Ruoka

Sipuli tuo makua ruokaan

Kokkaaminen ilman sipulia on lähes mahdoton ajatus. Tätä aliarvostettua raaka-ainetta kaipaa juuri silloin, kun se puuttuu.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Jorma Marstio, Tommi Tuomi, Photos.com

Kokkaaminen ilman sipulia on lähes mahdoton ajatus. Tätä aliarvostettua raaka-ainetta kaipaa juuri silloin, kun se puuttuu.

Sipuli muuntuu moneksi ja se tuo rutkasti makua ruokaan. Katso tästä reseptit, joissa sipuli on pääosassa ja tutustu eri sipulilajikkeisiin. Valitse suosikkisi ja nappaa resepti talteen!

Paitsi ruoan maustajia, sipulit ovat terveellistä syötävää, sillä ne sisältävät C-vitamiinia ja sairauksia ehkäiseviä flavonoideja. Sipulilla onkin kautta aikojen uskottu olevan lääkitseviä ominaisuuksia.

Sipuli pääroolissa

Sipuli antaa ruoalle hyvän maun, tuoksun sekä kauniin ulkonäön. Se sopii lähes ruokaan kuin ruokaan joko kypsennettynä tai raakana. Sipuli maustaa niin liha-, kala- kuin kasvisruoat ja on mainio ruokien lisuke esimerkiksi marinoituna, pikkelöitynä, grillattuna, pannulla tai uunissa haudutettuna.  Sipulista syntyvät maukkaat keitot ja upeat piirakat. Tutustu eri sipulilaatuihin ja yhdistele niitä.

Sipulin käsittely

Kastele sipuli kylmällä vedellä, mikäli sen pilkkominen itkettää. Säilytä sipuli kylmässä vedessä, jolloin se ei tuoksu niin voimakkaasti. Sipulin maku muuttuu pehmeämmäksi, kun sen kypsentää. Kolme vinkkiä, joilla vältät kyyneleet:

  • pakasta sipuli noin 15 minuuttia ennen leikkaamista
  • laita sipuli mikroon minuutiksi ennen leikkaamista.
  • käytä uimalaseja tai piilolaseja sipuleita pilkkoessasi

Anna sipulin olla hetken aikaa kylmässä vedessä, sillä silloin sipulin kuori irtoaa helpommin.  Halkaise sipuli ja irrota puolikkaista kuoret.  Leikkaa sipuliin viiltoja pituussuunnassa terävällä veitsellä, mutta jätä kanta ehjäksi. Leikkaa sitten viiltoja suiposta päästä leveyssuuntaan niin, että sipulista muodostuu pieniä kuutioita. Kanta poistetaan lopussa ja kuutiot ovat käyttövalmiita.

Miten sipuli säilytetään?

Sipulit säilytetään viileässä ja ilmavassa komerossa. Kuivattu sipuli homehtuu helposti kosteassa.

Tunnetko eri sipulilajit?

Hillosipuli

Hillosipulit

Hillosipuli on kelta-eli kepasipulin pienikokoinen ja valkeamaltoinen muunnos. Hillosipuli säilötään useimmiten etikkaliemeen ja käytetään cocktail-paloissa, mutta se maistuvat myös kokonaisena paistettuna, keitoissa, kalaruoissa ja pataruoissa.

Hopeasipuli

Hopeasipuli

Hohdokas hopea- eli valkoinen kepasipuli on näyttävä ja maukas salaattien ja sillileipien koristus ja höyste, mutta sopii myös kypsennettäväksi. Hopeasipulin maku on mieto ja hienostunut.

Kokeile esimerkiksi hollantilaisessa kalavoileivässä, se on mainio herkku vaikkapa vappubrunsseille. Hienostunut hopeasipuli on myös oiva mauste ruokaisalle lohi-pastasalaatille tai kypsennä hopeasipuleita pannulla balsamicolla ja rosmariinilla maustettuna.

Keltasipuli

Sipuli tuo makua ruokaan: keltasipuli

Kelta- eli kepasipuli on yleisin ja eniten käytetty sipulimme, jonka lajikkeita on erikokoisia ja -värisiä. Se antaa herkullisen kypsennettäviin ruokiin. Monen ruoan valmistus alkaa sanoilla: kuori ja hienonna sipuli. Kannattaa kokeilla sipulia myös esimerkiksi uunissa kypsennettynä oliiviöljyllä siilattuna ja parmesaanilla maustettuna, fetajuustolla höystettynä tai balsamiviinietikalla marinoituna.

Punasipuli

Sipuli tuo makua ruokaan: punasipuli

Keltasipulin punainen muunnos, punasipuli on maultaan sisartaan voimakkaampi ja täyteläisempi. Sen malto on valkoinen tai vaaleanpunainen. Joskus punaista kuorta kasvaa valkoisten kuorten väliin. Punasipuli on koristeellinen ja maukas lisä niin salaateissa, marinoituna kuin esimerkiksi kreetalaisten voileipien päälläkin.

Makea sipuli

Makea sipuli on maultaan mieto ja hienostunut. Maku on parhaimmillaan sellaisenaan salaateissa. Sitä kannattaa kokeilla esimerkiksi perunasalaatissa yhdessä keitettyjen perunoiden, retiisin ja kapriksen kanssa, mausteilla ja viinietikalla höystettynä.

Purjosipuli

Purjosipuli

Purjosipuli eroaa ulkonäöltään muista sipuleista. Se ei muodosta varsinaista sipulia, vaan pitkän varsimaisen lehtituppimuodostelman.

Maultaan purjo on sipuliksi mieto. Purjon voi käyttää kokonaan. Sitä käytetään ruoissa sekä raaka-aineena että mausteena. Se sopii erityisen hyvin keittoihin, pataruokiin, paistoksiin ja piirakoihin sekä sellaisenaan erilaisiin salaatteihin. Palasina keitettynä sitä voit käyttää sitä kalan tai lihan lisukkeena. Paahdettu purjo dipin kanssa on illanistujaisten helppo suupala.

Halkaise purjo pituussuuntaan ja huuhdo se huolellisesti juoksevan veden alla, Näin saat parhaiten pois lehtityviin jääneen mullan ja hiekan.

Ryvässipuli

Ryvässipuli

Ryvässipuli on tavallista sipulia voimakkaampi, maukkaamman ja hienomman makuinen keltasipulin muunnos. Se lisääntyy jakaantumalla 5-10 sipuliksi. Kooltaan ryvässipuli on tavallista keltasipulia huomattavasti pienempi. Ryvässipulia käytetään mausteena ja kokonaisena haudutettuna salottisipulin tapaan.

Salaattisipuli, vihersipuli, kevätsipuli, talvisipuli, pillisipuli

Kevätsipuli

Nämä nimet viittaavat ohuisiin purjoa muistuttaviin sipuleihin. Niiden tyviosa ei ole juurikaan paksuuntunut. Näistä sipuleista saadaan satoa varhain, ennen kuin muita sipuleita on vielä saatavilla. Niiden maku on hyvin mieto, ja koko kasvin voi syödä sellaisenaan tai käyttää salaattitarpeeksi. Ne sopivat myös keittojen ja kylmien ruokien koristeeksi ja höyrytettynä, voilla maustettuna lihan ja kalan lisäkkeeksi.

Salottisipuli

Salottisipuli

Salotti- eli askalonsipuli on useita pikkusipuleita kasvattava lajike. Ovaalinmuotoisten sipuleiden kuoret ovat ruskeanpunaisia ja maultaan ne ovat erittäin aromikkaita. Niiden tuoksu muistuttaa hivenen valkosipulia. Nopeasti kypsyvä salottisipuli sopii lyhyen kypsymisajan tarvitseviin ruokiin esimerkiksi lämpimiin tai kylmiin kastikkeisiin.

Salaatinkastikkeisiin salottisipuli antaa hienostuneen maun. Sekoita kolme osaa öljyä ja yksi osa viinietikkaa hienonnetun salottisipulin kanssa ja mausta sitruunalla, suolalla ja pippuria. Anna maustua jonkin aikaa viileässä ennen tarjoilua.

Lue myös: Salottisipuli on huippukokkien hehkuttama sipuli – näin se eroaa tutusta keltasipulista

Banaanisalottisipuli

Banaanisalottisipuli on maultaan miedon aromikas. Se on parhaimmillaan kuullotettuna sekä keittojen ja pataruokien mausteena. Kieritä sipulit voi-öljyseoksessa ja mausta ripauksella sokeria. Ruskista pannulla ja lisää maun mukaan suolaa ja pippuria.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset

Artikkelia on muokattu 27.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Tunnetko sipulin terveyshyödyt? Huikea terveyspommi ja monipuolinen raaka-aine

 

X