Vinkit

Ruokamaailman kuningattaret Martha Stewart, Nigella Lawson, Julia Child ja Donna Hay: Katso huippukokkien reseptit!

Teksti:
Anna.fi

Nigella Lawsonia, Julia Childia, Martha Stewartia ja Donna Hayta yhdistää kansainvälinen menestys, jättiomaisuus ja ennen kaikkea intohimo ruoanlaittoon.
Poimimme naisten ohjeista herkullisimmat.

Määrätietoinen Martha

Amerikkalainen lifestyleguru Martha Stewart syntyi vuonna 1941 keskiluokkaiseen, kuusilapsiseen perheeseen. Martha oli yritteliäs lapsesta asti. Äiti opetti hänelle ompelemista ja ruoanlaittoa, isä puutarhanhoitoa ja isovanhemmat säilöntää. Jo pikkutyttönä hän hankki taskurahoja lapsenvahtina, ja 15-vuotiaana alkoi Marthan mallinura, jolla hän eteni aina Chanelin palkkalistoille asti.

Mentyään naimisin Andy Stewartin kanssa Martha alkoi opiskella gourmet-ruoanlaittoa. Hän perusti pitopalveluyrityksen, josta tuli heti jättimenestys. Marthan ensimmäinen kirja, Entertaining, teki hänestä kuuluisan kertaheitolla. Kirjaa seurasivat oma tvohjelma ja lehti, Martha Stewart Living, sekä lukuisat uudet kirjat.

Amerikan kuuluisimmaksi kotirouvaksi ja toisten kotirouvien puolestapuhujaksi nimetyn Marthan julkaisuissa koti henkii 50-luvun tunnelmaa. Koti tuoksuu kiillotusvahalta ja pesuaineelta, sievät kukka-asetelmat vaihtuvat viikoittain ja itse valmistettu ruoka on aina valmiina perheen tullessa kotiin. Kiiltokuvamaista mielikuvaa eivät himmennä edes Marthan itsensä kokemat elämänkolhut. 

Marthan aviomies jätti hänet 26 avioliittovuoden jälkeen vaimonsa assistentin vuoksi. Vuosituhannen alussa Martha joutui kuukausiksi vankilaan laittomien sisäpiirikauppojen vuoksi. Telkien takana hän opasti keittiöhenkilökuntaa ruoan maustamisessa ja sai vankilapuutarhankin kukoistamaan. Viimeisin Marthan hankkeista on ollut kahvilan perustaminen Manhattanille. Ehkä se pelastaa hänen tappiota tekevän mediayrityksensä.

Suuri leivonnan käsikirja (Readme. fi) on viimeisin suomeksi käännetty kirja Martha Stewartilta. Kirjasta löytyvät mm. täydellisten muffineiden, murupiirakan
ja kääretortun ohjeet.

Suloiset kotileivonnaiset kuuluvat Martha Stewartin ruokamaailmaan. Tässä muropohjien täytteenä on sitruunakreemiä. Limettitahnalla täytetyt tartaletit

Sensuelli Nigella

Brittiläinen toimittaja Nigella Lawson syntyi vuonna 1960 ministerinäkin toimineen poliitikon, Nigel Lawsonin, perheeseen. Vanessa-äiti oli taitava kokki ja seurapiiriemäntä, ja häneltä Nigella oppi kokkaamisen taidon. Valmistuttuaan Oxfordin yliopistosta Nigella työskenteli sanomalehdissä muun muassa kirjallisuuskriitikkona, kunnes ryhtyi freelancer-ruokatoimittajaksi. 25-vuotiaana Nigella julkaisi ensimmäisen ruokakirjansa, How To Eat, jota ylistettiin arvosteluissa ja myytiin miljoonia kappaleita. Ruokakirjat seurasivat toisiaan, ja pian Nigella sai myös oman tv-ohjelman.

 

Muodokkaan, sensuellin matalalla äänellä puhuvan Nigellan kokkausohjelmista tuli heti supersuosittuja. Tv-kokin tapa nuoleskella sormiaan ja lorautella surutta kermaa keitoksiinsa oli katsojien mieleen. Heidän oli helppo samaistua rentoon ja sotkuiseenkin kokkaamiseen. Nigellan ruokafilosofiassa juhlivat lohturuoka, telkkariateriat ja nautinnollisuus. Nigella kokkasi yli kymmenen vuoden ajan useissa ohjelmissa, joista monia on näytetty myös meillä.

Vastoinkäymiset ovat kulkeneet keittiöjumalattaren elämässä limittäin menestyksen kanssa. Nigellan sisar kuoli rintasyöpään 32-vuotiaana, ja hänen ensimmäinen aviomiehensä menehtyi niin ikään syöpään. Nigella jäi leskeksi 41-vuotiaana. Toisen, eroon päätyneen avioliiton likapyykkiä pestiin pitkään oikeudessa. Kun Nigellan huumeiden käyttö tuli ilmi, hän vetäytyi julkisuudesta yli vuodeksi. Sapatti on nyt ohi, ja Nigella kuvaa ahkerasti uutta ruokasarjaa televisioon amerikkalaisen Anthony Bourdainin kanssa.

Nigella Lawsonin merkittävimpänä pidetty keittokirja, How To Be a Domestic Goddess (Random House UK), on rehevä lohturuokaan ja leivontaan keskittyvä opus.

Syllabub -jälkiruoka on yksi Nigella Lawsonin bravuureista. Tässä versiossa jäljitellään turkkilaisten makeisten makumaailmaa.

Rakastettu Julia

Amerikkalaisen ruokaikonin Julia Childin syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Julia ehti yli 90 elinvuotensa aikana johdattaa useita sukupolvia aidon ranskalaisen keittotaidon salaisuuksiin. Childin merkittävimmästä, vuonna 1961 ilmestyneestä teoksesta, Mastering the Art of French Cooking, otetaan
edelleen uusia painoksia. Suomessa Ranskalaisen keittiön salaisuudet julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1968. 

Julia asui miehensä työn vuoksi Ranskassa 1940-luvun lopulla. Ensimmäisellä ravintoillallisellaan Julia nautti ostereita, Chablis’ta ja merianturaa. La Corenne -ravintolan ateria oli hänen elämänsä merkittävin, sillä silloin Julia rakastui ranskalaiseen ruokaan. Opinnot kuuluisassa Le Cordon Bleu -kokkikoulussa syvensivät tietämystä, ja Julia oli valmis jakamaan oppejaan koko Amerikan kansalle.

Julia opetti amerikkalaisille ruoanlaittoa kokkikursseillaan ja tv:ssä. Amerikkalaiset rakastivat Julian suoraa, iloista ja aitoa olemusta. Hänen tv-ohjelmaansa, The French Chefiä, näytettiin televisiossa lähes 40 vuoden ajan. Julian ruokaohjeet ovat pitkiä, perusteellisia ja selkeitä. Tie aitoihin ja yksinkertaisiin makuihin pitää kulkea alusta loppuun, oikotiet eivät kuuluneet Julian ruokafilosofiaan. 

Juliaa arvostettiin koko gastronomian maailmassa, myös Ranskassa. Vuonna 2000 hänelle myönnettiin Ranskan Kunnialegioonan kunniamerkki. Julian elämästä tehtiin myös elokuva. Nora Ephronin käsikirjoittamassa ja ohjaamassa Julie & Julia -elokuvassa Juliaa esittää Meryl Streep.

Julia Childin merkittävin teos,Ranskalaisen keittiön salaisuudet (WSOY), on täydellinen opus sekä aloittelevalle että jo taidoissaan pitkälle ehtineelle chefille.

Julia Childin konstailemattoman kananpoika-annoksen salaisuus on kerma, viini ja voi.

Moderni Donna

Australialainen Donna Hay on nyt 44-vuotiaana uransa huipulla, ja hänen yksinkertaisen raikasta ruokatyyliään ihaillaan kaikkialla maailmassa. Donnan ura alkoi jo 19-vuotiaana, kun hänet valittiin Australian Marie Claire -lehden ruokatoimittajaksi. Nuoren toimittajan monilahjakkuus pantiin heti merkille, ja muutamien
vuosien kuluttua Donnaa pyydettiin myös Marie Claire Lifestyle -lehden ruokatoimittajaksi. 

Vuonna 2001 ilmestyi ensimmäinen Donna Hay Magazine, ruokalehti, jonka jokaisella numerolla on yksin Australiassa satojatuhansia lukijoita. Lehden lisäksi Donna on julkaissut parikymmentä hittikeittokirjaa. Hän toimii kolumnistina sanomalehdissä, pyörittää omaa tv-ohjelmaansa ja tietysti johtaa menestyvää nettikauppaa. 

Donnan ruokatyylin voi tiivistää neljään sanaan:raikkaus, nopeus, helppous ja kauneus. Donna oivalsi jo uransa alkumetreillä, että lukijat kaipasivat eniten näppärästi valmistuvien ja trendikkäiden ruokien ohjeita. Donnamaisten ruokien ainesmäärä on aina kohtuullinen, valmistustekniikka jokaisen hallittavissa ja lopputulos raikkaan rapea. Julkaisujen ruokakuvat tehdään äärimmäisellä pieteetillä. Niitä katsellessa voi tuntea suussaan kasvisten raikkauden ja grillissä kypsyneen lihan maun. Kuvauksessa käytettävä puhdas luonnonvalo tukee vaikutelmaa. 

Donna asuu Sydneyssä miehensä Billin ja kahden poikansa kanssa. Superjulkkiksen yksityiselämä on säilynyt puhtoisena ilman skandaaleja. Australiassa on viimeksi kohistu Donnan painonpudotuksen myötä muuttuneesta ulkonäöstä.

Donna Hayn viimeisin hittikirja, The New Easy (Hardie Grant), ilmestyi viime vuonna. Se on tarkoitettu työssäkäyville naisille ja miehille, jotka eivät
kiireessäkään halua turvautua valmisruokiin.

Rapeapintaista kalaa Donna Hayn tapaan raikkaan jogurttikastikkeen ja uunissa paistettujen ranskalaisten perunoiden kanssa.

Toimattaja: Taina Salovaara

Ruokakuvat: Jukka Pakarinen/Otavamedia

X