Vinkit

Runsaskuituista ruokaa helposti

Teksti:
Anna.fi

Pieni kuituremontti on hyväksi milloin vain. Rikasta tutut kotiruoat leseillä ja siemenillä, vaihda valkoiset jauhot ja riisi tummempiin ja syö säästelemättä kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

kuitupommi omenasta

Kuitua pitäisi suositusten mukaan saada 30–35 grammaa päivässä. Jos et käytä leipää tai syö puuroa, riittävää määrää kuitua on lähes mahdotonta saada.  Täysjyvävilja on ylivoimaisesti paras kuidun lähde. Yhden päivän kuiduntarpeesi on tyydytetty, kun syöt esimerkiksi neljän täysjyväleipäviipaleen lisäksi annoksen puuroa, hedelmän, desin marjoja, ison annoksen salaattia tai raasteita ja vielä kaksi desiä täysjyväriisiä tai -makaronia.

Täysjyvävilja on paras kuidun lähde. Patongista saa kuitupommin piilottamalla taikinaan kuivattuja hedelmiä ja pahkinöitä. Täysjyväpatonkien sattumina on paahdettuja auringonkukansiemeniä ja aprikoosipaloja.

Kokeile kuituremonttia

Kuitu tekee hyvää vatsalle ja auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Omena ja pari mantelia ovat mainio välipala kesken työpäivän.

Vatsan on hyvä saada heti aamulla annos kuituja. Kotimaisista omenista, vadelmista, kiivistä ja pellavansiemenistä tehty kuitupommi antaa puhtia päivään.

Riisi-ohraseos on kypsennetty risoton tapaan ja höystetty maukkaaksi kauniilla kasvismosaiikilla.

Tutun vispipuuron kuitupitoisuus paranee huikeasti, kun marjojen kuoret jauhetaan mukaan, mannaryynit ovat tummia ja puuroon lisätään vielä vähän leseitä.

Kakustakin voi hyvän mielen lisäksi saada aimo annoksen hyödyllisiä kuituja. Kokeile runsaskuituisen porkkanakakun reseptiä.

Hiivaleipä- ja grahamjauhoista tehty puolukkapulla on maukasta ja pehmeää. Siemenet tekevät pinnasta mukavan rouheisen.

Teksti: Taina Salovaara

Kuvat: Ari Heinonen
 

 

 

X