Sähkögrillit testauksessa – miten grillaus onnistuu sähkögrillillä?
Sähkögrillissä grillaa siististi ja turvallisesti. Tekniikan Maailma testasi, markkinoiden suosituimmat sähkögrillit. Katso tulokset!
Sähkögrillejä on myynnissä huomattavasti vähemmän kuin kaasu- tai hiiligrillejä. Myös markkinointi on usein lapsenkengissään, joten sähkögrilleillä on monien kuluttajien silmissä markettien tarjoustuotteen maine. Sähkögrillin pihalleen hankkiva saakin varautua jopa naapuruston pienimuotoiseen naljailuun.
Välillä markkinoille on yritetty tuoda edistyksellisiä ja mielenkiintoisia sähkögrillejä, jopa sähköiseen induktioon perustuvia luksustuotteita. Vaivihkaa niiden maahantuonti on kuitenkin lopahtanut. Tyypillisin sähkögrilli on edelleen Kiinassa valmistettu, tolppajalalla seisova ja kupukannella varustettu paistotasogrilli.
Sama sähkögrilli eri tuotenimillä
Monesti täysin samaa laitetta myydään useammalla tuotenimellä. Tolppagrillien hinnat ovat sadan euron molemmin puolin. Halvemmallakin sähkögrillin toki saa, sillä yksinkertaisempia avovastusgrillejä myydään jopa alle 30 eurolla.
Barbec Balconin ja Mustangin sukulaisuus on ilmeinen. Eroja löytyi varustelusta, kannen värisävystä sekä termostaatin toiminnasta. Kuvausta varten grillien aputasot asetettiin säätövaran havainnollistamiseksi eri korkeuksille.
Kalliimmat varustellummat sähkögrillit
Tolppagrillien yläpuolelta löytyy tuoteluokka, joka vaikuttaa huomattavasti halpagrillejä mielenkiintoisemmalta. Noin 300 eurolla saa yhdysvaltalaisen Weberin tai kotimaisen Muurikan grillivaunuineen. Kyseiset grillit päätettiin ottaa mukaan testaukseen, vaikka seurauksena oli hintahaarukan venähtäminen varsin laveaksi.
Rautaisten pariloidensa ansiosta Weber ei ole rakenteeltaan tyypillinen perusmallin avovastusgrilli. Weberin toimivuutta parantaa iso rasvan valuma-astia ja siinä oleva vaihdettava vuoka.
Sähkökäytöllä on puolensa
Sähkögrillin ostaja tekee hankintapäätöksensä yhteydessä selkeitä valintoja siitä, millaiseksi kesän grillikausi muodostuu. Varmaa muun muassa on, että savun aromia ei ruokaan saa, ellei turvaudu savustuslastuilla kikkailuun. Sähkögrilli merkitsee kuitenkin myös helppoutta ja huolettomuutta.
Sähköllä grillaavan ei tarvitse pohtia, riittävätkö hiilet tai kaasu. Tulitikkujakaan ei kaivata. Grilleissä, joiden sähkövastus on piilotettu teflonilla tai vastaavalla pinnoitteella päällystetyn paistotason sisään, puhtaanapito voi olla parhaimmillaan tavanomaiseen tiskaamiseen verrattava pikkujuttu.
Alkuun jopa hieman heppoiseksi arvioidusta Severinistä löytyi paljon hyviä ominaisuuksia. Kokonaan irrotettavan vastus-säädinyksikön ansiosta grillin muut osat voi halutessaan pestä vaikka puutarhaletkun alla.
Sähkögrillien suurimpana puutteena lämmöntuoton tasaisuus
Grillien lämpöprofiilit selittävät lopulta monta koegrillausten aikana havaittua asiaa. Ne myös paljastivat tylyllä tavalla sähkögrillien suurimman puutteen. Olipa kyse sitten avovastus- tai paistotasogrilleistä, lähes kaikkien vertailugrillien lämmöntuotto ei ollut
ainakaan osateholla ehdottoman tasaista.
Sähkögrillin luonteeseen näyttäisivät kalliimmassakin hintaluokassa kuuluvan tietyt jäähtymisjaksot. Niiden aikana sähkövastus ei tuo grilliin lainkaan lisälämpöä. Jos tätä sähkögrillien perusominaisuutta ei sisäistä, voi olla varma, ettei grillaus onnistu kunnolla. Myös kannen tarpeellisuus tuli testin myötä selväksi. Kannen ollessa auki jopa riittävän raju tuulenpuuska voi jäähdyttää grilliä todella paljon.
Pienen Luciferin termostaatissa näyttäisi olevan reilusti säätövaraa. Käytännössä alin käyttökelpoinen teho löytyy vasta säätöpyörän keskialueelta. Vipu, jolla termostaatin saa helposti irti säilytyksen ajaksi, on hyvä oivallus.
Sähkögrillit olivat testaajille positiivinen yllätys
Kesäisen sähkögrillien testauksen jälkitunnelmia ei voi monista pikkuharmeista huolimatta kuvailla kuin myönteisiksi. Joukkoon ei mahtunut yhtään käyttökelvotonta grilliä, muutama omalla tavallaan hankala kylläkin. Kaikilla sähkögrilleillä ruoanlaitto onnistui,
ja parhaat niistä kelpaisivat myös vaativamman kokin tarpeisiin.
Valuvan rasvan ja marinadien keräysastiat on vertailugrilleissä toteutettu eri tavoin. Yksinkertaisimmasta ja myös toimivimmasta päästä ovat Barbecin (kuvassa) ja Mustangin teräskupit.
Makua sähkögrillaukseen
Sähkögrillien suurimpana ongelmana pidetään yleensä ruokaan välittyvän grilliaromin puuttumista. Intohimoisena grillaajana ja chiliharrastajana tunnettu Janne Alatalo tietää kuitenkin konstit, millä maku löytyy myös ilman hiiliä.
”Aidon grillauksen maku syntyy vain laadukkaalla savulla. Myös sähkögrilliin saa kuitenkin helposti savua tuomaan lisämakua”, keittiömestarinakin kunnostautunut Alatalo tietää.
Apuna toimivat alumiinifolioon käärityt savustuslastut. Osa nyytin sisältämistä lastuista on hyvä liottaa etukäteen vedessä. Nyyttiin on pisteltävä haarukalla reilusti reikiä, jotta savu pääsee poistumaan.
”Lastuissa oleva vesi viivästyttää savunmuodostusta, ja lopputuloksena on tasaisempi, pidempään kestävä savu. Nyytti pitää asettaa grillissä tarpeeksi kuumaan paikkaan, jotta savunmuodostus pääsee alkamaan”, Alatalo neuvoo.
Ruokailun jälkeistä grillin huoltoa ei Alatalo halua tietenkään unohtaa. Grillien pinnoitetut paistotasot voidaan jopa tiskata. Teräsritilät ja valurautaparilat puolestaan puhdistetaan messinki- tai vastaavalla pehmeällä metalliharjalla.
”Lopuksi voidellaan paistopinnat ohuelti korkean savuamispisteen öljyllä. Parhaita ovat rypäleensiemen- tai avokadoöljy, mutta myös kotoinen rypsiöljy toimii.
Muurikan kesäkeittiösetti on jo itsessään monipuolinen. Lisävarusteina valmistaja tarjoaa muun muassa kuvan savustuskoria. Weberin ohella Muurikka onkin ainoa vertailun grilli, johon on saatavilla oheistarvikkeita.
Kahden kilowatin sähkögrillit
Testauksessa mukana olleille grilleille on yhteistä vähintään kahden kilowatin lämpöteho. Kyse on lähes suurimmasta kuormasta, jonka kymmenen ampeerin sulakkeen taakse voi ylipäätään kytkeä. Kaikkiin grilleihin kuuluu myös jalka tai vaunu – joko vakiona tai merkkikohtaisena lisävarusteena. Lisäksi kaikki testatut grillit ovat ulkokäyttöön tarkoitettuja.
Testauksessa mukana jalallisia tai vaunullisia sähkögrillejä, joista piti löytyä lämpötehoa vähintään kaksi kilowattia. Tarkoista tuoterajoista huolimatta joukkoon mahtui hyvin erilaisia grillejä.
Muurikka, Kesäkeittiö Sähkö
Valmistaja: Opa Muurikka Oy
Takuu: 1 vuosi
Valmistusmaa: Suomi
Hintaluokka: 270–300 €
Hyvää | Huonoa |
---|---|
Käytettävyys ja monipuolisuus | Avovastusgrillinä vaatimaton |
Lyhyt esilämmitysaika | Suuri tilantarve |
Lämmön tasaisuus | |
Ajastukseen perustuva lämmönhallinta |
Weber, Q140
Maahantuoja: Weber-Stephen Nordic
Takuu: 5 vuotta
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Hintaluokka: 220–260 € ,vaunu 80 €
Hyvää | Huonoa |
---|---|
Käytettävyys ja monipuolisuus | Lämmönvaihtelut osateholla |
Lämmön tasaisuus täysteholla | |
Lämmönsäädin | |
Helppo puhdistettavuus |
Barbec, Balcon
Maahantuoja: Oy FinnFlame Ab
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 110–120 €
Hyvää | Huonoa |
---|---|
Lyhyt esilämmitysaika | Nesteitä valuttava kansi |
Helppo puhdistettavuus | |
Pitkä virtajohto | |
Mustang, sähkögrilli
Maahantuoja: Tammer-Tukku Oy
Takuu: 1 vuosi
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 90-140 €
Hyvää | Huonoa |
---|---|
Lyhyt esilämmitysaika | Vaatimaton varustelu |
Helppo puhdistettavuus | Nesteitä valuttava kansi |
Pitkä virtajohto | |
Lucifer 5002C
Maahantuoja: Horisont Enterprises Oy
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 90–100 €
Hyvää | Huonoa |
---|---|
Lyhyt esilämmitysaika | Vaatimaton varustelu |
Helppo puhdistettavuus varauksin | Paistonesteet eivät valu rasva-astiaan |
Severin, PG 8523
Maahantuoja: Oy Harry Marcell Ab
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Saksa
Hintaluokka: 60-70 €
Hyvää | Huonoa |
---|---|
Lyhyt esilämmitysaika | Lämmönvaihtelut osateholla |
Helppo puhdistettavuus | Epämääräinen lämmönsäädin |
Vaatimaton varustelu | |
Lyhyt virtajohto |
Lucifer, Largo
Maahantuoja: Horisont Enterprises Oy
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 130–140 €
Hyvää | Huonoa |
---|---|
Esilämmitysaika varauksin | Puutteelliset kokoonpano-ohjeet |
Lämmönsäädin varauksin | Hutera rakenne |
Naudan filee chilivedellä Alatalon tapaan
Naudan fileeseen chilivedellä tarvitaan vähintään tunnin ajan huoneenlämmössä esilämmennyttä naudan fileetä pihveiksi leikattuna sekä tietenkin chilivettä. Se valmistetaan ennen paistamisen aloittamista ruokalusikallisesta hyvää jauhettua chiliä, kolmesta ruokalusikallisesta merisuolaa ja puolestatoista desistä kuumaa vettä.
Chiliveden ainekset lisätään kastikepulloon ja ravistellaan, kunnes suola on liuennut. Tämän jälkeen paistetaan pihvien pinta kunnolla kuumaksi lämmitetyssä grillissä valellen niitä chilivedellä koko paistamisen ajan.
Jälkikypsennys tehdään folioon käärittynä noin 140 asteen lämmössä, kunnes haluttu kypsyys on saavutettu. Pihvien annetaan vielä vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. Foliolle valuneet paistinnesteet valutetaan pihvin päälle.
Teksti: Kyösti Isosaari
Tekninen avustus: Marko Toivonen
Kuva: Hannu Häyhä
Kommentit
Palaute: Teillä on väärä ohje:” 1. Ota liha huoneenlämpöön 1-2 h ennen grillaamista, älä grillaa kylmää lihaa.” Pihvinpaisto-ohjeenne on vanhakantainen, pihvi suoraan jääkaapista pannulle on sittenkin paras. Tiede lehti http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/uusimmat/nain_paistuu_tutkitusti_taydel linen_pihvi :” Vuosisatainen uskomus ja arkijärki on syytä panna romukoppaan. Parin huolellisen testin kylmä totuus on, että viileänä paistumaan pantu liha on jopa mehevämpää kuin huoneenlämpöön temperoitu. Kaksoissokkotesteissä sama tulos saatiin sekä isoilla ulkofileepaloilla että perinteisillä sisäfileepihveillä.” ja ”Kylmänä paistumaan pannut pihvit veivät voiton 17-asteisista kilpailijoistaan myös ulkonäköpisteissä. Niihin syntynyttä paistopintaa kehuttiin paremmaksi.” http://yle.fi/uutiset/professori_tyrmaa_vanhat_opit__liha_kannattaa_heittaa _pannulle_suoraan_jaakaapista/7760717
Kommentit
Palaute: Teillä on väärä ohje:” 1. Ota liha huoneenlämpöön 1-2 h ennen grillaamista, älä grillaa kylmää lihaa.” Pihvinpaisto-ohjeenne on vanhakantainen, pihvi suoraan jääkaapista pannulle on sittenkin paras. Tiede lehti http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/uusimmat/nain_paistuu_tutkitusti_taydel linen_pihvi :” Vuosisatainen uskomus ja arkijärki on syytä panna romukoppaan. Parin huolellisen testin kylmä totuus on, että viileänä paistumaan pantu liha on jopa mehevämpää kuin huoneenlämpöön temperoitu. Kaksoissokkotesteissä sama tulos saatiin sekä isoilla ulkofileepaloilla että perinteisillä sisäfileepihveillä.” ja ”Kylmänä paistumaan pannut pihvit veivät voiton 17-asteisista kilpailijoistaan myös ulkonäköpisteissä. Niihin syntynyttä paistopintaa kehuttiin paremmaksi.” http://yle.fi/uutiset/professori_tyrmaa_vanhat_opit__liha_kannattaa_heittaa _pannulle_suoraan_jaakaapista/7760717
Just.. kuule laita vaan kylmä pihvi pannulle jos haluat sitkeän pihvin..
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous