Grillaus

Tekniikan Maailman testasi kaasugrillit - katso tulokset!

Teksti:
Anna.fi

Välillä tuntuu, ettei pihagrillissä ole koskaan tarpeeksi paistotilaa. Nelipolttimisilla sivukeitingrilleillä laittaa kuitenkin ruokaa jo melkoiselle porukalle, eikä paistotehokaan lopu ihan heti kesken. Tekniikan Maailma testasi kuusi 4-poltin kaasugrilliä, joissa kaikissa mukana oli myös sivukeitin.

Grillirintamalla käy jo keväästä lähtien melkoinen vilske. Sisäänostajat yrittävät arvuutella, minkä koko- ja hintaluokan grillit ovat kesällä kotigrillaajien suosiossa. Myös pitkän aikavälin sääennusteista oltaisiin valmiita maksamaan sievoisiakin summia.

Grillejä valitessamme päädyimme pitkän pohdinnan jälkeen nelipolttimisiin sivukeitingrilleihin. Niistä löytyy tehoa ja monipuolisuutta isommankin perheen tai kohtalaisen kokoisen pihajuhlan ruoanlaittoon. Hintahaarukaksi mudostui 500-650 €.

Testissä oli mukana seuraavat kaasugrillit:

  • Campingaz CastIron EXS4
  • Cello Deli 410-13
  • Landmann Avalon 12792
  • Lucifer Diablo-4
  • Mustang Miami
  • Rebel Tribal 4i

Kuuden vertailugrillin poltintehot, paistoalat ja jopa ulkoiset mitat olivat melko samanlaiset. Hintahaarukkakin saatiin nipistettyä 150 euroon. Samankaltaisuudestaan huolimatta jokainen grilli oli selkeästi oma yksilönsä.

Kohtuuhinnalla laatugrilli

Vaikka tehoa oli rutkasti, vertailugrillien hinta ei silti noussut kohtuuttoman kovaksi. Pieneen hienosteluunkin oli tässä hintaluokassa jo varaa.

Yhden grillin vakiovarustukseen kuuluu infrapunapoltin ja toiseen saisi hankittua lisävarusteena pitsakiven. Näistä erikoisuuksista huolimatta kyse on silti pitkälti perustason grilleistä.

Tehdyt rajaukset takasivat varsin kattavan merkkivalikoiman.Valinnanvaraa oli niin paljon, että saimme vertailugrillien hintahaarukan kohtalaisen kapeaksi. Grillit edustavat malleja, joita myydään kotimaisten markkinoiden kokoon nähden merkittäviä määriä.

Jotta vertailuohjelma saatiin riittävän kattavasti käyntiin, grillailut aloitettiin jo vapun tienoilla. Grillit pääsivät näin ollen todistamaan kykynsä lähes nollakeleistä aina hellelukemiin asti.

Kaikki eivät pidä kaasugrillejä hiiligrillien veroisina. Niin tai näin, kaikilla vertailumme nelipolttimisilla sivukeitingrilleillä sai aikaan todella maukasta ruokaa. Tehoa ja paistopintaa löytyi yllin kyllin.

Maittavuus riippuu kokista

Ikuisuuskysymys kuuluu, kuinka maukasta ruokaa kullakin grillillä on mahdollista valmistaa. Vaihtelevat säät muistuttivat kouriintuntuvasti siitä, että ruoanlaitossa on mukana monenlaisia muuttujia. Luotettavia makuarvioita on näin ollen vaikea, ellei peräti mahdoton antaa.

Jo ruoka-aineet muodostavat merkittävän virhelähteen. Tänään ostetut kanafileet ovat raaka-aineena erilaatuisia kuin ensi viikolla myyntiin tulevat. Jopa samalta tiskiltä ostetuissa kasviksissa on yksilöeroja.

Lisäksi huomasimme, että samalla grillillä tehdyissä testigrillauksissa ruoan maittavuus parani sitä mukaa, kun grilli tuli tutuksi. Parhaat tulokset saatiin yleensä silloin, kun oli jo aika edetä testiohjelmassa seuraavan grillin lämmittelyyn.

Yhtään liioittelematta voidaan todeta, että kotioloissa ainakin ensimmäinen kesä sujuu uuden grillin saloja opetellessa. Miten maittavaa ruokaa voidaan valmistaa, riippuu siis paljon siitä, kuinka hyvin grillinsä tuntee. Myös grillien käytettävyyskysymykset ovat monesti tärkeämpi makutekijä kuin esimerkiksi erot poltin- tai parilatyypeissä.

Kaikissa vertailun grilleissä on lämpömittari, josta on ainakin hieman apua lämmön seurannassa. Landmannissa, kuten muutamassa muussakin, suomalaisille vieras Fahrenheit-asteikko on kuitenkin pääosissa.

Kaikilla grilleillä onnistuu

Testeissämme keskityimme pääosin erilaisten perusruokien valmistukseen. Liharuokia tehtiin kanan rintafileestä ja possunkyljyksistä sekä tietenkin makkarasta. Kasvispuolen päälinjan muodostivat paistetut perunat, maissi ja kesäkurpitsa.

Sivukeittimien perusurakka oli perunoiden keittäminen. Lisäksi niillä kypsenneltiin porkkanoita ja satunnaisesti myös purjoa. Keittimien ominaisuudet eivät suoraan vaikuta ruoan makuun, joten osa sivukeitintesteistä toteutettiin pelkästään vettä keittämällä.

Lämpökuvat osoittavat hyvin, etteivät yhdenkään grillin paistotasot ole täysin tasalämpöiset. Varsinkin ritilöillä tai avoparilalla lämpö harvemmin jakautuu täysin tasaisesti. Etenkin ritiläalueella polttimien tuottama lämpökenttä voi tuntua alkuun vaikeasti hallittavalta, mutta kyse on enemmän ominaisuudesta kuin suoranaisesta viasta.

Testigrilleissä riittävästi tehoa, sivukeittimet usein heikkolaatuisia

Kaikessa ruoanlaitossa kävi selväksi, ettei nelipolttimisissa grilleissä ainakaan teho muodostunut kynnyskysymykseksi. Grillien noin 15 kilowatin täyttä pääpoltintehoa ei tarvittu kuin esilämmityksessä ja puhdistuskuumennuksissa.

Varsinaisessa ruoanlaitossa säätimet oli kaikilla grilleillä käännettävä yleensä vajaateholle, jottei ruoka hiiltynyt. Haluttaessa teho riitti jopa nopeisiin pintakypsennyksiin. Umpiparilalla oli näin ollen mahdollista tehdä esimerkiksi kypsyysasteeltaan halutunlaisia pihvejä.

Sivukeittimissä keittotehojen vaatimattomuus oli sen sijaan enemmän sääntö kuin poikkeus.

Kaasusäätimien valot ovat hauska lisä, mutta ne eivät juuri paranna Campingazin käytettävyyttä. Hyödyllisempää olisi, jos kytkimissä olisi pykälät, jottei niitä voi kääntää epähuomiossa kiinni.

Varaa aikaa grillin kasaamiseen

Testit alkoivat kokoamisohjeisiin tutustumisella sekä grillien kokoonpanolla. Vaikka kyse on kullekin grillille ainutkertaisesta tapahtumasta, sisällytimme käyttöönoton yhden arvosanan alakohdaksi.

Kasaamiseen on syytä varata aikaa.Vertailun työläimmän grillin kasaamiseen meni kahdelta teknisesti suuntautuneelta mieheltä kaksi ja puoli tuntia. Yhtään grilleistä ei saatu tulille alle puoleen tuntiin.

Kestävyys koetuksella

Kokoonpanon jälkeen grilleihin kohdistuvat mekaaniset rasitukset jäävät yleensävähäisiksi. Välillä grillejä joudutaan kuitenkin siirtelemään sekä joskus myös nostelemaan. Koska testejä tehtiin peräti kolmessa eri paikassa, grillit matkasivat kasattuinakin jonkinmoisia matkoja. Niinpä niiden rakenne joutui koetukselle, joka vastaa takuulla useamman kesän rasituksia kotipihalla.

Pääsääntöisesti grillit selvisivät rääkistä kunnialla. Satunnaisia syttyvyysongelmia, rakenteiden pieniä taipumia ja yksittäisten pulttien irtoamisia lukuun ottamatta ne säilyivät täydessä grillausterässä. Vertailun laitteille uskaltaa siis luvata kohtalaisen pitkää ikää.

Vaikkei kaasupulloa saa säilyttää käytön aikana grillin sisällä, pullon säilytykseen grillin kaappi on omiaan. Matalaoviseen Celloon saattaa saada ujutettua korkeammankin pullon, sillä kaapin lattialla on reilu syvennys.

Näin testattiin

Testiohjelma perustui pääosin käytännön testigrillauksiin sekä sivukeittimien käyttökokeisiin. Grillaukset muodostuivat vakioraaka-aineilla tehdystä testeistä. Niitä täydennettiin vapaamuotoisemmilla grillauskokeilla.

Käytännön kokeissa tehtyjen havaintojen varmistamiseksi grillien lämpöjakauma selvitettiin lämpökamerakuvauksin. Mittaukset tehtiin tyynissä ulko-olosuhteissa noin +25 °C:n lämpötilassa. Lämpökamerakuvauksia varten grillien pääpolttimia käytettiin täydellä teholla grillin kansi kiinni niin kauan, ettei grillin lämpötilan havaittu enää nousevan. Lämpökuva otettiin 60 sekunnin kuluttua kannen avaamisesta.

Yhteenveto

Vertailumme perusteella reilulla 500 eurolla saa pihalleen pystyvän grillin. Asetettu ylähintaraja näkyi lähinnä hieman vaatimattomampana varusteluna. Ruoanlaittokyvyssä puutteet olivat selvästi vähäisempiä. Kaikki testaamamme grillit antavat edellytykset jopa suoranaisiin gurmeesuorituksiin. 

 

Campingaz, Castiron EXS4

Maahantuoja: Kaasuvalo Oy
Takuu: 3 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Suositushinta: 619 €

Hyvää Huonoa
Grillaus ja käytettävyys Sivukeittimen säätimessä ei turvapykällystä
Konepestävät osat Hidas kasata

 

Cello, Deli 410-13

Maahantuoja: Rautakesko Oy
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Suositushinta: 499 €

Hyvää Huonoa
Lämmön hallinta Savuttaa satunnaisesti
Hyvät pyörät Paikoiltaan putoilevat lämmönjakopellit

 

Landmann, Avalon 12792

Maahantuoja: Landmann Finland
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Suositushinta: 625 €

Hyvää Huonoa
Lämmön hallinta Onnahteleva sytytys
Sivukeittimen tuulisuojaus Niukahko varustelu

 

Lucifer, Diablo-4

Maahantuoja: Horisont
Takuu: 1 vuotta

Valmistusmaa: Kiina
Suositushinta: 549 €

Hyvää Huonoa
Lämmön hallinta Surkea lämpötaso
vaihtoehtoinen paistotaso Niukahko varustelu

 

Mustang, Miami

Valmistaja: Tammer-Tukku Oy
Takuu: 1 vuosi
Valmistusmaa: Kiina
Suositushinta: 599 €

Hyvää Huonoa
Sivutasojen liukukannet Onnahteleva sivukeittimen sytytys
Infrapunapoltin Paikoiltaan putoilevat lämmönjakopellit

 

Rebel, Tribal 4i

Maahantuoja: Oy Finnflame Ab
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Kiina

Suositushinta: 649 €

Hyvää Huonoa
Lämmön hallinta Pienehkö paistoala
Parilan reunat Niukahko varustelu

 

Kaasun kanssa tarkkana

– Nestekaasu on maakaasua raskaampaa, huoneenlämmössä kaasumaista hiilivetyä. Suomessa kuluttajille pulloissa myytävä nestekaasu koostuu pääosin propaanista.

– Energiasisällöltään nestekaasu on erinomaista polttoainetta. Kilogramma nestekaasua sisältää lähes 13 kW energiaa, eli jopa enemmän kuin bensiini.

– Varastointia ja kuljetusta varten kaasu nesteytetään noin kahdeksan baarin paineessa. Paineistuksen ja helpon syttyvyyden vuoksi nestekaasua ei saa koskaan säilyttää lämpimässä paikassa tai suorassa auringonvalossa.

– Kaasupulloa ei saa sijoittaa grillaamisen ajaksi grillin kaappitilaan. Hyvä sijoituspaikka on grillin varjoisammalla puolella.

– Grillausten välillä pulloa on varastoitava turvallisesti pystyasennossa lukitussa tilassa poissa asiattomien käsistä. Ullakko, kellari, maanalaiset tilat tai asuinhuoneet, joissa yövytään, ovat kiellettyjä säilytyspaikkoja.

– Grillin nestekaasupullon saa kytkeä vain asianmukaisella letkulla ja paineenalentimella. Nestekaasulle tarkoitetun letkun tunnistaa oranssista värityksestä. Letku ja säädin on uusittava, jos niissä on pieniäkään vaurioita.

– Paineenalentimen ja grilliin liitokset on syytä tarkistaa aika ajoin.

– Vaikka nestekaasu ja sen turvaohjeet olisivat entuudestaan tuttuja, grillin käyttöohjeiden perusteellista opiskelua ei saa unohtaa. Kaikissa vertailumme grilleissä on omat, vähintään tyydyttävät turvaohjeistukset. Niitä noudattamalla välttyy monilta ongelmilta.

 

Kyösti Isosaari ja Marko Toivonen
Kuvat: Hannu Häyhä ja Pekka Mikkonen

X