Vinkit

Timjami

Teksti: Sirpa Hammarberg

Antiikinaikana timjami symbolisoi voimaa ja rohkeutta. Voimakkaan aromikas timjami maustaa muhevat padat ja keitot. Sen maku sopii liharuokiin, erityisesti riistaan ja marinointiin. Sopivasti annosteltuna se käy monenlaisiin ruokiin.

Timjaminoksa

Timjami (thymus vulgaris) saa makunsa eteerisistä öljyistä. Se on hyvin voimakkaanmakuinen, ja siksi sitä ei kannata laittaa liikaa. Timjami on ranskalaisen keittiön perusmausteen – bouquet garni -yrttikimpun yksi tavallisimmin käytetty osa. Sen aromi kestää hyvin kypsennystä.

Monikäyttöinen timjami on erinomaista padoissa ja keitoissa, liharuoissa sekä kasvisruoissa, erityisesti papu-, sipuli-, herne-, sieni- ja perunaruoissa. Esimerkiksi paistetut perunat saavat hienon säväyksen timjamista. Pateet, terriinit ja piirakat voi maustaa timjamilla.

Perinteisen timjamin lisäksi saatavilla on sitruunatimjamia, jonka aromi on miellyttävän sitrusmainen ja lehdissä on keltainen raita.

Timjami vahvistaa kehoa ja mieltä

Kuten moni muukin yrtti, myös timjami on vanhastaan tunnettu lääkekasvina. Sen on uskottu suojelevan pahoilta voimilta ja auttavan painajaisiin. Sen sisältämä eteerinen öljy tymoli on antiseptisesti vaikuttava. Siitä tehdään edelleen yskänlääkettä. Timjamista on tehty myös terveysteetä, krapulalääkettä ja hajuvesiä.

Voimakas timjami tarvitsee voimakkaan maan kasvaakseen. Paikan täytyy olla lämmin ja aurinkoinen. Se on monivuotinen ja pärjää Suomessakin, jos sen peittää hyvin talven ajaksi.

Sato korjataan elokuussa, kun timjami alkaa kukkia pienin vaaleanpunaisin kukin. Silloin taimet leikataan maanpinnan läheltä. Timjami säilyy parhaiten kimpuissa kuivattamalla.

Reseptejä:

Inkivääri-timjami-valkosipuliöljy
Yrttimarinoitu lampaanfilee
Timjamin kanssa paistettu hirven sisäfilee
Yrtticanneloneja sieniliemessä

Kuva Mirva Kakko

X