Hedelmäopas

Sharonhedelmä

5.5.2012 Teksti: Anna.fi

Alun perin Japanista ja Kiinasta peräisin olevaa kakihedelmää kutsutaan lajikkeen ja kasvumaan mukaan joko kakiksi, persimoniksi tai sharonhedelmäksi.

Sharonhedelmä

Kaki, persimoni tai sharon muistuttaa ulkonäöltään hieman tomaattia. Sen tyvipäässä on neljä suurta, kuivaa vihertävän harmaanruskeaa lehteä. Kuori on sileä ja kiiltävä, aluksi keltainen, mutta muuttuu hedelmän kypsyessä punertavaksi. Kypsän hedelmän maku on makea ja hapoton ja muistuttaa hieman luumua.

Kaki nautitaan kypsänä ja kylmänä, jolloin pehmeä hyytelömäinen hedelmäliha on makeimmillaan. Sen voi syödä kuorittuna kuin omenan tai halkaistuna kovertaa suoraan puolikkaista. Hedelmälihan voi kuitenkin soseuttaa vaikkapa jälkiruokien kastikkeeksi.

Kovempi sharon käy hedelmäsalaatteihin appelsiinin ja banaanin seuraksi, leivonnaisiin ja kylmän lihan lisäkkeeksi. Se maustaa mainiosti myös juusto- tai kinkkusalaatin. Soseena kaki sopii vaikkapa jälkiruokien kastikkeeksi, leivonnaisten täytteeksi ja paahtoleivän päälle.

Raaka hedelmä kuivaa suun

Raa’at kakit ovat kovia ja syötäväksi kelpaamattomia, koska ne sisältävät paljon parkkihappoa, joka häviää kypsymisen aikana. Hedelmät muuttuvat kypsyessään pehmeiksi. Jos hedelmä kuivattaa suuta ja maistuu kitkerältä, se on vielä raaka.

Hedelmä säilyy parhaiten jääkaapissa.

Tiesitkö, että

Sharon on Israelissa kehitetty lajike, jonka voi syödä jo kiinteänä ja kovana, koska se ei sisällä parkkihappoa, toisin kuin Uudesta-Seelannista tuotava, sharonin sisar, kaki. Persimonia tuodaan Suomeen Espanjasta ennen joulua, Israelin sharonia tuodaan marras-maaliskuussa.

Teksti: Leena Kalliokoski
Kuva: Kari Hautala

Lue myös

Suosittelemme