Grillaus

Sähkögrillit testauksessa – Miten grillaus onnistuu sähkögrillillä?

Teksti: Anna.fi

Sähkögrillissä grillaa siististi ja turvallisesti. Tekniikan Maailma testasi, markkinoiden suosituimmat sähkögrillit. Katso tulokset!

Sähkögrillit testissä

Sähkögrillejä on myynnissä huomattavasti vähemmän kuin kaasu- tai hiiligrillejä. Myös markkinointi on usein lapsenkengissään, joten sähkögrilleillä on monien kuluttajien silmissä markettien tarjoustuotteen maine. Sähkögrillin pihalleen hankkiva saakin varautua jopa naapuruston pienimuotoiseen naljailuun.

Välillä markkinoille on yritetty tuoda edistyksellisiä ja mielenkiintoisia sähkögrillejä, jopa sähköiseen induktioon perustuvia luksustuotteita. Vaivihkaa niiden maahantuonti on kuitenkin lopahtanut. Tyypillisin sähkögrilli on edelleen Kiinassa valmistettu, tolppajalalla seisova ja kupukannella varustettu paistotasogrilli.

Sama sähkögrilli eri tuotenimillä

Monesti täysin samaa laitetta myydään useammalla tuotenimellä. Tolppagrillien hinnat ovat sadan euron molemmin puolin. Halvemmallakin sähkögrillin toki saa, sillä yksinkertaisempia avovastusgrillejä myydään jopa alle 30 eurolla.

Sähkögrillit testissä
Barbec Balconin ja Mustangin sukulaisuus on ilmeinen. Eroja löytyi varustelusta, kannen värisävystä sekä termostaatin toiminnasta. Kuvausta varten grillien aputasot asetettiin säätövaran havainnollistamiseksi eri korkeuksille.

Kalliimmat varustellummat sähkögrillit

Tolppagrillien yläpuolelta löytyy tuoteluokka, joka vaikuttaa huomattavasti halpagrillejä mielenkiintoisemmalta. Noin 300 eurolla saa yhdysvaltalaisen Weberin tai kotimaisen Muurikan grillivaunuineen. Kyseiset grillit päätettiin ottaa mukaan testaukseen, vaikka seurauksena oli  hintahaarukan venähtäminen varsin laveaksi.

Weber sähkögrilli
Rautaisten pariloidensa ansiosta Weber ei ole rakenteeltaan tyypillinen perusmallin avovastusgrilli. Weberin toimivuutta parantaa iso rasvan valuma-astia ja siinä oleva vaihdettava vuoka.

Sähkökäytöllä on puolensa

Sähkögrillin ostaja tekee hankintapäätöksensä yhteydessä selkeitä valintoja siitä, millaiseksi kesän grillikausi muodostuu. Varmaa muun muassa on, että savun aromia ei ruokaan saa, ellei turvaudu savustuslastuilla kikkailuun. Sähkögrilli merkitsee kuitenkin myös helppoutta ja huolettomuutta.

Sähköllä grillaavan ei tarvitse pohtia, riittävätkö hiilet tai kaasu. Tulitikkujakaan ei kaivata. Grilleissä, joiden sähkövastus on piilotettu teflonilla tai vastaavalla pinnoitteella päällystetyn paistotason sisään, puhtaanapito voi olla parhaimmillaan tavanomaiseen tiskaamiseen verrattava pikkujuttu.

Severin sähkögrilli
Alkuun jopa hieman heppoiseksi arvioidusta Severinistä löytyi paljon hyviä ominaisuuksia. Kokonaan irrotettavan vastus-säädinyksikön ansiosta grillin muut osat voi halutessaan pestä vaikka puutarhaletkun alla.

Sähkögrillien suurimpana puutteena lämmöntuoton tasaisuus

Grillien lämpöprofiilit selittävät lopulta monta koegrillausten aikana havaittua asiaa. Ne myös paljastivat tylyllä tavalla sähkögrillien suurimman puutteen. Olipa kyse sitten avovastus- tai paistotasogrilleistä, lähes kaikkien vertailugrillien lämmöntuotto ei ollut
ainakaan osateholla ehdottoman tasaista.

Sähkögrillin luonteeseen näyttäisivät kalliimmassakin hintaluokassa kuuluvan tietyt jäähtymisjaksot. Niiden aikana sähkövastus ei tuo grilliin lainkaan lisälämpöä. Jos tätä sähkögrillien perusominaisuutta ei sisäistä, voi olla varma, ettei grillaus onnistu kunnolla. Myös kannen tarpeellisuus tuli testin myötä selväksi. Kannen ollessa auki jopa riittävän raju tuulenpuuska voi jäähdyttää grilliä todella paljon.

Lucer sähkögrilli
Pienen Luciferin termostaatissa näyttäisi olevan reilusti säätövaraa. Käytännössä alin käyttökelpoinen teho löytyy vasta säätöpyörän keskialueelta. Vipu, jolla termostaatin saa helposti irti säilytyksen ajaksi, on hyvä oivallus.

Sähkögrillit olivat testaajille positiivinen yllätys

Kesäisen sähkögrillien testauksen jälkitunnelmia ei voi monista pikkuharmeista huolimatta kuvailla kuin myönteisiksi. Joukkoon ei mahtunut yhtään käyttökelvotonta grilliä, muutama omalla tavallaan hankala kylläkin. Kaikilla sähkögrilleillä ruoanlaitto onnistui,
ja parhaat niistä kelpaisivat myös vaativamman kokin tarpeisiin.

Barbec sähkögrilli
Valuvan rasvan ja marinadien keräysastiat on vertailugrilleissä toteutettu eri tavoin. Yksinkertaisimmasta ja myös toimivimmasta päästä ovat Barbecin (kuvassa) ja Mustangin teräskupit.

Makua sähkögrillaukseen

Sähkögrillien suurimpana ongelmana pidetään yleensä ruokaan välittyvän grilliaromin puuttumista. Intohimoisena grillaajana ja chiliharrastajana tunnettu Janne Alatalo tietää kuitenkin konstit, millä maku löytyy myös ilman hiiliä.

”Aidon grillauksen maku syntyy vain laadukkaalla savulla. Myös sähkögrilliin saa kuitenkin helposti savua tuomaan lisämakua”, keittiömestarinakin kunnostautunut Alatalo tietää.

Apuna toimivat alumiinifolioon käärityt savustuslastut. Osa nyytin sisältämistä lastuista on hyvä liottaa etukäteen vedessä. Nyyttiin on pisteltävä haarukalla reilusti reikiä, jotta savu pääsee poistumaan.

”Lastuissa oleva vesi viivästyttää savunmuodostusta, ja lopputuloksena on tasaisempi, pidempään kestävä savu. Nyytti pitää asettaa grillissä tarpeeksi kuumaan paikkaan, jotta savunmuodostus pääsee alkamaan”, Alatalo neuvoo.

Ruokailun jälkeistä grillin huoltoa ei Alatalo halua tietenkään unohtaa. Grillien pinnoitetut paistotasot voidaan jopa tiskata. Teräsritilät ja valurautaparilat puolestaan puhdistetaan messinki- tai vastaavalla pehmeällä metalliharjalla.

”Lopuksi voidellaan paistopinnat ohuelti korkean savuamispisteen öljyllä. Parhaita ovat rypäleensiemen- tai avokadoöljy, mutta myös kotoinen rypsiöljy toimii.

Muurikka sähkögrilli
Muurikan kesäkeittiösetti on jo itsessään monipuolinen. Lisävarusteina valmistaja tarjoaa muun muassa kuvan savustuskoria. Weberin ohella Muurikka onkin ainoa vertailun grilli, johon on saatavilla oheistarvikkeita.

Kahden kilowatin sähkögrillit

Testauksessa mukana olleille grilleille on yhteistä vähintään kahden kilowatin lämpöteho. Kyse on lähes suurimmasta kuormasta, jonka kymmenen ampeerin sulakkeen taakse voi ylipäätään kytkeä. Kaikkiin grilleihin kuuluu myös jalka tai vaunu – joko vakiona tai merkkikohtaisena lisävarusteena. Lisäksi kaikki testatut grillit ovat ulkokäyttöön tarkoitettuja.

Sähkögrillit testissä

Testauksessa mukana jalallisia tai vaunullisia sähkögrillejä, joista piti löytyä lämpötehoa vähintään kaksi kilowattia. Tarkoista tuoterajoista huolimatta joukkoon mahtui hyvin erilaisia grillejä.

Muurikka kesäkeittiö -sähkögrilliMuurikka, Kesäkeittiö Sähkö

Valmistaja: Opa Muurikka Oy
Takuu: 1 vuosi
Valmistusmaa: Suomi
Hintaluokka: 270–300 €

Hyvää Huonoa
Käytettävyys ja monipuolisuus Avovastusgrillinä vaatimaton
Lyhyt esilämmitysaika Suuri tilantarve
Lämmön tasaisuus  
Ajastukseen perustuva lämmönhallinta  

Weber Q140 -sähkögrilli

Weber, Q140

Maahantuoja: Weber-Stephen Nordic
Takuu: 5 vuotta
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Hintaluokka: 220–260 € ,vaunu 80 €

Hyvää Huonoa
Käytettävyys ja monipuolisuus Lämmönvaihtelut osateholla
Lämmön tasaisuus täysteholla  
Lämmönsäädin  
Helppo puhdistettavuus  

Barbec Balcon -sähkögrilli

Barbec, Balcon

Maahantuoja: Oy FinnFlame Ab
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 110–120 €

Hyvää Huonoa
Lyhyt esilämmitysaika Nesteitä valuttava kansi
Helppo puhdistettavuus  
Pitkä virtajohto  
   

Mustang -sähkögrilli

Mustang, sähkögrilli

Maahantuoja: Tammer-Tukku Oy
Takuu: 1 vuosi
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 90-140 €

Hyvää Huonoa
Lyhyt esilämmitysaika Vaatimaton varustelu
Helppo puhdistettavuus Nesteitä valuttava kansi
Pitkä virtajohto  
   

Lucifer 5002C -sähkögrilli

Lucifer 5002C

Maahantuoja: Horisont Enterprises Oy
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 90–100 €

Hyvää Huonoa
Lyhyt esilämmitysaika Vaatimaton varustelu
Helppo puhdistettavuus varauksin Paistonesteet eivät valu rasva-astiaan
   
   

Severin PG 8523 -sähkögrilli

Severin, PG 8523

Maahantuoja: Oy Harry Marcell Ab
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Saksa
Hintaluokka: 60-70 €

Hyvää Huonoa
Lyhyt esilämmitysaika Lämmönvaihtelut osateholla
Helppo puhdistettavuus Epämääräinen lämmönsäädin
  Vaatimaton varustelu
  Lyhyt virtajohto

Lucifer Largo -sähkögrilli

Lucifer, Largo

Maahantuoja: Horisont Enterprises Oy
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 130–140 €

Hyvää Huonoa
Esilämmitysaika varauksin Puutteelliset kokoonpano-ohjeet
Lämmönsäädin varauksin Hutera rakenne

 

Naudan filee chilivedellä Alatalon tapaan

Naudan fileeseen chilivedellä tarvitaan vähintään tunnin ajan huoneenlämmössä esilämmennyttä naudan fileetä pihveiksi leikattuna sekä tietenkin chilivettä. Se valmistetaan ennen paistamisen aloittamista ruokalusikallisesta hyvää jauhettua chiliä, kolmesta ruokalusikallisesta merisuolaa ja puolestatoista desistä kuumaa vettä.

Chiliveden ainekset lisätään kastikepulloon ja ravistellaan, kunnes suola on liuennut. Tämän jälkeen paistetaan pihvien pinta kunnolla kuumaksi lämmitetyssä grillissä valellen niitä chilivedellä koko paistamisen ajan.

Jälkikypsennys tehdään folioon käärittynä noin 140 asteen lämmössä, kunnes haluttu kypsyys on saavutettu. Pihvien annetaan vielä vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. Foliolle valuneet paistinnesteet valutetaan pihvin päälle.

 

Teksti: Kyösti Isosaari
Tekninen avustus: Marko Toivonen
Kuva: Hannu Häyhä

X