Makuja maailmalta

Sushia vasta-alkajille

28.12.2013 Teksti: Anna.fi

Täysin oppineeksi sushikokiksi ei tulla hetkessä. Aloita opinnot perusasioista: hanki tuoreet raaka-aineet ja valmista riisi huolella. Huomaat, että sushien tekeminen onnistuu aloittelijaltakin.

sushi

Sushiriisi eli sumeshi

Sushiksi kutsutaan ruokaa, johon käytetään viinietikalla, sokerilla ja suolalla maustettua riisiä. Sushiriisin japaninkielinen nimi on sumeshi. Sanotaan että sumeshia pitää käsitellä kuin lasta – olla sekä lempeä että napakka.  Resepti – näin teet sushiriisin.

Sushirullat eli norimaki ovat susheista helppotekoisimmat. Sushirullien täytteenä voi riisin lisäksi olla monenlaisia täytteitä: lohta, tonnikalaa, avokadoa ja kurkkua.

Käytä sushiin aina ehdottoman tuoretta kalaa. Munakupin avulla valmistat helposti lohi-, avokado-, rapu- ja kuhasushit. 

Tarjoiluun

  • wasabitahnaa
  • etikkaliemeen säilöttyjä inkiväärilastuja
  • japanilaista soijakastiketta
  • Annostele lisukkeet sushivadin viereen pieniin astioihin

Pieni sushisanasto

Sumeshi | Keitetty viinietikalla, suolalla ja sokerilla maustettu sushiriisi.
Nori | Kuivatusta merilevästä valmistettu ohut arkki
Kombu | Kovaa merilevää, jota usein lisätään keitettävään sushiriisiin.
Shoyu | Japanilainen soijakastike.
Su | Japanilainen riisiviinietikka.
Wasabi | Vesikasvi, josta käytetään voimakkaanmakuinen juuri. Myydään voimakkaan vihreänä tahnana tai jauheena.
Nigiri | Käsin muotoiltuja susheja.
Norimaki | Merilevään kiedotut sushirullat.
Temaki | Merilevään käärityt sushituutit

 

Taina Salovaara

Kuvat: SKOY ja  Colourbox.com

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme