c
Vinkit

Ruohosipuli

21.5.2012 Teksti: Sirpa Hammarberg

Ruohosipulin eli ruoholaukan kauniinvihreät lehtivarret ilahduttavat herkkusuita jo keväällä. Pehmeänmakuinen yrtti antaa kirpeän sipulista mutta makeaa aromia monenlaisiin ruokiin.

ruohosipuli
Ruohosipulin mieto maku sopii erityisen hyvin muna- ja juustoruokiin, salaatteihin, peruna- ja kasvisruokiin sekä kala- ja äyriäisruokiin, erityisesti sillin kera. Ruohosipuli on olennainen osa fines herbes -yrttisekoitusta, jota käytetään esimerkiksi voipohjaisissa kastikkeissa.

Ruohosipulin herkkä aromi ei kestä pitkää kypsennystä, vaan yrtti lisätään ruoanlaiton viime vaiheessa tai valmiiseen ruokaan.

ruohosipulilla koristellut kurkkusushit

Suorat putkimaiset ruohosipulinlehdet koristelevat ruoka-annoksen graafiseksi, tai ne antavat silputtuna annoksen päällä raikasta vihreyttä ja makua. Koristeelliset ja syötävät vaaleanpunaiset kukat sopivat salaattien kaunistukseksi.

Ruohosipuli on satoisa

Monivuotinen ruohosipuli (Allium schoenoprasum) kestää talvet hyvin, ja se kasvaa Suomessa luonnonvaraisena rannikolla ja saaristossa. Se on vanha viljelykasvi, ja sitä tapaakin villiintyneenä vanhoissa pihapiireissä. Villi ruohosipuli on hieman pienempi kuin viljelty lajike.

Ruohosipuli leviää helposti, jos olosuhteet ovat suotuisat: vahva, kuohkea ja kalkkipitoinen maa sekä lämmin ja aurinkoinen kasvupaikka. Ruohosipulia voi viljellä siemenistä tai taimista, ja jo vuoden ikäisen tupaksen voi lisätä jakamalla.

kukkiva ruohosipulipelto

Jos ruohosipulia kasvaa paljon, voi osan mättäistä antaa kukkia ja osan leikata. Satoa kerätään pitkin kesää leikatuista tuppaista. Kukat vievät kasvilta voimia, mutta ilman kukkavarsia ruohosipuli uudistuu ja kasvaa.

Pakastaminen on paras tapa säilöä ruohosipulia. Sitä voi myös kuivata. Parhaimmillaan ruohosipuli on tuoreena.

ruohosipulilla koristeltu savukala-kukkakaalikeitto

Kokeile näitä herkkuja:

Kermainen ruohosipulikastike
Marinoituja porkkanoita ja ruohosipulijogurttia
Savulohi-kukkakaalikeitto
Katkarapualkupala
Keitetty hauki ja munakastike
Suvisilli

Kuvat: Photos.com, Tommi Tuomi, Suvi Laine, Jarmo Wright

Lue myös

Suosittelemme