Keittiövälineet

TM testissä Plantui 6 Smart Garden -kasvatusastia

Plantuin uuden älypuutarhan erikoisuus on valaistuksessa käytettyjen ledivalojen vaihtuvat värit. Näkyvän valon spektrialuetta vaihtamalla saadaan kasvien itämiselle, kasvulle ja yhteyttämiselle oikeat olosuhteet. Kokeilimme Plantui- valohoitoa yrttikasvatuksessa.

Plantui 6 Smart Garden on vesiviljelyyn perustuva yrttien, salaattien ja muun muassa syötävien kukkien kasvatusastia. Kasvit kasvatetaan siemenestä lähtien kivivillaisessa kapselialustassa, jonka kasveille sopivaa kosteutta ja ravinteiden saantia ylläpitää laitteessa oleva pumppu. Koska kasvatustapa on täysin mullaton, vedenkulutus on vähäistä. Kolmen litran vesisäiliö riittää kasteluun viikoiksi ilman täydennystä.

Ledivaloa kasvuun

Laitteen sienimäiseen valohuppuun on sijoitettu 18 lediä kuuteen eri ryppääseen, jokaisen kasvatettavan kasvin yläpuolelle. Kasvia valaisevat ledit säteilevät kasvatusvaiheesta riippuen aina punaista, vihreää tai sinistä valoa.

Plantui_ledit

Kolmen erivärisen ledin avulla saadaan aikaan kuudelle kasville kasvatuksessa tarvittavat valon spektrit.

Plantui_jatko

Jatkovarren avulla valohuppua nostetaan ylöspäin kasvavien kasvien vauhdissa. Varsia voi liittää peräkkäin useampia tarvittaessa.

Itämisvaiheessa valon väri näyttää ulospäin vaalean punaiselta, joka saadaan punaisen ja sinisen ledin valoa yhdistelmällä.

Varsinaisessa kasvuvaiheessa käytetään aallonpituudeltaan lyhyempää valosäteilyä. Tällöin valohupun kolmas vihreä valo otetaan käyttöön. Ulospäin valo näyttää siniseltä vaikka todellisuudessa punainenkin ledi on käytössä. Valaistuksen väri muuttuu automaattisesti asettamalla korokepala säiliön ja valokuvun väliin. Korokepaloja voidaan liittää varteen useita, mutta valon väriin ne eivät enää vaikuta.

Valmiit kasvualustat

Plantuin kasvikapseleita on saatavissa hyvin laaja valikoima erilaisissa pakkauksissa. Aktiivinen viherpeukalo voi idättää omia siemeniä pelkässä kivivillaa sisältävässä kasvualustassa. Kasvien valinnassa kannattaa kuitenkin olla maltillinen ja kasvattaa samanaikaisesti mieluummin vain yhtä nopeasti kasvavia lajikkeita. Yhdessä Plantuin kapselipakkauksessa on kolme samanlaista kasvin alkua. Käyttöohjeiden mukaan laitteen kuusi paikkaa tulisi täyttää samalla kertaa.

Plantui_kapselit

Valmiit kasvatuskapselit sisältävät jokainen kolme kasvualustaa, jossa on valmiiksi kasvin siemen. Eri kasvilajien kasvatusaika on merkitty pakkaukseen.

Parhaimman kasvutuloksen saa kokemustemme mukaan käyttämällä samaa kasvia jokaisessa lokerossa. Itämisvaihe eri kasvilajien välillä osoittautui yllättävän vaihtelevaksi. Valmistaja on kyllä valikoinut samaa kasvuvauhtia noudattavat kolmeen eri kasvuryhmään, mutta silti pituuserot venyivät melkoisiksi.

Kasvatustesteissä käytettiin Plantuin valmiita salaattiyhdistelmiä, joissa kasvien kasvunopeuksien piti olla yhtä nopeita. Useassa koe-erässä kuitenkin nopeimmat ja suurimmat taimet kurkottivat jo korkealle, ennen kuin muut koekasvit olivat saaneet aikaiseksi edes hentoja lehtiä.

Kasvuvaiheessa on tärkeää, että jokainen taimi saa riittävästi valoa ja siten voimaa kasvuunsa. Jos kasvi on suurilehtinen ja nopeakasvuinen, se peittää helposti allensa muut ja valtaa kasvutilaa naapurikasveilta.

Helppohoitoinen

Plantui on laitteena hyvin yksinkertainen ja helppokäyttöinen. Valmiit kasvikapselit napsautetaan kiinni kasvialustaan ja vesisäiliöön lisätään kasteluveden sekaan ravinteet. Laitteen pumppu huolehtii kastelusta automaattisesti. Kasteluvettä tarvitaan hyvin vähän, ja parhaimmillaan pumppu on käynnissä korkeintaan minuutin ajan vain muutamia kertoja päivässä. Pumpun ääni ei juuri erotu tavallisesta taustamelusta.

Plantuin säteilemä valo sen sijaan on voimakkaan kirkas jo pinkissä itämisvaiheessa. Laite kannattaakin alusta alkaen asettaa normaaliin päivärytmiin ja pistää nukkumaan yöajaksi. Valaistuksen kesto ja vaihtelut kertovat kasveille kasvu- ja lepoajan rytmityksestä.

Plantui on näyttävä ja suurehko laite, joka tarvitsee melkoisesti pöytätilaa. Pienoispuutarhassa kasvavat parhaiten samaa lajia olevat kasvit ja yrtit, jotka on todettu kasvavan samassa tahdissa.

 

HYVÄÄ                                                     HUONOA

automaattinen kastelu                         eri kasvunopeuksien huomioiminen


hiljainen

 

Tekniset tiedot

Valmistaja: Plantui Oy, www.plantui.com

Hintaluokka: 250 € laite ja kasvikapselit 3 kpl 6 €

Kasvatuspaikat: 6 paikkaa kasvikapseleille

Sähkönkulutus (kWh/vrk): noin 0,1

Vesisäiliön tilavuus (l): 3

Erikoistoiminnot: loma-ajan katkaisu ja automaattinen kalkinpoisto

 

Katso myös:
Herbie_kotipuutarha

TM pikakokeessa: Herbie – kotikeittiön yrttitarha
Koekäytössä: Plantui Smart Garden -älypuutarha

Valoa kohti

Valo on kasvien tärkein energian ja kasvun lähde. Kasvien hyödyntämä valo voi olla luonnon omaa valoa auringosta tai keinotekoisesti lampuin tuotettua. Kasvien ravinnonsaannin perusta on yhteyttäminen, jossa kasvisolut tuottavat valon säteilyenergian avulla sokeria ja happea vedestä ja hiilidioksidista. Luonnon valo on ilmaista, mutta sen säätelymahdollisuudet ja jaksottaminen on vaikeaa.

Kasvit hyödyntävät etupäässä näkyvää valoa 380–750 nanometrin alueella ihmisen tavoin. Ihmissilmin havaittavan valon lyhytaaltoinen pää on väriltään violettia ja pitkäaaltoinen punaista.

Hyötykasvien kasvattaminen omassa kasvihuoneessa, kasvimaalla, parvekkeella, ikkunalaudalla tai jopa keittiön pöydällä on trendikästä puuhaa. Suomessa luonnonvalo riittää ainoastaan lyhyeen mutta intensiiviseen kasvukauteen.

Kasvihuoneissa käytetään luonnonvalon lisäksi keinovalaistusta, jonka avulla voidaan pidentää kasvukautta ja tehostaa kasvituotantoa. Käytetyimmät suurpainenatriumlamput tuottavat valoa kaasupurkauksen avulla. Uusien ledivalojen hyödyntäminen kasvatuksessa todennäköisesti muuttaa kasvien viljelyä sisätiloissa. Ledien avulla päästään merkittäviin säästöihin energiankulutuksessa ja samalla on mahdollista parantaa sadon laatua säätämällä valaistus kasvin kasvuvaiheiden mukaisiksi. Painottamalla valon spektriä etenkin sinisen ja punaisen valon aallonpituuksilla kasvit saadaan hyödyntämään valon sisältämää energiaa tehokkaammin.

Värivalolla parempiin tuloksiin

Ledien hyödyntämistä kasvien viljelyssä tutkitaan muun muassa Philipsin GrowWise City Farming
tutkimuskeskuksessa Hollannissa, jossa on perehdytty ledivalojen vaikutukseen lehtisalaattien, mansikoiden ja yrttien kasvussa. Tulevaisuudessa keskuksessa on tarkoitus kokeilla myös vehnän, perunan ja muiden viljakasvien kasvatusta sisätiloissa.

Phlipsin tavoitteena on tulevaisuudessa tuoda lähiruoka suoraan kaupunkiympäristöön kasvattamalla ainakin lehtikasvit ja yrtit sisätiloissa ledivalojen avulla. Ledit mahdollistavat tehokkaan tilankäytön. Matalia kasveja on mahdollista kasvattaa kerroksittain ja hyödyntää pienikin rakennuksen vapaa tila tarkasti.

Vaihtuvan spektrin lisäksi myös valon voimakkuudella voi vaikuttaa esimerkiksi salaatin ravintosisältöön. Kasvit reagoivat ympäristön aiheuttamaan stressiin tuottamalla erilaisia antioksidantteja, jotka suojaavat kasveja muun muassa happiradikaalien aiheuttamilta soluvaurioilta. Luonnossa kasvien kasvuympäristö on valmiiksi vaativampi ja siksi luonnonkasvit ovat ravintosisällöltään kasvihuoneessa kasvatettuja kasveja rikkaampia.

Kaupunkiviljelyn lisäksi tiivistä ja tehokasta kasviviljelyä kaivataan myös ahtaisiin avaruussukkuloihin, jossa ravinnontuotanto on elintärkeää. Kasvien avulla voidaan myös tuottaa happea ja puhdistaa vettä. Kasvien kasvatuksessa ledien etuna ovat keveys, alhainen sähkönkulutus ja pitkä käyttöikä.

Uusien helposti säädeltävien ledien avulla on mahdollista hyödyntää viljelytila tehokkaasti muun muassa kerrosviljelyn avulla. Lisäksi voidaan yksilöllisesti tehostaa valon spektrin ja voimakkuuden avulla kasvien haluttuja ominaisuuksia.

Philips_kasvatusvalot

Värillisiä ledejä hyödynnetään jo kasvihuoneissa, jolloin kasvatettavien kasvien ominaisuuksia ja sadon laatua voidaan muokata halutuksi.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti