Persimon – näin tunnistat kypsän hedelmän ja teet parhaat herkut
Persimon hehkuu houkuttelevana kaupan hedelmätiskeillä. Mistä tunnistaa kypsän persimonin ja millaisiin ruokiin persimon sopii? Nappaa vinkit ja tutustu herkullisiin persimon-resepteihimme.
Persimon hehkuu houkuttelevana kaupan hedelmätiskeillä. Mistä tunnistaa kypsän persimonin ja millaisiin ruokiin persimon sopii? Nappaa vinkit ja tutustu herkullisiin persimon-resepteihimme.
Persimon tupsahtaa kaupan hedelmätiskien oranssiksi väriläiskäksi lokakuussa ja siitä saadaan nauttia aina tammikuulle asti. Tämä Espanjasta tuleva hedelmä on sileäkuorinen ja kiiltävä. Se sopii moniin suolaisiin ja makeisiin herkkuihin sekä syötäväksi sellaisenaan.
Tunnista kypsä persimon
Persimonista kannattaa nauttia ainoastaan kypsänä, jolloin sen pehmeä hyytelömäinen hedelmäliha on makeimmillaan.
Kypsyessään persimon muuttuu väriltään oranssin keltaisesta punertavaksi. Persimonin pintaan ilmaantuvia mustia pilkkuja ei kannata säikähtää. Päinvastoin, pilkut kertovat persimonin sisältämien hiilihydraattien muuttumisesta sokeriksi. Raaka hedelmä saattaa kuivattaa suuta, mutta kypsän hedelmän maku on makea ja hapoton ja muistuttaa hieman aprikoosia tai luumua.
Persimon sopii moneen – katso parhaat persimon-reseptit
Persimon voidaan syödä kuorineen tai kuorittuna viipaloituna tai halkaistuna. Sen voi tarjota kylmänä ja lämpimänä. Persimon sopii suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin, salaatteihin, erilaisten juustojen ja leikkeleiden kanssa. Hedelmälihan voi soseuttaa vaikkapa jälkiruokien kastikkeeksi.
Parmankinkkuun kääräistyt persimonit sopivat alkupalaksi tai illanistujaisten suupaloiksi. Hedelmä saa uunissa paahtuessaan makean maukkaan aromin.
Persimon, avokado ja punasipuli ovat mainion salsan raaka-aineet. Herkullinen salsa maistuu tortillachipsien kanssa. Salsan makua siivittävät chili, korianteri ja limetti.
Persimongalette on mainio makea tarjottava vaikkapa pikkujouluissa tai glögikutsuilla.
Paahdetut, hieman karamelisoituneet persimonit sopivat kuin nakutettu makeisiin jälkiruokiin. Simppeli jälkkäri esimerkiksi joulupöytään syntyy paahdetuista persimoneista ja kanelikermavaahdosta. Toinen joulupöytään sopiva jälkiruoka on sitruunalla raikastettu persimonihillo ja juustotarjotin.
-
Parmankinkkuun käärityt persimonit
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Persimonsalsa
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Persimongalette
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Paahdetut persimonit ja kanelikerma
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Maustejogurttia ja persimonia
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Persimonhillo
- alle 30 min
- Helppo
-
Persimon-lohiceviche
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Persimon-halloumisalaatti
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Persimon-vuohenjuustopalat
- alle 30 min
- 8
- Keskitaso
Mitä eroa on persimonilla, sharon-hedelmälla ja kakilla?
Miksi tällä loppusyksyllä kauppoihin tulevalla hedelmällä on niin monta nimeä?
Alun perin Japanista ja Kiinasta peräisin olevaa kakihedelmää kutsutaan lajikkeen ja kasvumaan mukaan joko persimoniksi, kakiksi, tai sharoniksi.
Sharon on Israelissa kehitetty lajike, joka ei sisällä parkkihappoa. Siksi se on raakanakin makea toisin kuin Uudesta-Seelannista tuotava, sharonin sisar, kaki, joka on raakana kova ja syötäväksi kelpaamaton. Persimonia tuodaan Suomeen Espanjasta lokakuusta tammikuuhun. Sharonia on usein saatavissa Suomesta vielä maalis-huhtikuussa.
Kaki, persimon ja sharon muistuttavat ulkonäöltään hieman tomaattia. Hedelmän tyvipäässä on neljä suurta, kuivaa vihertävän harmaanruskeaa lehteä, jotka irtoavat kypsästä hedelmästä melko helposti.
Artikkelia on päivitetty 13.2.2024
Lue myös Kotiliesi.fi: Näin syntyy persimonilla höysettetty juureslisuke
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous