Vinkit

Superkaura – uuden innovaation avulla kaurasta saadaan talteen arvokkaat ainesosat

Teksti: Anna.fi

Kaurassa on monipuolisesti hyviä ravintoaineita. EU:ssa on hyväksytty kauralle neljä terveysväitettä, jotka liittyvät sydänterveyteen, kolesterolin hallintaan, verensokeriin ja vatsan hyvinvointiin. Suomalaisinnovaation avulla kaurasta pystytään ottamaan talteen terveellisiä ja arvokkaita ainesosia, kuten beetaglukaania, kauraproteiinia ja kauraöljyä. 

kauraa

– Uskomme Fazerilla suomalaiseen kauraan ja haluamme vastata nousevaan kaurabuumiin. Kaura on todellista superfoodia”, tiivistää Fazer Myllyn tutkimus- ja kehityspäällikkö Markku Mikola .

Uuden teknologian ansiosta Fazer Mylly pystyy ottamaan talteen kaurasta arvokkaita ainesosia, joiden pitoisuudet ovat korkeampia ja näin ne on helpompi sisällyttää erilaisiin kuluttajatuotteisiin. Fazer on nyt lisensoinut VTT:n kehittämän ja patentoiman keksinnön*.

– Fazerin uusia kaurajalosteita voidaan hyödyntää esimerkiksi sydänterveyttä edistävissä välipalapatukoissa, kekseissä, maitotuotteissa, leivissä ja ravintolisissä sekä kosmetiikkateollisuuden raaka-aineena. Suomalainen kauraproteiini on myös iloinen uutinen niille, jotka kaipaavat ruokavalioonsa kotimaista kasviproteiinia”, toteaa Mikola.

Lempeän makuinen kaura sopii useimmille

– Kaura on mahtava vilja, joka hyvin harvoin allergisoi. Se sopii useimmille ja myös ärtyneestä suolesta kärsiville, joita on jopa 10 – 15 % suomalaisista, toteaa terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.

Kauralla on paljon erinomaisia ominaisuuksia ja sen käyttöä voisi lisätä. ”Runsaasti liukoista kuitua sisältävä kaura auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja voi vaikuttaa myös kolesterolitasoihin alentavasti. Kaurassa on myös muihin viljoihin nähden monipuolisempi aminohappokoostumus ja siitä saa hyvin eri kivennäisaineita sekä tärkeitä E- ja B-ryhmän vitamiineja. Olemme Suomessa edelläkävijöitä kauratutkimuksessa”, hehkuttaa Partanen.

Kauran terveysväitteet EU:ssa

1. väite** : Kauran sisältämä beetaglukaani edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina.

2. väite** : Kauran sisältämän beetaglukaanin nauttiminen osana ateriaa auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista kyseisen aterian jälkeen ja tasapainottaa verensokerin suuria heilahteluita.

3. väite*** : Kauran sisältämä beetaglukaani alentaa veren kolesterolia, mikä vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

4. väite** : Kaurajyvän kuitu edistää vatsan toimintaa. Kaura lisää suolistossa kulkevan massan määrää ja siten helpottaa suolen toimintaa. Hyvin toimiva ruoansulatus ylläpitää terveyttä ja ehkäisee suolistosairauksia.

 

** perustuu EFSA – (European Food Safety Authority) hyväksymään terveysväitteeseen / artikla 13

*** perustuu EFSA – (European Food Safety Authority) hyväksymään terveysväitteeseen / artikla 14

* VTT:n yhteistyökumppanina Luonnonvarakeskus

Kuva: Fazer

X