mustaherukka-chiavanukasta
Vinkit

7 x super-aamiainen – näillä aamupaloilla jaksat pitkään

Aamupalaa ei suotta sanota päivän tärkeimmäksi ateriaksi. Kun tankkaat päivän ensimmäisellä aterialla sekä täysjyvää, proteiinia että aimo annoksen tuoreita kasviksia, virtaa riittää koko päiväksi.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Mikäli aikaa ei aamulla ole aamiaisen tekemiseen tai sen nauttimiseen, kannattaa valmistelut aloittaa jo illalla. Herkulliset eväät voi myös pakata mukaan ja nauttia ne rauhassa vasta työpaikalla.

Tässä seitsemän ravitsevaa ja maukasta aamiaisvinkkiä, joista riittää energiaa viikon jokaiselle päivälle.

Chian siemenet ovat todellista superruokaa, sillä ne sisältävät roppakaupalla terveellisiä rasvahappoja, proteiinia ja vatsaa helliviä kuituja. Chian siemenistä syntyy nesteen kanssa hauska geeli, jonka muodostumiseen menee tovi. Mustaherukka-chiavanukas kannattaa siis valmistaa jääkaappiin jo edellisenä iltana ja ripotella aamulla päälle esimerkiksi tuoreita marjoja ja mantelilastuja.

mustikka-pähkinägranola

Granola on rouskuva ja maukas vaihtoehto perinteiselle myslille. Pellillisestä rapsakkaa mustikka-pähkinägranolaa riittää useammaksikin aamuksi. Kokoa granolasta kaunis kerrosherkku marjojen ja maustamattoman jogurtin kera tai ripottele sitä paksun smoothien päälle.

banaani-macadamia-smoothie

Smoothiella potkaiset päivän reippaasti käyntiin. Samettinen ja täyteläisen pehmeä banaani-macadamiasmoothie on herkkua sellaisenaankin, mutta kokeile nauttia se vaihteeksi trendikkäästi kulhosta. Vähennä tällöin hieman maidon määrää, jotta saat koostumuksesta lusikoitavaa. Ripottele päälle reilusti marjoja, granolaa, pähkinöitä tai muita mieleisiäsi herkkuja.

omena-tuorepuuro

Tuorepuurot ovat kiireisten aamujen pelastus, sillä ne valmistetaan jo edellisenä iltana. Sekoita kulhossa neste, hiutaleet sekä haluamasi lisukkeet ja laita jääkaappiin turpoamaan yön yli. Aamulla valmis herkku odottaa syöjää. Kokeile esimerkiksi raakaa omenapuuroa, jonka voit kruunata tuoreilla hedelmillä ja ripauskella kanelia.

yön yli hautunutta tattari-uunipuuroa

Yliyön tattaripuuro hautuu uunissa nimensä mukaisesti yön yli ja on slow foodia parhaimmillaan. Paahtuneen kuoren alla odottaa maukas uunipuuro, joka valmistuu yhtä lailla myös kaura- ja ohrasuurimoista. Nautiskele puuro esimerkiksi maitotilkan ja marjojen tai banaaniviipaleiden ja kaneliripauksen kera.

graavilohella ja munavoilla täytettyä ruisleipää

Graavilohella ja munavoilla täytetty ruisleipä on ruokaisa herkku, jolla jaksaa pitkälle päivään. Se valmistuu nopeasti, kun valmistat munavoin jo illalla jääkaappiin odottamaan. Kääräise leipä halutessasi eväspussiin ja nauti se vasta työpaikalla.

Banaanipannarit

Letut ovat leppoisten sunnuntaiaamujen ykkösherkku. Pulleat ja maukkaat pikkuletut valmistuvat terveellisesti täysjyväjauhoista, banaanista ja kananmunista. Tarjoa banaanipannareiden lisänä jogurttia, banaaniviipaleita ja vaahterasiirappia.

Tankkaa lisäenergiaa näistä herkuista:

kauraryynipuuro ja hunajaiset viikunat

Kaneli-kauraryynipuuro

pähkinämysli

Herkkumysli

aamiaismunakas

Aamiaismunakas

Kotiliesi.fi: Smoothie-bowl – smoothie kulhossa

X