Vinkit

Salvia

Teksti: Sirpa Hammarberg

Salvian huumaava aromi tuo mieleen Välimeren herkut. Salvia onkin kotoisin Välimeren pohjoisrannoilta, ja sen suuria tuottajamaita ovat muiden muassa Espanja ja Kreikka. Salvian voimakas maku sopii erityisesti runsasrasvaisten kalojen ja lihojen kanssa.

runkosalvia

Salvian nimi viittaa parantamiseen – salvare, ja vahvassa salviassa onkin uskottu olevan parantavia voimia. ”Miksi olisi miehen kuoltava, jos hänen pihallaan kasvaa salviaa?” kuuluu keskiajalta peräisin oleva sanonta.

Kun salvia levisi kiertävien munkkien ja roomalaisten sotilaiden mukana Keski-Eurooppaan, siitä tuli heti suosittu. Luostarien yrttitarhoissa salviaa viljeltiin mausteeksi ja lääkkeeksi. Sen katsottiin parantavan muun muassa aineenvaihduntaa ja edistävän ruoansulatusta.

Ruoanlaitossa salviaa tulee käyttää varoen, sillä sen aromi on voimakas. Sen maku säilyy kypsennettäessä, ja sen tuoreita lehtiä voi käyttää kokonaisina. Lehtiä voi esimerkiksi friteerata koristeeksi.

Parhaiten salvia sopii lammas- ja maksaruokiin, porsaan- ja ankanlihan sekä rasvaisten kalojen, kuten ankeriaan kanssa. Myös riista- ja veriruokia maustetaan usein salvialla. Yksinkertaisimmillaan pastan voi maustaa kuumalla salviaöljyllä.

Kokeile salviaa myös hernekeitossa, kaali- ja papuruoissa sekä yrttisekoituksissa ja marinadeissa. Mausta salaatinkastike tai tuorejuusto salvialla ja valkosipulilla.

Komeasti kukkiva salvia on myös kaunis koristekasvi

Syötävän ryytisalvian lisäksi salvialajikkeita on satoja. Puutarhassa niiden kauniit kukat keräävät pölyttäjiä ja perhosia.

salviankukka

Monivuotista salviaa kasvatetaan Suomen ilmastossa usein yksivuotisena. Sen voi saada talvehtimaan, jos se kasvaa kuivalla paikalla ja peitetään hyvin. Salvia tarvitsee lämpöä ja aurinkoa sekä kuohkean maan. Taimet kannattaa esikasvattaa, avomaalla siemenestä kasvattaminen on vaikeampaa.  

Aromaattisen maun salvia saa niukkaravinteisessa ja kalkkipitoisessa maassa. Kosteassa ja ravinteikkaassa maassa se kasvaa rehevänä, mutta ei yhtä maukkaana. Kauniit hopeanukkaiset lehdet korjataan keskikokoisina ja kuivataan. Salviasta voi tehdä myös yrttiteetä.

Kokeile näitä:

Salvia-kalanyytit
Salvia-maksaleike
Salviapossu
Juusto-pinaattipiirakka
Martin hanhi

Kuvat: Pekka Nieminen ja Pekka Holmström

X