Vinkit

Täydellinen muna

Teksti:
Anna.fi

Mikään ruoka-aine ei pääse monipuolisuudessaan lähellekään kananmunaa. Kananmuna on välttämätön sekä gourmetkeittiössä että opiskelijakämpän hätävarana. Poimi tästä Taina Salovaaran herkulliset kananmunareseptit ja vinkit kananmunan keittoon.

kananmuna

Näin keität kananmunan

Näin onnistut munan keittämisessä. Tarvitset tuoreita munia ja munakellon. Jääkaappikylmä muna on parasta panna kypsymään kylmään veteen. Kiehumisaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa poreilla. Löysäksi muna kypsyy 4 minuutissa, pehmeäksi 6 minuutissa ja kovaksi 8 minuutissa. Kiehuvaan veteen laitettuna ajat ovat 5, 7 ja 10 minuuttia.

Amerikkalaiset keittävät kananmunat näin:  pane muna kiehuvaan veteen, keitä minuutti. Ota kattila pois liedeltä ja peitä kannella. Muna kypsyy juuri sopivan pehmeäksi 10 minuutissa.

Kananmunavinkkejä

Munat ovat hyvin säilyviä, mutta nekin tulevat tiensä päähän. Munan iän voi tarkistaa vanhalla vesikonstilla. Pane muna vesikulhoon. Jos muna nousee pintaan, se on jo pilaantunut. Pystyyn jäävä muna on jo ikääntynyt, mutta käyttökelpoinen. Paras marenki ja kakkutaikina syntyy vanhemmista munista. Tuore muna jää makaamaan kulhon pohjalle.

munien vatkaus

Esimerkiksi uppomuniin käyvät vain ehdottoman tuoreet munat. Kaikkiin tarkoituksiin parhaiten sopivat huoneenlämpöiset munat. Muista siis ottaa munat jääkaapista hyvissä ajoin ennen käyttöä.

Muista myös, ettei muna-aterialle pidä kattaa perintöhopeita. Munan sisältämä rikki reagoi hopean kanssa, muna maistuu ikävältä ja hopeat tummuvat.

Herkulliset kananmunareseptit

Kananmunat à la Benedict luotiin alun perin Delmico’s- -ravintolassa Manhattanilla. Nimensä annos sai Benedict-nimiseltä kanta-asiakkaalta, joka ei löytänyt listalta mitään mielenkiintoista.

Pinaatilla, munilla ja pekonilla täytetty brunssipiiras kaipaa seurakseen vain vihreää salaattia.

Pehmeä munakokkeli on mitä mainioin lisuke savukalalle ja mädille. Samettisin versio syntyy kermaa käyttämällä.

Huevos rancheros on meksikolainen aamiaisruoka. Paista munat kuumassa öljyssä reunoiltaan rapeiksi niin, että keltuainen jää valuvan pehmeäksi.

Pavlovan marenkipohjasta ylijäävät keltuaiset on käytetty täytteen sitruunakiisseliin.

Kuvat: Jukka Pakarinen ja Kristiina Kurronen/Otavamedia

Taina Salovaara
 

X