Vinkit

Rosmariini

Teksti: Sirpa Hammarberg

Rosmariini on kuin pieni kaunis havupuu. Sen neulasmaiset lehdet antavat viitteen voimakkaaseen metsäiseen aromiin. Rosmariini onkin vahvan riistan ja liharuokien oivallinen seuralainen.

rosmariininoksat

Rosmariinin mystinen tuoksu leviää Välimeren alueen rinteillä villinä kasvavista pensaista. Rosmariinin on uskottu tuovan onnea aviopareille ja jopa nuorentavan. Sillä on lääkitty kipeitä lihaksia ja heikkoa sydäntä, parannettu muistia ja aineenvaihduntaa.

Tuoksu johtuu aromaattisesta rosmariiniöljystä, jota käytetään monissa erilaisissa tuoksutuotteissa. Aromi muistuttaa kuusenkerkkää, mäntyä tai katajaa. Rosmariinia poltetaan joskus suitsukkeena. Siitä voi tehdä flunssanoireita parantavaa teetä.

Villi maku sopii riistaan

Ruoanlaitossa rosmariini maustaa öljyt ja on välimerellisten ruokien vakiomauste. Sen maku muistuttaa timjamia ja salviaa. Sitä pitää kuitenkin käyttää maltillisesti, koska sen aromi on hyvin voimakas. Tuoreet lehdet hienonnetaan ja kuivatut murskataan ruoanvalmistuksessa.

öljypulloja ja rosmariiinia

Rosmariini sopiikin erityisen hyvin villinmakuisiin lintu- ja riistaruokiin sekä lampaan ja muiden liharuokien kanssa. Rosmariinin varsi on mainio varrastikku. Kaikkiin kasvisruokiin voi laittaa hyppysellisen rosmariinia, ja erityisesti sipuliruoat sopivat rosmariinin maun kanssa yhteen.

Suomessa rosmariinin viljely avomaalla ei onnistu, vaan se pitää kasvattaa ruukussa ja siirtää sisälle talvehtimaan. Rosmariini tarvitsee aurinkoa ja kohtuullisesti vettä. Sato korjataan juuri ennen kukintaa, jolloin maku on parhaimmillaan.

Rosmariini on herkullisinta tuoreena. Pakastaminen ei tee maulle hyvää, vaan rosmariini kannattaa säilöä kuivattamalla. Sen aromit voi myös säilöä oliiviöljyyn.

Kokeile näitä:
Rosmariinimaksa
Rosmariiniperunat
Kirsikkatomaatit rosmariiniöljyssä
Grillatut hunajahedelmät ja rosmariinijäätelö

Kuvat: Kari Hautala ja Suvi Laine

X