Vinkit

Sesongin herkku: made on maukas soppakala

Teksti: Anna.fi

Entäpä jos seuraavana kalaruokapäivänä herkuttelisit madekeitolla? Kalakauppias nylkee ja tarvittaessa myös fileoi mateen näppärästi. Made on maukas ja kiinteä soppakala.

Miedon makuisesta mateesta syntyy maailman lempein kalakeitto. Korvaa maitotuotteet kalaliemellä, jos et pidä kermaisesta kalakeitosta.

Tavallisen marketin kalatiskillä made on harvinaisuus, mutta torilta tai kauppahallista sitä saa hienosti nyljettynä ja vaikkapa fileoituna. Jos ostat mateen fileinä, muista pyytää mukaan selkäruoto ja pää antamaan makua liemeen. Mädin ystävä tietysti valitsee kalatiskiltä pullean mätimatikan.

Mateen voi myös paistaa pannulla. Leikkaa mateen fileet annospaloiksi. Kääntele palat suolalla maustetussa vehnäjauhokorppujauhoseoksessa. Paista keskilämmöllä  voi-öljyseoksessa. Tarjoa friteeratut mateen fileet perunoiden ja esimerkiksi tartarkastikkeen kanssa.

herkuttelijan mätileipä

Herkuttelijan mätileivät syntyvät hetkessä. Voit käyttää pieniin leipiin mateen tai minkä tahansa muun kalan mätiä. Neljälle hengelle alkupalaksi tarvitset 4 voissa paistettua
pientä leipää, 1 dl:n mätiä, silputtua tilliä, 1 dl:n vatkattua ranskankermaa tai smetanaa, Levitä tillisilppu ja mäti leiville, pursota reunoille kerma. Pyöräytä pinnalle mustapippuria ja upea alkupala on valmis.

tiesitkö?

Made elää sekä makeassa vedessä että merialueilla.

Kuvat: Jukka Pakarinen

Teksti: Taina Salovaara
 

X