Vinkit

Tee täydellinen pizza: vinkit parhaaseen pizzataikinaan ja täytteisiin

Parhaan pizzan juju piilee taikinassa ja laadukkaissa, huolella valituissa täytteissä. Pizza taipuu myös makeaksi jälkiruoaksi.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Parhaan pizzan juju piilee taikinassa ja laadukkaissa, huolella valituissa täytteissä. Pizza taipuu myös makeaksi jälkiruoaksi.

Täydellinen pizza on makuasia. Ei ole olemassa vain yhtä ainoaa oikeaa pizzaa. Pizza voi olla paksu, ohut, punainen, valkoinen, suolainen, makea, pyöreä, kulmikas tai täytetty. Pizzan monimuotoisuus tekee siitä juuri niin rakastetun ympäri maailman.

Valitse oikeat jauhot ja vaivaa pizzataikinaa riittävästi

Pizzapohjaan tarvitaan hiivaa, jauhoja, suolaa ja vettä.

Jos käytät pizzataikinaan tuorehiivaa, aloita taikinan teko liuottamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen. Liian kuuma vesi tappaa hiivan.

Pizzan voi tehdä myös kuivahiivasta. Kuivahiiva sekoitetaan ensin jauhoihin ja neste lisätään jauho-kuivahiivaseokseen.

Pizzataikinan voi tehdä kokonaan tavallisista vehnäjauhoista tai käyttämällä puolet tavallisia vehnäjauhoja ja puolet durumvehnäjauhoja. Itselle mieluisimman vaihtoehdon löytää vain kokeilemalla.

Pizzataikina

Hyvin vaivattu taikina on yksi onnistuneen pizzan salaisuuksista, joten vaivaamiseen kannattaa uhrata aikaa ainakin kymmenen minuuttia.  Jos haluat ilmavarakenteisen pizzapohjan, jonka maut ovat tiivistyneet, valmista taikina jo edellisenä päivänä ja anna sen tekeytyä viileässä yön yli.

Näin saat rapean pizzapohjan

Perinteinen pizzapohja on ohut ja rapea. Pizzapohjan rapeuteen vaikuttaa paitsi taikina myös paistaminen riittävän kuumassa uunissa. Sopiva uunin lämpötila pizzapohjalle on noin 250 astetta. Jos käytössäsi ei ole kiertoilmauunia, paista pizza uunin ylätasossa.

Pizzan voi myös esipaistaa pelkän tomaattikastikkeen kanssa uunin alatasolla ja lisätä täytteet paiston puolivälissä sekä siirtää samalla pizza paistumaan uunin ylätasoon.

Täydellinen pizza on yksinkertainen

Yksinkertainen on kaunista. Käytä vähän täytteitä mutta valitse ne huolella.

Kannattaa suosia sesonkien raaka-aineita, sillä ne ovat laadukkaita ja maistuvat parhaimmilta. Jos käytät täytettä, jossa on paljon nestettä, valuta se ensin, ettei pizzasta tule vetistä. Hyvä oliiviöljy pizzan päälle lisättynä tuo pizzaan raikkautta, makua ja luonnetta.

Täydellinen pizza viimeistellään yrteillä

Basilika ja oregano lienevät käytetyimmät yrtit pizzan maustamisessa. Oreganoa voi käyttää tuoreena tai kuivattuna. Basilika ja muut yrtit maistuvat parhaalta tuoreina, joten ne kannattaa lisätä vasta valmiin pizzan päälle.

Tomaattikastike pizzalle

Klassinen pizzakastike syntyy tomaatista. Paras tomaattikastike on yksinkertainen: hyviä säilöttyjä tomaatteja, oliiviöljyä, suolaa ja basilikaa. Kastikkeen voi vielä maustaa valkosipulilla.

Onko täydellinen pizza punainen?

Yksinkertaisimmillaan pizzapohja päällystetään vain mozzarella-juustolla, tomaatilla, basilikalla sekä oliiviöljyllä. Näistä aineksista syntyy kaikkien pizzojen äiti, Italian kuningatar Margheritan mukaan ristitty pizza.

Prosciutto crudo e mozzarella eli kinkku-mozzarellapizza on yksi klassisimmista pizzoista, joka yleensä maistuu kaikille. Tässä Hanna Gullichsenin versiossa on käytetty tankomozzarellaa ja ilmakuivattua kinkkua. Tankomozzarellan sijaan voi käyttää suolaveteen säilöttyä, pallomaista, lehmänmaidosta tehtyä mozzarellaa. Se tekee pizzasta kevyemmän. Mozzarella di bufala on vetisempää ja se kannattaa lisätä vasta valmiin pizzan päälle.

Frutti di mare -pizzan täytteenä ovat meren hedelmät: simpukat ja katkaravut. Italialaiset eivät yleensä käytä tässä pizzassa lainkaan juustoa, mutta suomalaisissa versioissa juusto kuuluu lähes aina pizzaan.

Pizzasta on helppo tehdä erilaisia kasvisvaihtoehtoja. Sipulit, sienet, paprikat, artisokat ja tomaatit ovat maukkaita pizzantäytteitä. Munakoisosta ja lehtikaalista syntyy mainiot vege-pizzantäytteet. Mozzarellan voi halutessa korvata vaikkapa marinoidulla tofulla.

Vai maistuuko sittenkin valkoinen pizza?

Kun pizzapohjan päälle levitetään tomaattikastikkeen sijasta ranskankermaa ja päälle ladotaan maukkaita täytteitä, syntyy valkoinen pizza: pizza bianca.

Ranskankerma maustetaan täytteiden mukaan esimerkiksi valkosipulilla ja raastetulla sitruunankuorella. Valkoisen pizzan täytteeksi sopivat hyvin vaikkapa kantarellit tai herkkusienet sekä artisokansydämet, kasvikset ja kylmäsavulohi.

Kananmunalla höystetty pizza

Kananmunan voi lisätä pizzaan joko valmiiksi keitettynä tai raakana, jolloin se muodostaa kastikkeen pizzan päälle. Pekonilla, pinaatilla, juustolla ja kananmunalla täytetty pizza vie taatusti nälän mennessään.

pizza

Täydellinen pizza – mehevä calzone?

Puolikuun muotoinen calzone on mehevin ja ruokaisin pizzan muunnos. Pizzapohja muotoillaan pyöreäksi, täytteet lisätään vain puolikkaalle pohjalle ja toinen puolikas käännetään täytteiden päälle. Reuna painellaan kiinni sormilla.

pinaatti-savulohicazone
Tässä reseptissä calzone saa täytteekseen pinaattia ja savulohta sekä basilikaa ja tomaattikastiketta.

Makeita pizzoja

Pizzan ei tarvitse olla suolaista. Jälkiruoaksi sopii esimerkiksi pinaatti-paaryna-saksanpähkinäpizza, jossa makea kohtaa suolaisen, hedelmä sinihomejuuston.

Makea jälkiruokapizza tehdään melkein samalla lailla kuin tavallinen pizza. Taikinaa voi tarvittaessa makeuttaa hunajalla. Jälkiruokapizzakin nautitaan lämpimänä. Nutellasta ja vaahtokarkeista syntyy järisyttävä jälkiruoka, joka taltuttaa makeanhimon ja saa aikaan vipinää lastenkutsuilla.

Artikkelia on muokattu 25.5.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Grillipizza maistuu sesongin kasviksiltaTallennaTallennaTallenna

Tallenna

X