Vinkit

Riisistä syntyy maukkaita aterioita – kokeile japanilaista kuppilaruokaa

Teksti: Anna.fi

Riisistä syntyy lohturuokaa, kevytruokaa, tuhtia talviruokaa, vierastarjottavaa – melkein mitä vain! Talvi on oikea vuodenaika nostaa riisi lisukkeen paikalta päärooliin. Tee kotoista lohilaatikkoa, riisipalleroita Sisiliasta tai japanilaista kuppilaruokaa

Lohi-riisilaatikko on lempeän maukas kotiruokaklassikko, joka on taas päässyt trendiruokien seuraan.

Munakoisot on täytetty hyvin maustetulla riisiseoksella ja fetalla. Fetan sijaan voit käyttää täytteeseen paistettua lammasjauhelihaa.

Katsudon on suosittu japanilainen lihariisiruoka. Reilu ja ravitseva ruoka sopii hyvin myös suomalaiseen talveen.

Sisilialaisten riisipyöryköiden nimi, arancini, tarkoittaa pientä appelsiinia ja sillä viitataan pyöryköiden ulkonäköön. Tarjoa tuhtien arancini-pyöryköiden kanssa tomaattikastiketta. Jos valmistat arancinit etukäteen, kuumenna ne ennen tarjoilua leivinpaperin päällä 200-asteisessa uunissa.

Näin valitset oikean riisin

– Risottoihin sopivat riisilajikkeet ovat arborio ja carnaroli. Niiden tärkkelyspitoinen jyvä imee itseensä runsaasti maukasta kypsennyslientä puuroutumatta kuitenkaan liikaa.

– Puuroihin, laatikkoruokiin ja perinnepiirakoiden täytteisiin sopii parhaiten tuttu puuroriisi.
Sitä on saatavana myös maukkaana täysjyväversiona. Puuroriisi on myös toimiva ja aitoa
sushiriisiä edullisempi vaihtoehto susheihin.

– Aasialaisten ruokien makumaailmaan istuvat parhaiten aromikkaat riisit, kuten thaimaalainen
jasmiini- ja intialainen basmatiriisi, jota on myös saatavana täysjyväversiona. Aito sushiriisi on pyöreäjyväistä, hieman puuroriisiä kookkaampaa ja keitettäessä tahmaantuvaa.

– Lisäkkeenä ja salaateissa käytettävät pitkäjyväiset parboiled-riisit valmistetaan siten, että
osa niiden kuorikerroksien vitamiineista imeytetään höyryn avulla jyviin. Samalla sen pintakerros kypsyy, ja riisi pysyy irtonaisena myös keitettäessä.

Toimittaja: Taina Salovaara

Kuvat: Pekka Holmström/Otavamedia

Katso myös:

Riisi-kalakeitto

Paahtaja: Munakoisorisottoa ja halloumia

 Kotiliesi: Sieni-broilerivokki

X