Vinkit

Sitruunamelissa

13.8.2012 Teksti: Anna.fi

Sitruunamelissa on sitruunalta tuoksuva ja maistuva raikas yrtti, jonka koristeelliset lehdet ovat sydämen muotoisia. Se sopii kaikkien niiden ruokien mausteeksi, joihin käy sitruunakin.

sitruunamelissa

Raikasta sitrunamelissalla salaattikastikkeet, kala-, liha- ja kanaruoat, majoneesi, hedelmäsalaatit, jälkiruoat, simat, boolit ja koristelut.

Sitruunamelissa on kylmänarka, joten sitä ei saa säilyttää jääkaapissa. Kannattaa muistaa, ettÄ sitruunamelissa kitkeröityy kuivattaessa.

Sitruunamelissasta voi olla apua unettomuuteen sekä masennukseen. Sitruunamelissasta voi myös tehdä yrittiteetä hauduttamalla tuoreita sitruunamelissan lehtiä kiehuvassa vedessä noin kymmenen minuutin ajan. Sillä  kerrotaan olevan  rauhoittava vaikutus, joten sitä kannattaa kokeilla iltateenä auttamassa unen tuloa.

Sitruunamelissa on kotoisin Vähästä-Aasiasta, mistä se on levinnyt koko Välimeren alueelle ja edelleen Saksan kautta Pohjolaan.

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Kuva: Tommi Tuomi

Leena Kalliokoski