Ruoka

Tamarillo eli puutomaatti on lempeänkaunis lisä hedelmävartaisiin ja salaatteihin

Tamarillo eli puutomaatti ihastuttaa kauniilla ulkomuodollaan ja lempeällä maullaan.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto

Kiivin kokoinen punakuorinen tamarillo eli puutomaatti on nimensä mukaisesti tomaatin sukua.

Tamarillo eli puutomaatti ihastuttaa kauniilla ulkomuodollaan ja lempeällä maullaan.

Tamarillo sopii erityisen hyvin salaatteihin ja kasvislisukkeisiin. Se on koisokasvi, tomaatin ja perunan sukulainen ja kutakuinkin kiivin kokoinen. Kypsänä sen makukin muistuttaa tomaattia.

Tunnista kypsä tamarillo

Raa’at tamarillot ovat oranssinpunaisia ja muuttuvat kypsyessään tummanpunaisiksi. Tamarillo on kypsä, kun hedelmän pinta antaa hieman periksi kevyesti painettaessa.

Tamarillon hedelmäliha on oranssinkeltaista ja sen sisällä on tummanpunainen osa, jossa on syötäviä siemeniä. Oranssi osa on maultaan kirpeää, punainen makeaa.

Nauti tamarillosta kuorittuna

Tamarillo syödään aina kuorittuna, sillä sen kuori maistuu karvaalta. Kuoren voi poistaa tavallisella kuorimaveitsellä tai kalttaamalla. Kuori irtoaa, kun hedelmän kalttaa eli kastaa hetkeksi kiehuvaan veteen. Punaisen kuoren sisällä on oranssi malto ja runsaasti syötäviä tummia siemeniä. Hapahko puutomaatti vaatii sellaisenaan syötäessä pinnalleen hunaja- tai sokerilisäyksen. 

Tamarilloa käytetään sellaisenaan kirpeänä jälkiruokahedelmänä, mutta sokeria kannattaa kuitenkin hieman lisätä. Se sopii kuorittuna myös erilaisiin hedelmä- ja vihannessalaatteihin, kuten tomaattisalaatteihin tomaatin tilalle tai rinnalle.

Tamarilloista voi tehdä sosetta, joka sopii rahka-, kerma- ja jäätelöruokiin sekä liharuokien kastikkeeksi. Tamarillo kestää myös lämmitystä, voit kypsentää tamarilloa uunissa tomaattien tapaan esimerkiksi liharuokien lisukkeeksi.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset/Kasvitieto

Artikkelia on muokattu 20.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Onko feijoa tuttu hevi-osastolta? Halkaise ja lusikoi mehukas hedelmä sellaisenaan suuhun

X