Vinkit

Rapujuhlien rituaalit

Teksti:
Leena Kalliokoski

Rapujuhlat ovat aikuisten askartelujuhlat. Järjestetäänpä juhlat kotona tai ravintolassa, on juhla lähes aina saman kaavan mukainen.

Juhlijat pukeutuvat rapukaulureihin, emäntä valitsee vierustoverilleen ravuista suurimman ja rapupeijaiset alkavat.

Rapuja syödään sormin, ja kerrankin saa maiskutella ja ryystää. Isäntä kohottaa maljan paahtoleivän päälliseksi saadulle ensimmäiselle pyrstölle, minkä jälkeen rapuja nautitaan omaa tahtia.

Rapujen syönnin lomassa kajahtaa ilmoille snapsin kunniaksi reipas laulu, välillä suomeksi ja välillä ruotsiksi.

Apua, kuinka syön rapua?

Ravunsyöntiin on useita ohjeita, joita lukiessa kannattaa muistaa, että jokaisella rapujen ystävällä on oma syöntijärjestyksensä, joka on juuri se oikea!

Juhlien yhdeksi ohjelmanumeroksi voi ottaa ravunsyöntikurssin: joukosta yksi näyttää kokemattomille miten rapuja syödään.

Ravun voi syödä joko sitä mukaa, kun lihaosia irtoaa tai vaihtoehtoisesti koota lihat voidellulle paahtoleivälle, joka maustetaan tillisilpulla ja nautitaan.

Tartu rohkeasti saksiniekkaan ja ryystä ensin ravun vartalosta maukas liemi ennen ravun kuorimista. Tyyli on vapaa!

1. Aloita saksista. Irrota ne taittamalla. Väännä ensin irti saksen pienempi liikkuva sakara. Katkaise sen kärki ja imaise. Katkaise isomman saksenosan kärki rapuveitsen reiän avulla. Imaise ja leikkaa saksen kylki auki. Kaiva liha esiin veitsellä. Käsittele samoin toinenkin saksi.

2. Nosta selkäpanssari irti pyrstöstä. Kaavi kuoren sisäpinnasta rapuvoi. Se maistuu esimerkiksi paahtoleivän päälle sipaistuna. Selkäpanssarin mukana irtoaa yleensä myös mahalaukku, joka on syötäväksi kelpaamatonta. Mahalaukun poiston jälkeen imeskele herkullista makua ravun keskiosasta. Halutessasi voit herkutella myös mädillä ja kellertävällä maksalla. Voit myös irrottaa pikkujalat ja imeskellä niitä.

3. Väännä ravun pyrstö irti. Avaa veitsellä leikaten pyrstön toinen sivu. Poista kuori ja kaiva pyrstöliha esiin.

4. Poista pyrstölihasta peräsuoli vetämällä. Se on tumma tai joskus myös väritön sen mukaan, miten kauan rapu on majaillut pyydyksessä. Nauti pyrstö sellaisenaan tai paahtoleivän päällä.

Lue myös:

Näin keität ravut

Rapujuhlien kattaus

Kuvat: Jorma Marstio, Kristiina Kurronen

X