Reseptit

Perinteinen kalakeitto

Papan kalakeittoon voi käyttää sitä kalaa, mitä kulloinkin on saatavilla.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Norman Ojanen

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 kg kiinteitä perunoita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 50 g voita
  • ruukku tai 1/2 punttia tilliä
  • 1-2 timjaminoksaa
  • 2 l täysmaitoa
  • suolaa
  • 10 kokonaista valkopippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 1 pkt Koskenlaskija-juustoa
  • 500 g ruodotonta tuoretta kalaa

Valmistusohje

 

Kuori perunat ja leikkaa ne peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna fenkoli ja tilli. Säästä tillinvarret. Leikkaa ruodoton kala isohkoiksi paloiksi. Mausta kalapalat hienonnetulla tillillä ja suolalla ja jätä maustumaan siksi aikaa, kun valmistat keiton.

Kuumenna maito lähes kiehumispisteeseen omassa kattilassaan ja pidä kuumana. Sulata voi riittävän suuressa kattilassa keskilämmöllä. Lisää sipuli sekä fenkoli ja kuullota niitä hetki. Lisää perunat, timjaminoksat sekä tillinvarret ja anna kuumentua. Kaada joukkoon kuuma maito. Lisää valkopippurit ja laakerinlehti. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat napakan kypsiä.

Lisää joukkoon sulatejuusto pieninä nokareina. Anna juuston sulaa. Lisää maustuneet kalapalat ja kiehauta keitto. Nosta kattila levyltä pois ja anna kalojen kypsyä hetki kuumassa keitossa. Tarkista suola.

Ohje: Heikki Ahopelto

X