Vinkit

Terveyttä yrteistä – tutustu yhdeksään yrttiin ja poimi keventäjälle sopivat reseptit!

Teksti: Anna.fi

Melkein kaikilla yrteillä on omintakeisen arominsa lisäksi myös terveyttä ja kauneutta edistäviä vaikutuksia. Nauti yrteistä monipuolisesti nyt, kun niiden sesonki on rehevimmillään.

Ruukkuyrtin uusi elämä

Kaupasta ostetut ruukkuyrtit nuupahtavat nopeasti ilman jatkotoimenpiteitä. Yrtin elämää voi jatkaa istuttamalla se uuteen isompaan ruukkuun tavalliseen kukkamultaan. Juuria suojaavaa reiällistä muoviruukkua ei tarvitse poistaa, juuret kyllä löytävät tiensä uuteen multaan. Umpinaisen suojaruukun pohjaan voi tehdä itse reikiä juuria varten.

Pidä yrtit valoisassa paikassa, mutta ei alkuun auringon paahteessa. Sumuttele yrttejä silloin tällöin ja kastele kohtuudella.


Pasta ilman hiilihydraatteja syntyy yrteillä maustetusta kesäkurpitsasta.

Kvinoa on voimaruokaa intiaanien mailta. Lempeän tulinen Kvinoa aasialaisittain lämmittää kylminä syysiltoina.

Yrttiteetä terveydeksi

Monilla yrteillä on niin vahva lääkinnällinen vaikutus, että eri teelaatuja kannattaa käyttää vaihdellen, eikä teejuomasta pidä tehdä liian vahvaa. Sopiva annostus on 2–3 tl tuoreita yrtin lehtiä tai 1–2 tl kuivattuja yrttejä kupilliseen kuumaa vettä.

Teen on hyvä antaa tekeytyä 10–20 minuuttia, ja sen voi nauttia joko lämpimänä tai kylmänä. Yrttiteen makeutukseen sopivat esimerkiksi hunaja tai agavesiirappi.

Teen kanssa nautittavaksi sopivat yrttihunajalla maustetut kotimaiset tuoreet marjat.

Yrtit keittiössä

Yrttiasiantuntija Mirja von Knorring on todennut osuvasti, että yrttejä pitää käyttää ruokiin herkkyydellä – eihän parfyymiakaan suihkuteta niin paljon, että se tukahduttaa alleen kaiken muun. Hennon makuisia yrttejä voi toki lisätä ruokiin käyttämällä mittana kouraa, mutta roteva-aromisia kuten timjamia ja rosmariinia riittää vähempikin määrä, esimerkiksi yksi oksa tai lusikallinen lehtiä.

Viimeksi mainitut yrtit voi lisätä ruokaan jo hauduttamisen alussa, hennot yrtit on parasta lisätä vasta valmiiseen ruokaan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kaksi ruokalusikallista silputtuja tuoreita yrttejä vastaa yhtä teelusikallista kuivattua.

Mozzarella saa yrttikylvystä syvyyttä makuunsa.

Uunissa paahdetuissa tomaateissa maistuu timjami.

Tämä välipala on täynnä keholle hyödyllisiä rasvoja: avokadon kolossa on lusikallinen yrttisilpulla maustettua pähkinä-öljykastiketta.

Pidä smoothie-viikko

Tehokkain tapa nauttia yrttien, kasvisten sekä hedelmien puhdistavista ja kaunistavista ominaisuuksista on sekoittaa ainekset smoothieksi. Kasvispohjaisiin juomiin sopivat esimerkiksi punajuuri, pinaatti, lehtikaali, kaikki salaatit ja avokado.

Puhdistaviksi yrteiksi juomaan voi lisätä reippaasti persiljaa, basilikaa, minttua ja/tai sitruunamelissaa. Kirpeyttä ja C-vitamiinia tuovat sitrukset, luonnollista makeutta päärynä, banaani ja erilaiset marjat. Jos kaipaat smoothieen lempeyttä, lisää esimerkiksi manteli- tai soijamaitoa, suutuntumaa tuovat erilaiset liotetut pähkinät ja mantelit. Smoothie on piristävä ja puhdistava tavallisen aterian korvike.

Yrttinen vihersmoothie on täsmäase turvotusta ja kuona-aineita vastaan.

Kokeile ainakin näitä

1. Sitruunamelissa nostaa mielialaa ja laskee verenpainetta. Sopii salaatteihin, jälkiruokiin, kalan kumppaniksi ja haudutettuna teehen.
2. Lehti- eli silopersilja on tehokas diureetti (nesteenpoistaja) teeksi haudutettuna, ja tuoreena se raikastaa hengityksen. Raikas yleisyrtti, joka sopii yhteen lähes kaikkien makujen kanssa.
3. Rosmariini parantaa muistia ja keskittymistä. On omiaanliharuoissa, mutta yllättää myös juuston ja jälkiruokien mausteena.
4. Salvia on ikiaikainen rohto, joka vähentää hikoilua, edistää ruoansulatusta ja desinfioi. Erityisen hyvä maksa- ja kanaruokien mauste.
5. Korianterilla on bakteereita tappava vaikutus. Lehdet ripotellaan kuumentamattomina ruokien pinnalle, ettei niiden omintakeinen maku tuhoudu.
6. Rakuuna parantaa ruokahalua ja ruoansulatusta. Maustaa béarnaise-kastikkeen ja sopii kanan, porkkanoiden ja kantarellien höysteeksi.
7. Basilika on apu unettomuuteen, migreeniin ja ripuliin. Välimeren keittiön ykkösyrtti alkupaloista jälkiruokiin.
8. Timjamia käytetään hengitystieinfektioiden hoitoon ja ruoansulatusvaivoihin. Vahva aromi on omiaan viinipohjaisissa padoissa ja kastikkeissa.
9. Minttu rauhoittaa hermoja ja auttaa ilmavaivoihin. Lähi-idän ruokien perusyrtti, joka maistuu myös mojitossa ja monissa muissa juomissa.

Pakasta sekoituksina

Yrtit ovat talvella kalliita ja hentoja, joten tee nyt erilaisia sekoituksia ja pakasta ne kerta-annoksina minigrip-pusseissa tai pikkurasioissa talven keitoksiin. Tässä muutamia hyviä yhdistelmiä:

  • Korianteria+minttua+basilikaa aasialaisiin ruokiin
  • Rosmariinia+timjamia+lipstikkaa tai persiljaa lihapatoihin
  • Sitruunamelissaa+minttua teen hauduttamiseen
  • Rakuunaa+persiljaa+basilikaa kasvisruokiin

 

Toimittaja: Taina Salovaara & Ruoka.fi
Kuvat: Sampo Korhonen/Otavamedia, Colourbox

X