tartu rapuihin reippaasti sormin ja pudota ne yksitellen kattilaan.

Kun ravut ovat kattilassa, tarkkaile tilliliemen kiehumista. Kun vesi alkaa uudelleen kiehua, vähennä lämpöä, jotteivät ravu kiehu liian kovalla. Rapukattilaa ei keittämisen aikana kannata hylätä, vaan lämpötilaa on hyvä vahtia. Kun ravut nousevat pintaan, ne ovat kypsiä.

Keittämisen jälkeen ravut tulee jäähdyttää mahdollisimman nopeasti ja laittaa kylmään odottamaan juhlia.

ravut

Resepti: Keitetyt ravut rapujuhliin

Rapujuhlien kattaus

Tillillä koristellut, punaisena hehkuvat ravut ovat itsessään näyttävä pöytäkoriste, ja ansaitsevat kunniapaikan rapupöydässä. Jos tarkoituksesi on tarjota runsaasti rapuja, älä tuo kaikkia kerralla tarjolle, sillä rapu maistuu parhaalta kylmänä. Voit laittaa pöydälle muutaman kylmäkallen ja peittää ne liinalla tai pyyhkeellä ja asettaa sen päälle rapuvadin.

Varaa kaikille ruokailijoille:

  • rapukauluri
  • runsaasti paperilautasliinoja
  • sormien huuhtelumalja, johon voi laittaa mustaherukanlehtiä ja sitruunanviipaleita
  • rapu-ja leipälautanen
  • vesi-, snapsi- ja olut-tai viinilasi
  • rapu- ja voiveitsi

Lue lisää rapujuhlien kattauksesta.

Mitä juomaksi rapujuhliin?

Juomia kannattaa varata rapujuhliin riittävästi. Rapujen kanssa sopivat hyvin olut, kivennäisvesi ja snapsit. Oluista etenkin vaalea lager toimii rapujen kanssa.

Snapsiin voi lisätä ripauksen tilliä, juuri ennen juoman nauttimista. Snapsin tarjoilussa on jokaisella oma tyylinsä. Suosituinta lienee nauttia snapsi huurteisena, mutta toisten mielestä juoman aromit tulevat paremmin esiin huoneenlämpöisenä tarjoiltuna.

Samppanja ja valkoviinit sopivat myös rapujen kanssa. On makuasia, valitseeko kuohuviiniä, samppanjaa vai esimerkiksi Uuden-Seelannin Sauvignon Blancia vai Alsacen alueen viinejä. Vaihtoehtoja on monia ja parhaimpana arvioijana oma suu. Alkon osaavalta henkilökunnaltakin kannattaa kysellä eri vaihtoehtoja ennen juomien ostoa.

Kannetaan pöydät ja tuolit ulos ja syödään rapuja!

Rapujuhliin liittyy monia perinteitä, mutta niistä huolimatta, tai juuri siksi juhlat ovat rennot.  Rapuveitsen saa viedä suuhun, rapuja imeskellään äänekkäästi, niistä ryystetään rapulientä ja ravunlihaa syödään sormin. Pöydässä kuplii iloinen puheensorina ja välillä raikuvat laulut.

Kun vieraat ovat rapupöydässä paikoillaan vierustoveri sitoo kaverinsa kaulaan rapukaulurin. Rapujen syönnin voi aloittaa miten haluaa, yksi tapa on, että illan isäntä nappaa rapuvadilta komeimman ravun kunniapaikalla istuvan naispuolisen vieraan lautaselle. Toinen traditio on, että rapujen keittäjä saa valita rapunsa ensimmäisenä.

Rapuleipa

Tarjoa rapujen kanssa paahtoleipää, voita ja runsaasti tuoretta tillisilppua. Juuri muuta ei tarvita.

Traditioiden mukaan ensimmäinen snapsi nautitaan, kun isännällä on ensimmäisen ravun pyrstöliha paahtoleivällä. Silloin voi kajahtaa helan går!

Rapujuhlien jälkiruoat

Keikauskakku raparperista 
Valkosuklaa-mustikkatorttu

Rapea mansikkatorttu
Pannacotta melonin ja mansikoiden kanssa

Vinkit rapujen syömiseen:
Näin syöt rapuja
4 vinkkiä onnistuneisiin rapujuhliin

 

Tallenna

Tallenna

Lue myös

Suosittelemme