Vihannesopas

Ruoka.fi:n kävijöiden suosikkivihannesten top 5 – arvaatko, mikä on ykkönen?

Teksti: Anna.fi

Kysyimme Ruoka.fi:n kävijöiltä, mikä on heidän lempivihanneksensa. Mikä mahtoi olla suosikki? Katso top 5 -lista ja vinkit siihen, mitä herkullista listan vihanneksista saa aikaiseksi! 

1. Tomaatti

Lukijoiden lempivihannes on yli kolmanneksen äänistä saanut tomaatti. Suosio ei olekaan ihme, koska tomaatti on erittäin monikäyttöinen ja kohtuullisen hintainen. Lisäksi se sisältää runsaasti C-vitamiinia, foolihappoa ja erilaisia kivennäisaineita. Erityisen terveellisen tomaatista tekee sen siltämä lykopeeni, jonka on todettu suojaavan monilta sairauksilta. Tomaatti taipuu keittiössä vaikka mihin: salaatteeihin, kastikkeisiin, keittoihin, patoihin ja leivonnaisiin.  

Kokeile tätä tomaattista reseptiä:


Tomaattikeitto kirsikkatomaateista

2. Kurkku

Toiseksi suosituin vihannes oli raikas ja vähäkalorinen kurkku. Tavallisimmin kurkkua käytetään salaatteihin tai syödään sellaisenaan, mutta se kestää myös jonkin verran kuumentamista. Koska kurkku on 97-prosenttisesti vettä, se kannattaa valuttaa ennen ruokaan lisäämistä. Kurkku ei ole uskomaton vitamiinipommi, mutta se edistää esimerkiksi suolen toimintaa. 

Kokeile tätä kurkkureseptiä:


Kurkkuohukaiset

3. Paprika

Kolmannelle sijalle kipusi paprika, joka hurmaa rapsakkuudellaan ja kauniilla väreillään. Paprika maistuu sellaisenaan, mutta saa hienon vivahteen esimerkiksi paahdettuna. C-vitamiinia paprikassa on runsaasti, jopa noin 200 mg 100 grammassa.

Kokeile tätä paprikareseptiä:


Välimeren paprikat

4. Pinaatti

Pinaatti sai neljänneksi eniten ääniä, mikä on varsinainen voitto vihreille lehtivihanneksille. Vitamiinipitoisuuksiltaan pinaatti on kerrassaan erinomainen, etenkin A-ryhmän vitamiineja sekä K-vitamiinia siitä saa runsaasti. Molemmat A- ja K-vitamiini yhdistetään muun muassa verisuonten terveyden edistämiseen. Lautaselle pinaatti päätyy useimmiten kypsennetyssä muodossa, kuten keitoissa, sämpylöissä ja ohukaisissa.

Kokeile tätä pinaattireseptiä:


Rukiinen feta-pinaattipiirakka

5. Kesäkurpitsa

Viidennelle sijalle ylsi kurkkua monella tapaa muistuttava kesäkurpitsa. Kurkun tavoin kesäkurpitsallakin on ruoansulatusta edistävä vaikutus. Kesäkurpitsa maistuu niin kypsentämättömänä kuin lämpimissä ruoissa. Kesäkurpitsa sopii muodoltaan ja rakenteltaan myös erinomaisesti täytettäväksi. Kesäkurpitsaraasteella voi mehevöittää myös leivonnaisia.

Kokeile tätä kesäkurpitsareseptiä:


Kesäkurpitsa-pähkinäkakku

 

 

Koonnut: Emmi Toivonen
Kuvat: OM-arkisto

X