Ruoka

Rapujuhlat tulossa? Maittava rapujuhlamenu + vinkit rentoihin loppukesän juhliin

Rapujuhlien kaava on helppo. Tarjoa alkuruokana maistuva keitto kesän antimista ja pääruokana paljon jokirapuja, riittävästi juomaa ja aikaa nauttia kaikesta kiireettömästi.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Hienostunut fenkolivoi kruunaa rapupaahtoleivän.

Rapujuhlien kaava on helppo. Tarjoa alkuruokana maistuva keitto kesän antimista ja pääruokana paljon jokirapuja, riittävästi juomaa ja aikaa nauttia kaikesta kiireettömästi.

Rapujuhlat ovat kesän yksi odotetuimmista juhlista. Ravustuskausi alkaa 21. heinäkuuta ja jatkuu lokakuun loppuun asti. Rapujuhlia vietetään erityisesti elokuussa.

Kokosimme tulevia rapujuhlia varten menun, jolla hurmaat vieraat sekä vinkit onnistuneisiin loppukesän juhliin.

Rapujuhlien aperitiivi

Aloita rapujuhlat tarjoamalla syvänpunainen drinkki. Kuohuva campari maistuu raikkaan kirpeältä.

Alkoholittomaksi vaihtoehdoksi sopii appelsiini-ja sitruunamehusta sekä spritestä sekoitettu ja pihlajanmarjasiirapilla makeutettu spritz. Ihanan kesäisen minttu-mansikkakuohuvan voi tehdä alkoholittomasta kuohuviinistä, jolloin se maistuu kaikille vieraille.

Maukas keitto aloittaa rapujuhlat

Valmista vieraille alkuruoaksi maukas keitto, sillä rapupöytään ei kannata istahtaa nälkäisenä. Kun kaikki ovat nauttineet pahimman nälän selättävän alkuruoan, on tunnelma sopivan leppoisa rapujuhlien nautinnollisen letkeään ja hilpeään menoon.

Parhaat alkukeitot valmistat kätevästi jo etukäteen. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi samettisen pehmeäksi sinihomejuustolla täydennetty italialainen kukkakaalikeitto tai rakuunalla maustettu kermainen kantarellikeitto.

Hehkeän vihreä avokado-kurkkukeitto on sekin hurmaava alkuruoka. Keiton voi tarjota joko mädillä höystettynä tai versoilla koristeltuna kasvisruokaversiona.  Avokadokeitto ei kestä kovin pitkää säilytystä, joten se kannattaa tehdä joko jo vieraiden saavuttua tai hetkeä ennen. Keitto syntyy tuota pikaa monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.

Näin keität ravut

Ravut keitetään tillillä maustetussa liemessä. Varaa rapujen kypsentämistä varten tuoretta, mehevää ja rehevältä tuoksuvaa tilliä. Tarkasta silti vielä tillien kunto: poista kruunutillin kukinnoista kaikki siemenet, älä käytä vanhoja kukintoja ja jos käytät perustilliä, varmista ettei seassa ole kuivuneita tai huonoksi menneitä oksia.

Valitse rapujen keittoastiaksi riittävän suuri kattila, sillä ravut kannattaa keittää väljässä vedessä. Vedestä, suolasta, sokerista ja tillistä keitetään liemi. Keittoaika on noin viisi minuuttia, jolloin tilli maustaa liemen. Vasta sitten kylvetetään ravut kiehuvassa liemessä. Ennen kuin pudotat ravut tillikylpyyn, on aika varmistaa että kaikki ravut ovat varmasti eläviä. Tartu rapuihin reippaasti sormin ja pudota ne yksitellen kattilaan.

ravut

Kun ravut ovat kattilassa, tarkkaile tilliliemen kiehumista. Kun vesi alkaa uudelleen kiehua, vähennä lämpöä, jotteivät ravut kiehu liian kovalla. Rapukattilaa ei keittämisen aikana kannata hylätä, vaan lämpötilaa on hyvä vahtia. Kun ravut nousevat pintaan, ne ovat kypsiä.

Keittämisen jälkeen ravut tulee jäähdyttää mahdollisimman nopeasti ja laittaa kylmään odottamaan juhlia.

Ravut päärooliin kattauksessa

Tillillä koristellut, punaisena hehkuvat ravut ovat itsessään näyttävä pöytäkoriste, ja ansaitsevat kunniapaikan rapupöydässä. Jos tarkoituksesi on tarjota runsaasti rapuja, älä tuo kaikkia kerralla tarjolle, sillä rapu maistuu parhaalta kylmänä. Voit laittaa pöydälle muutaman kylmäkallen ja peittää ne liinalla tai pyyhkeellä ja asettaa sen päälle rapuvadin.

Varaa kaikille ruokailijoille:

  • rapukauluri
  • runsaasti paperilautasliinoja
  • sormien huuhtelumalja, johon voi laittaa mustaherukanlehtiä ja sitruunanviipaleita
  • rapu-ja leipälautanen
  • vesi-, snapsi- ja olut-tai viinilasi
  • rapu- ja voiveitsi

Lue lisää rapujuhlien kattauksesta.

Mitä juomaksi rapujuhliin?

Juomia kannattaa varata rapujuhliin riittävästi. Rapujen kanssa sopivat hyvin olut, kivennäisvesi ja snapsit. Oluista etenkin vaalea lager toimii rapujen kanssa.

Snapsiin voi lisätä ripauksen tilliä, juuri ennen juoman nauttimista. Snapsin tarjoilussa on jokaisella oma tyylinsä. Suosituinta lienee nauttia snapsi huurteisena, mutta toisten mielestä juoman aromit tulevat paremmin esiin huoneenlämpöisenä tarjoiltuna.

Samppanja ja valkoviinit sopivat myös rapujen kanssa. On makuasia, valitseeko kuohuviiniä, samppanjaa vai esimerkiksi Uuden-Seelannin Sauvignon Blancia vai Alsacen alueen viinejä. Vaihtoehtoja on monia ja parhaimpana arvioijana oma suu. Alkon osaavalta henkilökunnaltakin kannattaa kysellä eri vaihtoehtoja ennen juomien ostoa.

Kannetaan pöydät ja tuolit ulos, nyt syödään rapuja!

Rapujuhliin liittyy monia perinteitä, mutta niistä huolimatta, tai juuri siksi juhlat ovat rennot.  Rapuveitsen saa viedä suuhun, rapuja imeskellään äänekkäästi, niistä ryystetään rapulientä ja ravunlihaa syödään sormin. Pöydässä kuplii iloinen puheensorina ja välillä raikuvat laulut.

Kun vieraat ovat rapupöydässä paikoillaan vierustoveri sitoo kaverinsa kaulaan rapukaulurin. Rapujen syönnin voi aloittaa miten haluaa, yksi tapa on, että illan isäntä nappaa rapuvadilta komeimman ravun kunniapaikalla istuvan naispuolisen vieraan lautaselle. Toinen traditio on, että rapujen keittäjä saa valita rapunsa ensimmäisenä.

Rapuleipa

Tarjoa rapujen kanssa paahtoleipää, voita ja runsaasti tuoretta tillisilppua. Juuri muuta ei tarvita.

Traditioiden mukaan ensimmäinen snapsi nautitaan, kun isännällä on ensimmäisen ravun pyrstöliha paahtoleivällä. Silloin voi kajahtaa helan går!

Rapujuhlat viimeistellään kesäisellä jälkiruoalla

Raikas ja herkullinen digestive-keksipohjaan tehty herukkainen rahkatorttu on loppukesän juhlien täydellinen tarjottava.

Marjatortillat valmistuvat valmiista pienistä vehnätortilloista grillissä yhdessä hujauksessa. Niiden täytteenä on tuorejuustoa, ranskankermaa ja kesän marjoja.

Jos kuulut niihin onnekkaisiin, jonka pihamaalla kasvat karviaispensaat, leivo juhliin ihana karviaispiiras. Siinä kohtavaat karviaishilloke ja vaniljakreemi.

Juhla kuin juhla, niin juustokakku pitää pintansa jälkiruokasuosikkien kohdalla. Kun haluat päästä oikein helpolla tee tuorejuustosta, marengista ja kesän marjoista Eton mess -juustokakku. Jos marenki on suosikkisi kokeile myös mustikka-mascarponejäädykettä tai mustikka-marenkitorttua.

Artikkelia on muokattu 11.3.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Mitä tarjota vegaanille rapujuhlissa?

X