Vihannesopas

Tomaattiviikon kunniaksi: Parhaat tomaattireseptit!

Teksti:
Anna.fi

Tomaatti on maailman eniten viljelty vihannes. Tämä kaikille tuttu punainen pallero on todella monipuolinen raaka-aine, joka maistuu sellaisenaankin. Poimi tästä tomaattiviikon kunniaksi parhaat tomaattireseptit!

Tomaatti kasvaa ruohovartisessa köynnöksessä ja nimitystä tomaatti käytetään koko kasvista ja sen syötävästä hedelmästä, joka kasvitieteellisesti on oikeastaan marja.

Hedelmän koko ja paino vaihtelevat kasvuolojen ja lajikkeen mukaan. Pienten kirsikka- ja minitomaattien hedelmän paino voi jäädä muutamaan grammaan, kun suurimmat pihvitomaatit saattavat painaa jopa kilon.

Väriltään tomaatin hedelmät voivat olla perinteisen punaisen lisäksi keltaisia, oransseja tai jopa vaaleanpunaisia, valkoisia, violetteja tai raidallisia. Muodoltaan tomaatti voi olla litteän tai pyöreän pallomainen, pitkänomainen tai uurteinen.

Tomaatti sopii moneen

Tomaatin kanssa sopivat hyvin muun muassa erilaiset lihat, juustot, valkosipuli, yrttimausteet ja kasviksista muun muassa sipuli, peruna ja kesäkurpitsa. Tomaatilla voi myös korostaa muiden ruoka-aineiden makua.

Tomaatin kypsyys vaikuttaa sen makuun. Kypsinä poimitut tomaatit sisältävät enemmän sokereita kuin raakana poimitut, joissa puolestaan on enemmän hapokkuutta.

Myös ravitsemuksellisesti tomaatti on erinomainen elintarvike. Se sisältää paljon C-vitamiinia, foolihappoa ja erilaisia kivennäisaineita. Tomaatin ja tomaattivalmisteiden syönti vähentää muun muassa riskiä sairastua sydäninfarktiin. Tomaatin lykopeenin on todettu myös ehkäisevän eturauhassyöpää.

Säilytä tomaatit oikein

Useimmiten tomaattien kannattaa antaa kypsyä huoneenlämmössä muutaman päivän, jolloin maku muuttuu makeammaksi. Tomaatit ovat maukkaimmillaan kypsän punaisina ja hiukan pehmenneinä.

Tomaatit tulisi aina säilyttää yli 13 asteen lämmössä. Tätä viileämmässä niiden rakenne vetistyy ja maku heikkenee. Tomaatit säilyvät huonelämmössä noin viikon, viileäkaapissa 13 asteessa tomaatit säilyvät pari viikkoa.

Herkulliset tomaattireseptit

Keväisen uunimunakkaan voi tehdä tähteeksi jääneestä tai varta vasten keitetystä parsasta ja kruunata suussasulavilla paahdetuilla tomaateilla.

Tomaatti ja mozzarella ovat klassikkoyhdistelmä. Kokeile herkkua leivän päällä!

Lihapullat ja pasta itse tehdyn tomaattikastikkeen kera ovat kaikenikäisten suosikkiruokaa.

Helppo tomaattisalaatti maistuu loistavasti liharuokien kaverina.

Muna-tomaattitapakset ovat helppo, näyttävä ja maukas alkupala.

Tomaatti-mozzarellapiirakka sopii loistavasti niin juhlapöytään kuin arki-illan piristäjäksikin.

Tomaatti on nykytiedon mukaan lähtöisin Perusta ja Chilestä. Espanjaan ja muualle Eurooppaan tomaatti tuli Kolumbuksen toisen löytöretken tuliaisina vuonna 1498.

Euroopassa tomaatin hedelmiä ei aluksi uskallettu syödä, koska niiden arveltiin olevan myrkyllisiä. Tomaatin kaupallinen viljely Euroopassa alkoi vasta 1800-luvun alussa. Epäluulo tomaatin syömäkelpoisuutta kohtaan kyti pitkään ja esimerkiksi Saksassa ja Hollannissa tomaatti saavutti kuluttajien hyväksynnän lopullisesti vasta 1910-luvulla.

Suomessa tomaattia on viljelty 1870-luvulta asti, mutta tomaatin käyttö yleistyi Suomessa vasta toisen maailmansodan jälkeen.

Koonnut: Johanna Nikama
Kuvat: SKOY
Lähde: www.kasvikset.fi
 

X