Ruisleivät testissä: katso ylivoimainen yllätysvoittaja!
Ruisleipä on lähellä suomalaisten sydämiä ja jokaisella onkin oma ruisleipäsuosikkinsa. Päätimme kutsua raadin koolle ja kokeilla sokkotestillä, mikä ruisleipä on kaikkein paras.
Näin ruisleivät testattiin
Valitsimme testiin yhteensä kuusi eri ruisleipää, joita on saatavilla perusmarketeista: Vaasan Ruispalat, Fazerin Ruispuikulat, Oululaisen Reissumies, Linkosuon Täysjyvä Eväsleipä, Leipäaitan Ruispalat sekä Perheleipurit Salosen Ruispalaleipä.
Alueellisten erojen vuoksi mainittakoon, että leivät ostettiin Espoosta, joten esimerkiksi Lidlin valikoimista löytyvä Leipäaitan Ruispalat tulee muualla Suomessa eri leipomolta. Pääkaupunkiseudulla leipä tulee Rostenin leipomolta. Kaikki leivät käytiin ostamassa kaupasta testauspäivän aamuna.
Leivät leikattiin piparimuoteilla, joten leivän muodosta ei voinut päätellä, mikä leipä on kyseessä. Leipää maisteltiin ilman levitettä sekä levitteen kanssa.
Arviointi tapahtui asteikolla 1-5, jossa 1 on huonoin ja 5 paras. Arvionnin kohteena oli maun lisäksi ulkonäkö, koostumus sekä tuoksu. Testi toteutettiin sokkotestinä eli raati sai tietää, mitä leipiä olivat maistelleet vasta testin jälkeen.
Testin tulokset
Testin ylivoimainen ykkönen oli Perheleipurit Salosen Ruispalaleipä, joka keräsi kiitosta niin maullaan, rakenteellaan kuin tuoksullaankin. Toiseksi sijoittui moneen otteeseen Suomen suosituimmaksi leiväksi tituleerattu Vaasan Ruispalat. Kolmannelle sijalle ylsi Oululaisen Reissumies.
Perheleipurit Salonen Ruispalaleipä |
Kokonaisarvosana 3,9 |
Ruista: 100% leivän viljasta Kuitua: 13,2 g | |
– Kivan voimakas ja hapan tuoksu |
Vaasan Ruispalat |
Kokonaisarvosana 3,0 |
Ruista: 72% leivän viljasta Kuitua: 10g | |
– Rukiinen maku, hyvä ilman voitakin |
Oululainen Reissumies |
Kokonaisarvosana 2,6 |
Ruista: 74 % leivän viljasta Kuitua: 10 g | |
– Perinteinen, kuivahko |
Linkosuo Täysjyvä Eväsleipä |
Kokonaisarvosana 2,5 |
Ruista: 83 % Kuitua: 10 g | |
– Rukiinen, hiukan hapan maku |
Fazer Puikula |
Kokonaisarvosana 2,4 |
Ruista: 75% leivän viljasta Kuitua: 10 g | |
– Liian pehmeä! Sopisi hampaattomille |
Leipäaitta Ruispalat, Lidl |
Kokonaisarvosana 2,3 |
Ruista: 75 % leivän viljasta Kuitua: 10 g | |
– Rukiinen, maukas, paranee vielä voin kanssa |
Teksti: Emmi Toivonen
Kuvat: Emmi Toivonen, tuotekuvat valmistajat
Kommentit
Leipä-Aitta/retkieväs ”täysruis”,valmistettu suomessa.
Eihän ruisleipään kuulu vehnäjauho, mallas, hohoijjaa??
-”laktoositon”?, mikä kohta ruisleivässä olisi laktoosipohjainen?
Kommentit
Salosen leipomon tuotteista olisi varmaan pitänyt valita testiin ”Ruispalat” -niminen tuote, joka olisi paremmin vastannut muita tuotteita raaka-aineiden osalta.
Olihan vertailussa Oululainen Reissumies ja Linkosuo Täysjyvä Eväsleipä, jotka olivat lähempänä Salosen leipomon tuotetta ainakin ulkoisesti. Testissä oli siis 3 reissumies tyyppistä leipää ja 3 ruispalatyyppistä ja ovathan ne aika lähellä toisiaan nekin.
Paras voitti, ei hiivaa, ei muita jauhoja. Vain maukas vanhanajan ruisleipä. Yes!
Meidänkin seudulla myydään tuota Perheleipureiden ruisleipää. Valitettavasti eri tekijä tarkoittaa myös eri makua.
Vaasan ruispalat on noista paras, pakkasesta mikroon pienellä teholla 1,5 min/kpl ja edessäsi on tuoreen veroinen leipä. Mutta kun puhutaan RUISleivästä ei mikään noista kuulu siihen kategoriaan. Kaakkoissuomen puolella ihanaa perusruisleipää valmistaa Korian Leipä, nam. Valmistajan mainitsen koska artikkelissakin mainostetaan eri leipomoiden tuotteita valmistajan nimellä.
Hyvää on tuo leipä ja saman tekijän kooltaan vielä pienempi ruisleipä paperipussissa ja taatusti puhdasta kotimaista alkuperää
Hyvää on tuo leipä ja saman tekijän kooltaan vielä pienempi ruisleipä paperipussissa ja taatusti puhdasta kotimaista alkuperää
Ruthin leipomon Ruis 100 leivän voittanutta ei olekaan.. Namskis! Maistakaapa..:)
olin ennen intohimoinen Fazer puikulan syöjä mutta kun tehtiin uusi versijo olis kuin söis vaahtokarkkija eli se loppui siihen etsin uutta kai näistä löytyy.
Vaasan ruispalat ois ollu yllätysvoittaja. Sitä mössöä ei mielellään syö. Saman firman jälkiuuni on ihan ok.
Tietääkseni voittajaleivässä käytetään Kemiön myllyn ruista
Eihän nämä mitään ruisleipiä ole…
Lappeenrannasta saa maukasta Rikkilän ruisleipää.
Mikä ihmeen yllätysvoittaja muka??? Ei se mikään yllätys ole että Salosen ruisleipä voittaa. Se on ihan odotettu ja itsestäänselvä tulos.
Itse syön jatkuvasti Salosen ruisreikäleipää koska se on ylivoimaisesti parhaimman makuista kaikista ruisleivistä. Lisäksi siinä ei ole muuta kuin ruista, vettä ja suolaa eli on muita terveellisempääkin. Kyllä Salonen on ehdottomasti ruisleipien Rolls Royce, tai venepuolen vertauksella ruisleipien Swan, ja ansaitusti.
Helsinkiläisille se varmaan olikin yllätys, sillä ei kai siellä raukoilla rajoilla tunneta edes kunnon leipää, silakloorasta ja muusta hyvästä puhumattakaan!
Leipä-Aitta/retkieväs ”täysruis”,valmistettu suomessa.
Eihän ruisleipään kuulu vehnäjauho, mallas, hohoijjaa??
-”laktoositon”?, mikä kohta ruisleivässä olisi laktoosipohjainen?
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous