Vinkit

Toukkarisottoa ja sirkkapitsaa - tämä on pian arkipäivää

Teksti:
Anna.fi

Monia ällöttää ajatus hyönteisten syömisestä, vaikka se on maailmalla yleistä. Nyt suomalaisillekin on tarjolla enemmän tietoa hyönteisistä ravintona, kun Like Kustannus julkaisi hyönteistieteilijä Lena Huldénin kirjan, Minikarjaa – hyönteiset ruokana.

Hyönteisten syömiseen kannattaa alkaa jo pikku hiljaa totutella, ainakin ajatuksen tasolla, sillä se tulee yleistymään tulevaisuudessa. Huldén uskoo, että hyönteisten syömisestä tulee Suomessakin arkipäivää.

Huldénin mukaan hyönteisruoka tulee lyömään todellisesti läpi siinä vaiheessa, kun ensimmäiset hyönteisistä valmistetut proteiinijauheet ilmestyvät kauppojen hyllyille.

Kirjassaan Huldén tarjoaa hyönteissyöntiä tehokkaammaksi vaihtoehdoksi nykyiselle lihansyönnille. Hyönteiset ovat ympäristön kannalta huomattavasti vähemmän kuormittava vaihtoehto kuin perinteinen karja. Myös rahallisesti hyönteisten käyttäminen proteiinin lähteenä on edullisempaa kuin vaikkapa naudan.

– Hyönteiset riittävät korvaamaan lihan proteiinin lähteenä. Niistä saa myös kaikki tarvittavat aminohapot, Huldén kertoo.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n julkaiseman raportin mukaan maailmassa on yli 1900 eri hyönteislajia, joita käytetään ruokana.

Tutkimusta eri lajien sopivuudesta ravinnoksi tehdään jatkuvasti ja EU yrittää osaltaan saada hyönteisravintoa koskevan lainsäädännön siihen uskoon, että hyönteisistä tehtyjä elintarvikkeita saadaan kauppoihin. Toistaiseksi hyönteiselintarvikkeita saa EU-alueella Alankomaista, Belgiasta sekä Britanniasta. 

FAO:n raportin mukaan hyönteiset kuuluvat ainakin 2 miljardin ihmisen ruokavalioon. Hyönteisten syönnillä on pitkät perinteet muun muassa Kiinassa, Meksikossa ja Zimbabwessa.

– Suomi on tässä asiassa kehitysmaa ja meillä on paljon opittavaa muilta.

Huldén pitää silti tärkeänä, että hyönteisiä ei kiirehditä kauppoihin elintarviketurvallisuuden kustannuksella, koska niiden syömiseen liittyy aina omat riskinsä.  

Lähteet: Lena Huldén, Minikarjaa – Hyönteiset ruokana (Like), FAO:n raportti Edible insects – Future prospects for food and feed security

Kuvat: Kustantaja ja Emmi Toivonen
Teksti: Emmi Toivonen

X