Ruoka

Timjami antaa voimakkaan maun ruokaan

Aromikas timjami hurmaa monikäyttöisyydellään. Kokeile pataruokiin, perunan mausteeksi tai höystä sillä broileriruoat.

Teksti:
Sirpa Hammarberg
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Timjamin herkänkauniit lehdet hämäävät. Yrtti on maultaan ihanan voimakas.

Aromikas timjami hurmaa monikäyttöisyydellään. Kokeile pataruokiin, perunan mausteeksi tai höystä sillä broileriruoat.

Timjami symbolisoi antiikinaikana voimaa ja rohkeutta. Tämä voimakkaan aromikas yrtti maustaa muhevat padat ja keitot. Sen maku sopii liharuokiin, erityisesti riistaan ja marinointiin. Sopivasti annosteltuna se höystää peruna- ja kasvisruoat.

Timjami (thymus vulgaris) saa makunsa eteerisistä öljyistä. Se on hyvin voimakkaanmakuinen, ja siksi sitä ei kannata laittaa liikaa. Timjami on ranskalaisen keittiön perusmausteen – bouquet garni -yrttikimpun yksi tavallisimmin käytetty osa. Sen aromi kestää hyvin kypsennystä.

Timjami on monikäyttöinen maustaja

Monikäyttöinen timjami on erinomaista padoissa ja keitoissa, liharuoissa sekä kasvisruoissa, erityisesti papu-, sipuli-, herne-, sieni- ja perunaruoissa. Esimerkiksi uunissa paahdetut varhaisperunat saavat hienon säväyksen timjamista. Pateet, terriinit ja piirakat voi maustaa timjamilla.

Perinteisen timjamin lisäksi saatavilla on sitruunatimjamia, jonka aromi on miellyttävän sitrusmainen ja lehdissä on keltainen raita. Sitruunatimjamia kannattaa kokeilla kalaruokien maustajana. Paistettuun loheen saa mukavaa vaihtelua, kun sen paistaa timjamilla tai sitruunatimjamilla maustetussa voissa.

Drinkkien ja hillojen piristys

Tequila-pohjainen Paloma on Meksikon suosituimpia drinkkejä. Se höystetään, milläs muulla kuin tuoreilla timajaminoksilla.

Hillonkeittäjä löytää uusia ulottuvuuksia maustamalla hillot yrteillä. Yrteillä säväytetyt hillot maistuvat erityisen hyvin juustojen kanssa. Raikas sitruunalla ja timjamilla maustettu raparperihillo on herkullista vasta paahdetun vaalean leivän päällä. Kesäinen mansikkahillo saa ihan uutta twistiä piparmintusta ja timjamista.

Timjami vahvistaa kehoa ja mieltä

Kuten montaa muutakin yrttiä, myös timjamia on vanhastaan käytetty lääkekasvina. Sen on uskottu suojelevan pahoilta voimilta ja auttavan painajaisiin. Sen sisältämä eteerinen öljy, tymoli on antiseptisesti vaikuttava. Siitä tehdään edelleen yskänlääkettä. Timjamista on tehty myös terveysteetä, krapulalääkettä ja hajuvesiä.

Voimakas yrtti tarvitsee voimakkaan maan kasvaakseen. Paikan täytyy olla lämmin ja aurinkoinen. Yrtti on monivuotinen ja pärjää Suomessakin, jos sen peittää hyvin talven ajaksi.

Sato korjataan elokuussa, kun timjami alkaa kukkia pienin vaaleanpunaisin kukin. Silloin taimet leikataan maanpinnan läheltä. Tämä yrtti säilyy parhaiten kimpuissa kuivattamalla.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään timjamivoimuusi

Artikkelia on muokattu 18.4.2023 klo 16:25, siihen on lisätty tietoa ja linkkejä timjamista.

X