Keittiövälineet

TM testissä Plantui 6 Smart Garden -kasvatusastia

Plantuin uuden älypuutarhan erikoisuus on valaistuksessa käytettyjen ledivalojen vaihtuvat värit. Näkyvän valon spektrialuetta vaihtamalla saadaan kasvien itämiselle, kasvulle ja yhteyttämiselle oikeat olosuhteet. Kokeilimme Plantui- valohoitoa yrttikasvatuksessa.
3.5.2016 Teksti: Kirsti Herttua Kuvat: Hannu Häyhä ja Philips

Plantui 6 Smart Garden on vesiviljelyyn perustuva yrttien, salaattien ja muun muassa syötävien kukkien kasvatusastia. Kasvit kasvatetaan siemenestä lähtien kivivillaisessa kapselialustassa, jonka kasveille sopivaa kosteutta ja ravinteiden saantia ylläpitää laitteessa oleva pumppu. Koska kasvatustapa on täysin mullaton, vedenkulutus on vähäistä. Kolmen litran vesisäiliö riittää kasteluun viikoiksi ilman täydennystä.

Ledivaloa kasvuun

Laitteen sienimäiseen valohuppuun on sijoitettu 18 lediä kuuteen eri ryppääseen, jokaisen kasvatettavan kasvin yläpuolelle. Kasvia valaisevat ledit säteilevät kasvatusvaiheesta riippuen aina punaista, vihreää tai sinistä valoa.

Plantui_ledit

Kolmen erivärisen ledin avulla saadaan aikaan kuudelle kasville kasvatuksessa tarvittavat valon spektrit.

Plantui_jatko

Jatkovarren avulla valohuppua nostetaan ylöspäin kasvavien kasvien vauhdissa. Varsia voi liittää peräkkäin useampia tarvittaessa.

Itämisvaiheessa valon väri näyttää ulospäin vaalean punaiselta, joka saadaan punaisen ja sinisen ledin valoa yhdistelmällä.

Varsinaisessa kasvuvaiheessa käytetään aallonpituudeltaan lyhyempää valosäteilyä. Tällöin valohupun kolmas vihreä valo otetaan käyttöön. Ulospäin valo näyttää siniseltä vaikka todellisuudessa punainenkin ledi on käytössä. Valaistuksen väri muuttuu automaattisesti asettamalla korokepala säiliön ja valokuvun väliin. Korokepaloja voidaan liittää varteen useita, mutta valon väriin ne eivät enää vaikuta.

Valmiit kasvualustat

Plantuin kasvikapseleita on saatavissa hyvin laaja valikoima erilaisissa pakkauksissa. Aktiivinen viherpeukalo voi idättää omia siemeniä pelkässä kivivillaa sisältävässä kasvualustassa. Kasvien valinnassa kannattaa kuitenkin olla maltillinen ja kasvattaa samanaikaisesti mieluummin vain yhtä nopeasti kasvavia lajikkeita. Yhdessä Plantuin kapselipakkauksessa on kolme samanlaista kasvin alkua. Käyttöohjeiden mukaan laitteen kuusi paikkaa tulisi täyttää samalla kertaa.

Plantui_kapselit

Valmiit kasvatuskapselit sisältävät jokainen kolme kasvualustaa, jossa on valmiiksi kasvin siemen. Eri kasvilajien kasvatusaika on merkitty pakkaukseen.

Parhaimman kasvutuloksen saa kokemustemme mukaan käyttämällä samaa kasvia jokaisessa lokerossa. Itämisvaihe eri kasvilajien välillä osoittautui yllättävän vaihtelevaksi. Valmistaja on kyllä valikoinut samaa kasvuvauhtia noudattavat kolmeen eri kasvuryhmään, mutta silti pituuserot venyivät melkoisiksi.

Kasvatustesteissä käytettiin Plantuin valmiita salaattiyhdistelmiä, joissa kasvien kasvunopeuksien piti olla yhtä nopeita. Useassa koe-erässä kuitenkin nopeimmat ja suurimmat taimet kurkottivat jo korkealle, ennen kuin muut koekasvit olivat saaneet aikaiseksi edes hentoja lehtiä.

Kasvuvaiheessa on tärkeää, että jokainen taimi saa riittävästi valoa ja siten voimaa kasvuunsa. Jos kasvi on suurilehtinen ja nopeakasvuinen, se peittää helposti allensa muut ja valtaa kasvutilaa naapurikasveilta.

Helppohoitoinen

Plantui on laitteena hyvin yksinkertainen ja helppokäyttöinen. Valmiit kasvikapselit napsautetaan kiinni kasvialustaan ja vesisäiliöön lisätään kasteluveden sekaan ravinteet. Laitteen pumppu huolehtii kastelusta automaattisesti. Kasteluvettä tarvitaan hyvin vähän, ja parhaimmillaan pumppu on käynnissä korkeintaan minuutin ajan vain muutamia kertoja päivässä. Pumpun ääni ei juuri erotu tavallisesta taustamelusta.

Plantuin säteilemä valo sen sijaan on voimakkaan kirkas jo pinkissä itämisvaiheessa. Laite kannattaakin alusta alkaen asettaa normaaliin päivärytmiin ja pistää nukkumaan yöajaksi. Valaistuksen kesto ja vaihtelut kertovat kasveille kasvu- ja lepoajan rytmityksestä.

Plantui on näyttävä ja suurehko laite, joka tarvitsee melkoisesti pöytätilaa. Pienoispuutarhassa kasvavat parhaiten samaa lajia olevat kasvit ja yrtit, jotka on todettu kasvavan samassa tahdissa.

 

HYVÄÄ                                                     HUONOA

automaattinen kastelu                         eri kasvunopeuksien huomioiminen


hiljainen

 

Tekniset tiedot

Valmistaja: Plantui Oy, www.plantui.com

Hintaluokka: 250 € laite ja kasvikapselit 3 kpl 6 €

Kasvatuspaikat: 6 paikkaa kasvikapseleille

Sähkönkulutus (kWh/vrk): noin 0,1

Vesisäiliön tilavuus (l): 3

Erikoistoiminnot: loma-ajan katkaisu ja automaattinen kalkinpoisto

 

Katso myös:
Herbie_kotipuutarha

TM pikakokeessa: Herbie – kotikeittiön yrttitarha
Koekäytössä: Plantui Smart Garden -älypuutarha