Vinkit

Suositut superfoodit: Monikäyttöinen kookos

Teksti:
Johanna Nikama

Kookospähkinästä saadaan kuitupitoista ja gluteenitonta kookosjauhoa, ravinteikasta kookossokeria ja monikäyttöistä kookosrasvaa.

Kookosjauho

Kookosjauho sisältää vehnäjauhoja vähemmän hiilihydraatteja, joten se soveltuu hyvin vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville. Kookosjauho sopii myös erinomaisesti gluteenittomaan ja laktoosittomaan ruokavalioon, koska se ei sisällä mitään viljan tai maidon ainesosia.

Kookosjauho valmistetaan kookospähkinän lihasta. Lihasta puristetaan ensin pois kookosöljy ja jäljelle jäävästä massasta valmistetaan kookosjauhoja. Kookosjauho on ravinteikas ja kuitupitoinen jauho, joka sisältää jopa 38 % ravintokuitua ja 18 % proteiinia (vertaa vehnäjauhon ravintokuitu 3,7 % ja proteiini 12 %).

Hyödynnä kookosjauhoja leivonnassa, smoothie-juomissa tai puuron joukossa. Lisätäksesi leivonnaisten kuitupitoisuutta, kookosjauholla voi korvata noin neljänneksen käytettävästä jauhomäärästä.

Kookossokeri

Kookospalmun kukinnoista valmistettava kookossokeri on makunsa, ravinnetiheytensä ja ekologisuutensa vuoksi erinomainen makeuttaja. Kookospalmusokerin glykeeminen indeksi on erittäin alhainen (GI 35) verrattuna muihin sokereihin. Kookossokerin vaikutus verensokeriin on siis vähäisempi ja tasaisempi kuin esimerkiksi tavallisen sokerin (GI 65). 

Kookossokerin maku on lähellä intiaanisokeria, erona karamellimainen vivahde. Väriltään kookossokeri on ruskeaa. Kookossokeri koostuu pääasiassa sakkaroosista, mutta se sisältää jonkin verran myös vitamiineja, sinkkiä ja kalsiumia.

Kookossokeria voi käyttää leivonnassa, smoothie-juomissa tai esimerkiksi raakasuklaan valmistuksessa.

Kookosrasva

Kookosrasvaa voi käyttää sekä ulkoisesti että sisäisesti. Kookosrasva sisältää pääasiassa tyydyttyneitä rasvahappoja, jonka vuoksi se on huoneen lämmössä kiinteässä muodossa. Kookosrasvan sulamispiste vaihtelee 23-28 asteen välillä.

Keittiössä kookosrasvaa sopii leivontaan, pirtelöihin ja suklaan valmistamiseen. Kookosrasvaa voi käyttää myös ruuanlaittoon ja paistamiseen, sillä se kestää hyvin kuumennusta. Voit käyttää kookosrasvaa myös leivällä levitteenä tai syödä sellaisenaan. Suositeltava päiväannos on 3-4 rkl vuorokaudessa.

Kookosrasvaa voi käyttää myös esimerkiksi ihon- ja hiustenhoidossa.

Kookospalmu kasvaa luonnonvaraisena trooppisilla alueilla ja se saattaa elää jopa 100-vuotiaaksi. Se kasvaa 20-30 metriä korkeaksi ja tuottaa vuosittain 50-100 pähkinää, jotka tosin kasvitieteellisesti luokitellaan kasvin siemeniksi tai hedelmiksi.

Lähde: Cocovi, dansukker, superfoodit.com, nutritiondata.com, fineli
Kuvat: Colorbox

X