Vinkit

Smoothiet, amerikkalaiset pannukakut, chiapuuro ja muut suosituimmat aamiaisherkut

Nyt herkutellaan aamiaisella. Kokosimme yhteen sivujemme suosituimmat aamiaisherkut. Yhdistele lautasellesi omat suosikkisi perinteisistä luksusherkuista tai terveellisistä vaihtoehdoista.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia, Kira Åkerström-Kekkonen

Nyt herkutellaan aamiaisella. Kokosimme yhteen sivujemme suosituimmat aamiaisherkut. Yhdistele lautasellesi omat suosikkisi perinteisistä luksusherkuista tai terveellisistä vaihtoehdoista.

Jos arkiaamut ovat täynnä kiirettä, panosta viikonloppuaamiaisiin. Kutsu ystävät koolle tai vietä letkeä aamu perheen kanssa ja nauti aamiaisesta pitkän kaavan mukaan. Tai hemmottele itseäsi terveellisillä herkuilla sänkyyn kannettuna.

Kananmunista virtaa

Aamiainen ilman kananmunaa, on kuin kaurapuuro ilman voisilmää. Vain mielikuvitus on rajana munakokkelin, keitettyjen munien, munakkaiden ja uppomunien valmistuksessa ja lisukkeiden valinnassa.

Samettista munakokkelia

Samettinen munakokkeli syntyy kermaa käyttämällä.  Munakokkeli saa jäädä rakenteeltaan pehmeäksi, sillä se jatkaa vielä kypsymistä paistamisen jälkeen.

Mausteekseen munakokkeli tarvitsee vain suolaa, pippuria ja ruohosipulia. Tuoreet sämpylät, rapeaksi paistettu pekoni ja munakokkeli ovat herkkua.

Munakokkeli on myös mitä mainiointa nautittuna kylmäsavulohen ja piparjuuren, mädin tai parmesaanilastujen kanssa.

Munakokkeli

Resepti: munakokkeli kuudesta munasta

Jännittäviä uppomunia

Toisin kuin monesti luullaan, uppomunien valmistus ei ole vaikeaa tai aikaa vievää.

Litra vettä ja ruokalusikallinen etikkaa kiehautetaan ja annetaan kiehua hiljalleen. Kananmuna rikotaan kuppiin. Kiehuvaan veteen pyöräytetään vaikkapa kauhalla kierre ja kananmuna kaadetaan kupista veteen pyörimiään.

Kananmuna saa kypsyä noin kolme minuuttia, jonka jälkeen se poimitaan reikäkauhalla tarjolle.

Hollandaise-kastikkeella kuorrutettujen uppomunaleipien, eggs benedictin aineksia ovat briossi, paahtoleipä tai sämpylä, pekoni tai palvikinkku, uppomuna ja hollandaisekastike sekä ruohosipulisilppu

Reseptit:

uppomunat
kananmunat benedictin tapaan

Aamu alkaa avokadolla

Kananmuna ja avokado on klassinen yhdistelmä, joka toimii munavoin tapaan toastien täytteenä. Mausteena ihastuttaa tuore korianteri. Mangochutney yhdistää upeasti runsaan avokado-kananmunaseoksen ja tuoreen kurkun raikkauden.

avokado-kananmunatoastit

Resepti: avokado-kananmunatoastit

Amerikalaiset pannukakut ovat mehevän paksuja

Amerikkalaiset pannukakut ovat paksuja ja ne kypsennetään paistinpannulla. Pannukakut maistuvat tuoreiden marjojen ja vaahterasiirapin kanssa.

Teflonpinnoitettu pannu on paras pannareiden paistamiseen. Onnistuneiden amerikkalaisten pannukakkujen taika piilee taikinan turvotuksessa ja leivinjauheessa. Saat kuohkeita pannukakkuja, kunhan käännät ne pannulla heti, kun se on mahdollista.

Amerikkalaisetn pannukakut ja paahdetut aprikoosit

Reseptit:

amerikkalaiset pannukakut amerikkalaiset ricottapannukakut

Terveelliset smoothiet

Sivuillamme on noin 80 smoothie-reseptiä. Suosituin niistä on lehtikaalista, omenasta, kurkusta ja banaanista valmistettu vihersmoothie. Syy suosioon on selvä. Maukas vihersmoothie sopii sekä kiireiseen aamuun että rentoon viikonloppuaamiaiseen.

Vihersmoothie täydentää puuroaamiaisen, ja pienestä shottilasista nautittuna se toimii brunssien alkujuomana. Kun käytät smoothiessa pakastettua banaania, on suutuntuma vähän niin kuin pirtelössä.

Resepti: vihersmoothie

Superpuurossa on chiaa

Chiapuuro kuuluu puuroreseptiemme suosituimpiin. Eikä ihme. Chiapuurolla päivä alkaa lempeästi. Se hellii niin vatsaa kuin makuhermojakin.

Sekoita chiasiemenet jo illalla mantelimaitoon, mausta hunajalla ja anna seoksen turvota yön yli. Tarjoa puuro lasista, omena-ja banaanipalojen kanssa. Viimeistele luksuspuuro mantelirouheella ja tuoreilla mustikoilla.

Resepti: chiapuuro

Maukkaita mustikkamuffineita

Mustikkamuffinit ovat mehukkaita ja marjaisia. Ne ovat maukkaan makea päätös aamiaiselle.

Kokeile perinteisiä mustikkamuffineita tai leivo keveämpiä muffineita spelttijauhoista. Spelttijauhoja voi käyttää ruuanlaitossa ja leivonnassa kaikkeen mihin vehnäjauhojakin. Spelttitaikina on hyvä jättää hieman löysemmäksi kuin tavallinen vehnätaikina.

© Sampo Korhonen, Otavamedia

Reseptit:

mustikkamuffinit
spelttiset mustikkamuffinit

Tavallista parempaa kahvia

Kahvi on useimmille aamun tärkein asia. Kun aamulla on aikaa, kahviin kannattaa panostaa. Mausta kahvijuomasi mieleiseksi vaniljalla, kanelilla tai kardemummalla. Kokeile myös sivuillamme erittäin suosittua kylmäuutettua kahvia ja maailman parasta aamukahvia.

maailman paras aamukahvi

Reseptit:

vaniljakahvi kaneli-suklaakahvi maailman paras aamukahvi kylmäuutettu kahvi

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

X