Shakshuka, Nutella, kookossokeri, kambodžalainen keittiö ja muut ruokavillitykset
Maistuisiko ruokaisa alkudrinksu ranskalaisittain, lempeän mausteinen ateria kambodžalaiseen tapaan tai paahtuneen toffeen makuinen kookossokeripulla? Vai kiinnostaisiko terveellinen ja proteiinipitoinen hyönteisateria enemmän? Poimi suosikkisi.
1. Alkupalat ranskalaisittain – ruokaisa aperitiivi
Apéritif on ranskalainen tapa juoda ruokahalua herättävät juomat eli aperitiivit hyvässä seurassa ennen päivällistä. Tapa vastaa etäisesti meidän ”tulkaa käymään kahvilla” -tapaamme.
Naposteluehdotuksia: verkkomeloni parmankinkulla, camembert, kuivamakkaraa ja patonkia.
Pariisista kajahtaa uusi, vahva trendi, apéritif dinatoire eli ruokaisa aperitiivi. Se on löytänyt tiensä myös trendikkäiden baarien listoille. Aperitiivien lisäksi tarjolla on naposteltavaa. Apéritif dinatoire vastaakin alkuruokaa ja saattaa johtaa joko yhteiseen ravintolapäivälliseen tai sitten jokainen lähtee omaan kotiinsa päivälliselle. Ranskassa kun päivällinen syödään vasta kahdeksan ja yhdeksän välillä.
2. Aamiainen uudella tavalla
Mannermainen aamiainen on ”so last season”. Murojen ja croissanttien sijaan nousussa ovat marokkolaisen ja aasialaisen aamiaispöydän antimet.
Seuraavalle brunssille kannattaa valmistaa jotain uutta. Voit aloittaa kokeilun vaikka näistä:
Intia: kasvismuhennosta linssien ja riisileivän kera, mausteinen intialainen tee
Japani: Riisiä, kalaa ja misokeittoa , japanilainen munakaskäärö,
Guyana: suolakalaa uppopaistetun leivän sisällä
Pohjois-Afrikka: Shakshuka-aamiaispannu
3. Saisiko olla jauhomatoja?
Hyönteisiä on syöty Aasiassa aina. Nyt nämä verrattomat proteiinin lähteet ovat päässeet jopa maailman huippuravintoloiden, kuten tanskalaisen Noman, listoille.
Ennen kuin hyönteisiä voidaan käyttää elintarvikkeisiin Euroopassa esimerkiksi jauheena, täytyy lainsäädännössä tapahtua vielä muutoksia. Jos tulee himo valmistaa rapsakoita hyönteisiä, ne kannattaa kasvattaa itse, jotta niiden puhtaudesta voi olla varma.
Jauhomatoja, mehiläisen toukkia ja sirkkoja on helppo kasvattaa, ja ne ovat kuulemma herkullisia. Ehkä hyönteiset korvaavat tulevaisuudessa osan lihantarpeestamme.
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan hyönteisissä on potentiaalia uudeksi elintarvikkeiden raaka-aineeksi: ”Hyönteisten tulee ennen markkinoille pääsyään käydä läpi turvallisuusarviointi ja saada myynnille ja markkinoinnille Euroopan komission lupa. Tällä pyritään varmistamaan se, että hyönteiset ovat kuluttajille turvallista syötävää.”
Lena Huldénin kirja, Minikarjaa – hyönteiset ruokana (Like Kustannus) tarjoaa tietoa hyönteisistä ravintona.
4. Hulluna Nutellaan
Nutellaa paahtoleivällä, Nutella-kakkua, Nutellajätskiä, Nutellalla täytettyjä leivonnaisia, Nutellakaakaota, Nutella-marenkeja… Lista on loputon. Nutella-
suklaalevite on tullut ulos kiellettyjen herkkujen kaapista ja paistattelee päivää kaikkein kirkkaimpana trenditähtenä. Vahva suositus syksyiseen makeannälkään.
Nappaa tästä Nutella-reseptejä: Nutella-kotijäätelö , Crêpes au Nutella, Nutellamousse
5. Erilainen meksikolainen
Visualistille ja kulinaristille suosittelemme keväällä Helsinkiin avattua Meksikolaista ravintolaa Lucha Locoa. Ravintolan sisustus ja ruoka edustavat erilaista Meksikoa kuin mihin olemme täällä aikaisemmin tottuneet. Etenkin päivällisruokalistaa luonnehditaan moderniksi.
Lounaalla on tarjolla hyvin autenttinen taco-noutopöytä. Pienille maissijauhoista tehdyille lätyille saa kerätä haluamansa täytteet. Täytteitä on niin miedon
kuin todella tulisenkin ruoan ystäville. Tunnelma on rennon urbaani ja palvelu ystävällistä. Lucha Loco, Helsinki, Korkeavuorenkatu 4, Helsinki, 0440 562 677.
6. Kambodžalainen keittiö on nousussa maailmalla
Kiinalaiset, thaimaalaiset ja intialaiset maut ovat jo tuttuja meille suomalaisille. Pieni Kambodža on jäänyt näiden ruokamaiden varjoon, mutta nyt sen keittiö on saanut huomiota maailmalla ja voi olla, että se saa tulevaisuudessa yhtä lujan jalansijan kuin naapurimaidensa keittiöt.
Kambodžalainen ruoka on sievä sekoitus thaimaalaista ja vietnamilasta ruokaa ranskalaisella twistillä. Makumaailma on pehmeä ja tasapainoinen ja perustuu
vastakohtien luomaan tasapainoon. Perinteinen ateria koostuu useista pienistä ruokalajeista, joita nautitaan maun ja nälän mukaan.
Ruoka ei ole monimutkaista, ja se perustuu paikallisiin raaka-aineisiin. Suomesta niitä saa jo aika hyvin aasialaisista ruokakaupoista.
7. Salainen ase: kookossokeri
Kookossokeri on tuhansia vuosia vanha makeutusaine. Tällä hetkellä kookossokeria pidetään ekologisimpana sokerina. Se valmistetaan kookospalmun kukinnosta valutetusta nektarista, joten palmukaan ei prosessissa kärsi.
Kookossokeri sisältää C-vitamiinia ja runsaasti mineraaleja. Kookossokeri vaikuttaa veren sokeriarvoihin vähemmän kuin muut sokerit ja sopii leivontaan, kuten fariinisokerikin, mutta sillä voi korvata myös valkoisen sokerin.
Kookossokeri on monen huippukokin salaisuus, kun jälkiruoan makupalettiin halutaan ”sitä jotakin”, sillä sen maku on tumma ja toffeinen.
”Kierrepulla saa toffeisen ja paahtuneen makunsa kookossokerista ja kinuskista. Varoitus, tähän herkkuun jää koukkuun!”
8. Ravintolaruokaa kotiovelle
Yllätysvieraita tulossa, eikä mitään tarjottavaa. Kelpaisiko sushi?
Ravintola-annoksia suoraan kotiin kuljettavia yrityksiä on jo muutamia, mutta niiden toimitusalueet ovat vielä suppeita. Uusin pääkaupunkilainen tulokas
on Foodora. Foodora.fi-sivustolla ilmoitetaan ensin postiosoite ja valitaan ravintola, josta ruoka halutaan tilata. Sivulle avautuu ravintolan lista, jolta voi valita annoksen. Sitten valitaan toimitusaika ja maksetaan. Aika simppeliä, jos asuu tai on töissä Helsingin keskustassa.
Toivotaan, että ravintolaruokaa saisi pian myös Helsingin laitamille, puhumattakaan muista kaupungeista. Tampereella toimii yritys nimeltä Mansen ruokataksi. Uusien nettipalveluiden kautta voit tilata vaikka sushisetin suoraan kotiovelle.
9. Kaniwa – uusi kvinoa
Juuri kun olemme oppineet lausumaan ruokakasvi kvinoan oikein ja ehkä käyttämäänkin sitä ruoanvalmistuksessa, markkinoille astuu eteläamerikkalainen kaniwa. Sen ravintopitoisuus ja käyttötapa vastaavat kvinoaa. Molemmissa on valtavasti proteiinia.
Kaniwasta puuttuu kuoriosa, jolloin jyvän ei tarvitse käydä läpi kemiallista kuorintaa ja suutuntuma on miellyttävämpi kuin kvinoassa. Maku on pähkinäinen.
Kaniwaa voi käyttää niin makeisiin kuin suolaisiinkin ruokiin, ja se valmistetaan ensin paahtamalla hieman pannulla ja lisäämällä joukkoon vettä. Veden imeydyttyä jyviin on kaniwa valmis käytettäväksi. Uutuus on vasta rantautumassa Euroopan markkinoille.
10. Todellista lähiruokaa
Mirja Von Knorringin uusin Villiä ja kesyä lähiruokaa -kirja (Bazar) sisältää herkullisia reseptejä riistan ja kalastuksen ystäville. Siis todellista lähiruokaa.
Resepteissä on käytetty luovasti metsän antimia, ja rouheat ruokakuvat saavat haaveilemaan kalaan tai metsään lähdöstä. Viron Muhun saaren antimet ovat inspiroineet kirjaa, mutta kaikki raaka-aineet ovat meille suomalaisillekin tuttuja.
11. Lempeä laventeli
Tämän kesän ja syksyn trendikkäin maku, laventeli, sopii niin jälkiruokiin kuin juomiinkin. Jesse Teerenmaa Grotesk Barista kehitteli raikkaan laventeli-aperitiividrinkin.
Reseptin laventelisiirapilla voi tehdä ihanaa laventelimehua kaatamalla joukkoon vichyä. Laventelisiirappia voi käyttää myös vaikka amerikkalaisten pannukakkujen päällä kermavaahdon kera.
Voit valmistaa laventelisiirapista helposti myös alkoholittoman version lisäämällä joukkoon vichyä.
Kuvat: Paula Kukkonen, Jukka Pakarinen ja Colourbox.com
Teksti: Prisca Leclerc
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous