Vinkit

Mausta ruoka raikkaasti sitruunalla

Teksti:
Anna.fi

Sitruunan hapokkuus raikastaa kalan, risoton ja pastan sekä jälkiruoat. Poimi raikkaat reseptit.

sitruunat

Hyvässä ruoassa suolaisuus, makeus, karvaus, happamuus ja umami ovat tasapainossa keskenään. Jos hapokkuus puuttuu, ruoan maku on latteahko. Sitruuna tuo moniin ruokiin tarvittavan hapokkuuden. Sen pirteä kirpeys taittaa ruokien rasvaisuutta, antaa terää jälkiruokiin ja salaatinkastikkeisiin sekä liharuokiinkin.

Yhdestä sitruunasta saat noin puoli desillitraa sitruunamehua. Saat mehun parhaiten irtoamaan, kun pyörittelet sitruunaa pöytää vasten ennen halkaisemista ja tökit hedelmäveitsellä pieniä koloja sitruunan puolikkaaseen.

Käytä mehun lisäksi sitruunasta sen kuori. Pese sitruuna huolella lämpimällä vedellä ja raasta kuori vasta sen jälkeen. Sitruunankuoriraaste raikastaa kermavaahdon, maustaa juustokakun ja jogurttikastikkeen.

Valkosipuli, sitruuna, oliivit, yrtit maustavat herkullisen marokkolaisen sitruunabroilerin. Marokkolaiseen sitruunabroileriin käyvät parhaiten edulliset koipireisipalat. Tarjoa broilerin kanssa joko täysjyväcouscousia tai tummaa riisiä. Poimi herkullinen resepti ja nauti.

Sitruunoilla peitetty lohiconfit kypsennetään hyvässä oliiviöljyssä ja matalassa lämpötilassa. Kala tarjotaan kylmänä kasvissyöjän kaviaarin eli mustistabelugalinsseistä valmistetun salaatin kanssa.

Kalaliemeen tehty kastike saa pehmeyttä kermasta ja terävyyttä sitruunasta. Tarjoa sitruunakastike kalamurekkeen, kalapullien tai paistetun kalafileen kanssa.

Sitruunainen risotto koristellaan granaattiomenan siemenillä. Voit jättää reseptissä mainitun parsan kokonaan pois silloin, kun ei ole sen sesonki.

Kermaisen sitruunarucolapastan juju on mascarpone-juustossa ja sitruunankuoressa. Tämä yksinkertainen  pastaruoka syntyy vartissa. Helpomaa ei voi olla. Pistä pasta kiehumaan ja tee sillä välin pastan kastike. Kruunaa pasta sitruunankuoriraasteella.

Helppo sitruuna-aioli ,eli sitruuna-majoneesi, maistuu kalan kanssa.

Sitruunainen herkkusienisalaatti syntyy pikaisesti valmiista salaattisekoituksista.

Limoncellolla maustettu sisilialainen sitruunavaahto tarjotaan näyttävästi koverretuista sitruunanpuolikkaista.

Kaikkialla maailmassa leivotaan sitruunapiirakoita, mutta ranskalaiset tekevät sen yksinkertaisesti parhaiten. Ranskalaisen sitruunapiirakan ohut pohja ja makean kirpeä täyte vievät kielen mennessään.

Kuvat: Otavamedia ja Colourbox

Koonnut: Leena Kalliokoski

Katso vielä nämä sitruunaiset reseptit:

Sitruunaiset lampaankyljykset
Paahtaja-blogi: Sitruunakookosjäätelöä ja porkkanapistaasikakkua
Sitruunalimonadi

Kotiliesi.fi: Sitruunakakku ja jogurttikastike

 

 

 

X