Vihannesopas

Tomaatti x 10: näitä herkkuja voit nauttia hyvällä omallatunnolla

Teksti: Anna.fi

Tomaatti on herkullinen ja monikäyttöinen, mutta myös terveellinen raaka-aine. Kokosimme yhteen kevyitä tomaattireseptejä, joiden maussa ei ole kuitenkaan tingitty. Hemmottele itseäsi hyvällä omallatunnolla vaikkapa tomaattisella keitolla tai salaatilla.

Tomaatti sopii erilaisiin salsoihin kuin nenä päähän. Kokeile klassista makuparia, tomaattia ja avokadoa, raikkaassa salsassa, joka nautitaan paahdetun leivän päällä.

Maukas liemi äyriäisille syntyy tomaateista, fenkolista sekä valkoviinistä. Hienostunut annos ei kaipaa seurakseen kuin palan rapeaa leipää.

Vegaaniset kesäkurpitsakääryleet viimeistellään tomaattisella kastikkeella, johon käytetään tuoreen tomaatin lisäksi aurinkokuivattua tomaattia. Tämä raakaruoka-annos vie kielen mennessään.

Grilliruoan lisukkeeksi mainiosti sopiva tomaattisalaatti saa pientä poltetta tuoreesta chilistä. Kokonaisuuden täydentää tuore minttu, joka raikastaa salaatin.

Herkullinen suolainen piirakka syntyy myös ilman kohtuuttomia rasvamääriä. Tomaatti lainaa raikkaan makunsa tälle kevyelle piirakalle, joka on taattu hitti niin kesän juhlapöydissä kuin piknik-koreissakin.

Tomaattinen papupata on kevyt pikaruoka, joka valmistuu kiireisen kotikokin keittiössä hetkessä. Tomaattinen herkku maistuu sellaisenaan tai vaikkapa lämpimien kasvisten kera.

Aivan kuten paprikat, myös tomaatit sopivat erinomaisesti täytettäviksi. Täytteeksi sopii melkein mikä tahansa lihasta juustoon ja kasviksista pähkinöihin. Kokeile täyttää tomaatit sienillä ja tarjoile lisukkeena raikasta salaattia.

Aasialaisvaikutteisen keiton pääraaka-aine on tuore tomaatti. Pirteä keitto viimeistellään kookosmaidolla ja tarjoillaan maukkaan leivän kera.

Tomaatti ja munakoiso ovat välimerellisestä keittiöstä tuttu makupari, joka loistaa marokkolaisen zaalouk-salaatin pääosassa. Lisämakua salaattiin tuovat harissa-chilitahna sekä juustokumina.

Useimmiten kasvisgratiiniin päätyy parsa- ja kukkakaali, mutta tomaatista valmistuu myös mehukas gratiini. Tomaatti-kasvisgratiinissa maistuu Välimeren keittiö ja se sopii myös vegaaneille.

Kuvat: Otavamedia ja Colourbox.com

Koonnut: Emmi Toivonen

X