Vinkit

Roquefort on juustojen aatelia - poimi herkulliset reseptit

Teksti:
Anna.fi

Roquefort on juustomaailman kuningas, vaikka ei syntyjään jalosukuinen olekaan. Legendan mukaan juusto syntyi paimenpojan riiustelureissun seurauksena.

Roquefortnautinnon täydentäjiksi sopivat pähkinät, makea viikunahillo ja taatelit.

Roquefort ei ole mikä tahansa sinihomejuusto. Sen valmistus on sallittu vain pienellä alueella Roquefort-sur-Soulzonin kylää reunustavien Combalou-vuorten luolissa Etelä-Ranskassa. Lähes kaikki kylän tuhat asukasta ovat mukana juuston valmistuksessa ja markkinoinnissa. Töitä riittää, sillä roquefort on maailman tunnetuin sinihomejuusto ja myös Ranskan toiseksi myydyin juusto. Roquefortin ainutlaatuisuus tuntuu myös hinnassa: se on kaikkialla yksi juustotiskin hintavimmista herkuista.

Roguefort tehdään Lacaune-rotuisten lampaiden käsittelemättömästä täysmaidosta, johon juoksuttamisen jälkeen istutetaan Penicillium roqueforti -homeen itiöitä. Kun juusto aikanaan kypsyttämisen jälkeen otetaan ulos Comabalou-vuorten luolista, sen norsunluun värinen massa on murenevaa, hieman kosteaa ja vihreänharmaan homeen juovittamaa. Ja maku, se on jäljittelemättömän aromaattinen.

Suolainen roquefort on nautinnollisinta vastamaun eli makean viinin, esimerkiksi Sauternes’n tai Tokaijin viinien kanssa. Myös runsas portviini sopii roquefortin seuraan. Ruoanlaittoonkin rasvainen roquefort luontuu mainiosti, koska se sulaa hyvin ja on pieninäkin määrinä riittävän vahvan makuista.

Etanat ja roquefort-sinihomejuusto ovat lyömätön yhdistelmä.

Roquefortpäärynöissä yhdistyvät herkullisella tavalla makea ja suolainen.

Roquefortkastike sopii hyvin ruokalajien seuraksi, joissa ei itsessään ole kovinkaan paljon makua. Kokeile vaikka naudanlihapihvin tai broilerin seurana.

Toimittaja: Taina Salovaara
Kuvat: Jukka Pakarinen/Otavamedia

X