Vinkit

Riika: Viisi Ravintolatärppiä — Kotiruokaa ja kolmen ruokalajin illallisia

Teksti: Anna.fi

Tallinna on jo pitkään ollut suomalaisten ruokaturistien suosiossa edullisen hintatasonsa ja laadukkaan ravintolatarjontansa ansiosta. Viime vuosina Latvian pääkaupunki Riika on kuitenkin kasvattanut profiiliaan niin, että nykyään Virosta käydään siellä ottamassa oppia.

Latviankin ruokaperinteet heijastavat sen pitkää historiaa eri valloittajien alla, joista jokainen on jättänyt oman jälkensä ruokakulttuuriin. Perinteisesti ruokavalio on hyvin lihapainotteista ja riistaa käytetään laajasti. Viime aikojen uutuuksia on ollut muun muassa strutsinlihan yleistyminen. Myös kalaa käytetään monipuolisesti ja erityisesti savustettu kala on suosittua. Lyhyestä sesongista ja pitkästä talvesta johtuen savustamisen, kuivaamisen ja pikkelöinnin kaltaiset säilöntämenetelmät ovatkin aina olleet tärkeässä roolissa. Myös erilaisten maito- ja juustovalmisteiden valmistamisessa on Latvialla pitkät ja rakastetut perinteet.

Itsenäistymisen jälkeen on ruoka- ja ravintolakulttuuri kehittynyt huimaa vauhtia. Martins Ritins perusti fine dining-ravintolansa Vincentsin jo vuonna 1994. 2010-luvun alkupuoliskolla Riikan ravintolaskene koki puolestaan murroksen ulkomailla kannuksensa hankkineiden nuoren polven kokkien avatessa kilpaa omia ravintoloitaan.

Michelin-opas on kuitenkin vuodesta toiseen sivuuttanut Latvian. Maasta ei löydy ainuttakaan Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa, eikä edes Bib Gourmand- mainintoja ole herunut. Selityksiä tälle on monia. 3Pavaru-ravintolan Juris Dukalskisin mukaan ravintoloitsijat eivät ole asiasta edes erityisen kiinnostuneita.

– Voimme me hyvää ruokaa tehdä ilmankin, hän toteaa ja huomauttaa, että esimerkiksi tähden saaminen edellyttäisi sellaisia investointeja ja vaatimuksia, jotka koetaan vain rajoittavina. Vincentsin Martins Ritinsin näkemys taas on huomattavasti kyynisempi.

– On yleisesti tiedostettu tosiasia, ettei Michelin-oppaalla ole mitään mielenkiintoa koko Baltiaa kohtaan.

Kolmen ruokalajin lounas alle 10 euroa

Ruokamatkailijaa Riika hemmottelee. McDonaldsien ja Hesburgereiden lisäksi tarjontaa löytyy tunnelmallisista pikkukahviloista etnisiin erikoisuuksiin ja kotiruokaa tarjoavista pikkuravintoloista kansainvälisen tason gourmet-elämyksiin.

Hintataso on yhä Suomea halvempi, joskaan ei enää  merkittävästi. Kalleimmillaankin kahden hengen illallisen saa viineineen kuitenkin noin 250 eurolla, joten oman rahan ravintoloita Riikassa ovat kaikki. Suomalaiseen ansiotasoon nähden ainakin: Latviassa keskivertokuukausipalkka jää noin 600 euroon.

Suosittelen ehdottomasti Riikan matkailijalle pitkää viikonloppua, sillä arkisin monet tasokkaatkin ravintolat tarjoavat kolmen ruokalajin lounasta todella edulliseen hintaan – parhaimmillaan hinta jää alle kymmenen euroon. Jos mahdollista, kannattaa Riikan visiitti ajoittaa kahdesti vuosittain vietettävän ravintoviikon aikaan. Tuolloin ravintolat tarjoavat tilaisuuden maistella huippuruokaa edulliseen hintaan: kolmen ruokalajin aterian saa 15-20 eurolla. Seuraavaa vietetään 11.-17.5. ja syksyllä 12.-18.10.

 Tässä tärpit Riikaan ravintoloihin:

 

Romanttiseen illalliseen: Vincents

Maan parhaaksi ravintolaksi rankattu Vincents on ehdottomasti Michelin-tason ravintola. Illallinen on kuivajäineen ja muine innovatiivisine elementteineen yllätyksiä täynnä oleva spektaakkeli, jossa ruoka tulee kuitenkin aina etusijalla.

Upeasti valmistettua ja esillepantua ruokaa paikallisilta luomutuottajilta hankituista, huippulaadukkaista raaka-aineista.

Paikka on tunnettu myös huippusommelieristaan ja  erinomaisista viineistään. Mieleenpainuvinta on kuitenkin asiakaspalvelun sujuvuus, henkilökohtaisuus ja rentous: Ritins on mukana tarjoilemassa, hauskuuttamassa ja pitämässä huolen siitä, että jokainen tuntee täällä olonsa tervetulleeksi.

Kolmen ruokalajin illallinen viineineen kahdelle n. 250 euroa, viiden ruokalajin tasting-menu (ilman viinejä) 90 euroa/hlö

Latvialaisia ruokaperinteitä modernilla otteella: 3Pavaru

Vuonna 2011 avattu, kolmen kansainvälistäkin kokemusta hankkineen keittiömestarin ravintola, jossa latvialaisia ruokaperinteitä tuodaan ronskilla otteella nykyaikaan. Annokset ovat kunnianosoituksia paikallisille raaka-aineille; kauniita, tekstuureilla ja kontrasteilla iloittelevia mestariteoksia. Joka päivä saatavana niin lounasta kuin illallista.

Kolmen ruokalajin illallinen ruokajuomineen jää hieman alle 75 euron/hlö.

Nautinnolliselle sunnuntaibrunssille: Bibliotēka no 1

Huikaisevilla puistonäkymillä palkitseva Bibliotēka tarjoaa upeat puittet levolliseen sunnuntaihin. 35 euron hintaiseen brunssiin sisältyy ensiluokkainen tarjonta: kylmien alkuruokien seisovasta pöydästä löytyy muun muassa tuoreita ostereita.

Viikottain vaihtuva lämpimien aterioiden lista kuuluu niinikään hintaan, samoin kuin runsas jälkiruokapöytä. Hintaan kuuluu myös tervetuliaiscocktail, mehusta ja kahvista/teestä joutuu sen sijaan maksamaan lisää.

Tunnetun huippukokin Maris Jansonsin ravintola on lisäksi tunnettu erinomaisesta, Wine Specator- lehden ainoana Baltian maissa palkitsemasta viinilistastaan.

Brunssi 35 euroa/hlö, kolmen ruokalajin illallinen viineineen n. 100 euroa/hlö.

Kotiruoan nälkään: Lido

Latvialaiset rakastavat kotiruokaansa ja suosittu Lido-ravintolaketju on edullinen tapa tutustua maan ruokaperinteisiin. Myös Tallinnaan laajentanut ketju koostuu erityyppisistä ravintoloista: kahviloista bistrotyyppisiin ravintoloihin ja jopa huvipuistomaiseen vapaa-ajankeskukseen.

 

Riikan kauppahalli

Viidestä kunnostetusta zeppeliini-hangaarista koostuva Riikan kauppahalli sen ympäristöön levittäytyvine torialueineneen on Euroopan suurin ja ehdottomasti visiitin arvoinen.

Vihannes-, kala-, liha-, ja maitotuotteiden myyjät toimivat kaikki omissa, paviljonkien nimellä tunnetuissa halleissaan – kiertele rauhassa, kerää maistiaisia paikallisista leivonnaisista, savukaloista ja leikkelevalikoimista ja istahda johonkin hallien seinustalla oleviin olutravintoloihin nauttimaan.

 

Teksti ja kuvat: Erja Säkkinen

X