Salaatti x 7
Nyt herkutellaan ruokaisilla ja mielikuvituksellisilla salaateilla, jotka voivat olla myös lämpimiä tai peräti juotavia. Salaatti ei enää ole vain lisuke, vaan ruokapöydän uljas keskipiste.
Ruokalajina salaatti on mitä mainioin. Siihen voi sekoittaa mitä kulloinkin kaapista löytyy, ja salaatit ovat parhaimmillaan juuri sesongin raaka-aineista rakennettuna. Aineksia voi lisätä tai jättää pois rakenteen suuremmin kärsimättä, ja niitä voi pilkkoa tai soseuttaa, raastaa tai repiä, marinoida tai grillata ja lopuksi maustaa erilaisilla kastikkeilla.
Valinnanvaraa ja vaihtelua
Nälkä lähtee pelkällä salaatillakin, kun aineksiin ottaa pastaa, juustoja, papuja, broileria, lihaa tai kalaa eri muodoissa. Salaatin päälle ripotellut kurpitsan-, auringonkukan-, pinjan- ja seesaminsiemenet antavat ruokaisuutta ja mukavan rapeaa suutuntumaa. Hiilihydraatteja saa lisää, kun tarjoaa salaatin kanssa hyvää leipää tai paahtaa salaatin päälle leipäkrutonkeja.
Salaattien yhdistelmät voivat olla yllättäviä: esimerkiksi mansikat ja valkohomejuusto tai appelsiini ja sipuli. Salaatti ei välttämättä tarkoita sitä, että siinä pitäisi olla salaatinlehtiä. Pavut, bulgur ja kuskus ovat monen salaatin perusta.
Kaupoissa salaattivalikoimat ovat runsastuneet, ja eri lajikkeita on saatavilla vuosi vuodelta enemmän. Salanovat, mitsunat ja romanovit valtaavat sijaa jäävuorisalaatilta ja kiinankaalilta kotikeittiöissäkin. Lue Kotiliedestä lisää eri salaattilaaduista.
Pihasta pöytään
Kesän edetessä vihannessalaatit alkavat antaa satoa avomaillakin. Viljely omassa keittiöpuutarhassa palkitsee, sillä siemenvalikoimat ovat paljon runsaammat kuin kaupan valmiiksi kasvatettujen salaattien valikoimat.
Villivihannesten käyttö on nyt entistä suositumpaa. Kotipihalla voi tehdä mukavia löytöjä rikkaruohojen joukosta: poimulehdet, voikukat, villit orvokit, horsmanversot ja siankärsämöt ovat helppoja kasveja aloittelijankin kerätä.
Näyttävästi esille
Värikkyyttä salaattiin saa syötävillä kukilla, erivärisillä marjoilla ja hedelmillä tai vaikka punajuurella. Salaatin voi sekoittamisen sijasta asetella erilaisiksi raidoiksi tai kuvioiksi teeman mukaan.
Salaatinteon hauskinta hommaa on tarjolle laitto. Tilanteesta riippuen salaatin pipertää koktaililaseihin, suuriin lusikoihin tai koverrettuihin sitruunankuoriin. Mökillä ison porukan salaatin kasaa kauniiseen pesuvatiin tai suureen wokkipannuun. Tarjoiluastioina voi käyttää tuohenpaloja, salaatin- tai kaalinlehtiä tai koverrettuja vihanneksia. Lapsiporukalle salaatti kärrätään lelukuormurin lavalla.
Kehittele omat suosikkisalaattisi tai kokeile näitä:
- Romanttinen ja herkkä ruususalaatti kahdelle
- Eksoottisen tulinen vihreä papaijasalaatti som tam malakor
- Mansikoiden raikastama halloumisalaatti grilliruokien keralle
- Kalan ystävälle nizzansalaatti pariloidusta lohesta
- Aasialaisten makujen naudanlihasalaatti yam neua
- Ruokaisa lämmin kanasalaatti
- Jälkiruoaksi vaniljainen marinoitu hedelmäsalaatti ja kookoskastike
Kuvat: Suvi Laine, Ari Heinonen, Jarmo Wright, Jorma Marstio ja Norman Ojanen
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous