Vinkit

Toukokuun satokausikasvikset: kotimainen raparperi, nokkonen ja kirsikkatomaatit ovat nyt parhaimmillaan

Toukokuun satokausikasviksiin lukeutuvat muun muassa kotimaiset kirsikkatomaatit, raparperi ja nokkonen. Kokeile myös parsaa ja kesäkurpitsaa sekä upota hampaasi makeaan vesimeloniin.
1.5.2019 Teksti: Katri Koskinen Kuvat: iStock

Satokausia seuraamalla saat napattua ostoskoriin ne vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat, jotka ovat juuri nyt sekä parhaimmillaan että edullisimmillaan. Kokeile toukokuussa ainakin parsaa, vesimelonia ja raparperia. Kerää myös kotimaisia luonnonantimia, kuten nokkosta ja voikukkaa, varastoon.

Kotimaiset sesonkikasvikset:

  • korvasieni
  • kurkku
  • nokkonen
  • punasipuli
  • raparperi
  • retiisi
  • ruohosipuli
  • ruokasipuli, keltasipuli
  • tomaatti, kirsikkatomaatti, pihvitomaatti
  • keräkaali
  • vihanneskrassi
  • voikukka

Ulkomaiset sesonkikasvikset:

  • ananas
  • ananaskirsikka
  • avokado
  • bataatti
  • banaani
  • broccolini
  • feijoa
  • greippi
  • hunajameloni
  • karambola
  • kesäkurpitsa
  • kirsikka
  • latva-artisokka
  • lehtiselleri, varsiselleri
  • litsi, kiinanluumu
  • lokvatti eli japaninmispeli
  • mango
  • mangoldi, lehtijuurikas
  • mangostani
  • munakoiso
  • paprika
  • parsa
  • Piel de Sapo -meloni
  • pitaija eli pitahaya
  • rambutani
  • sitruuna
  • suippopaprika
  • tamarillo
  • ugli, rumeliini
  • vesimeloni

Lähde: Satokausikalenteri

Katso myös: Huhtikuun satokausikasvikset: banaani, ananas ja broccolini ovat nyt parhaimmillaan

Mitä kokata toukokuun satokausikasviksista?

raparperi-kinkkusalaatti

Makean ja happaman yhdistelmä toimii raparperisalaatissa, kun siihen lisätään napakan suolainen ilmakuivattu kinkku.

Testaa makean ja suolaisen yhdistelmää, raparperi-kinkkusalaattia. Parhaan raparperipiirakan salaisuus piilee vanilja-mascarponetäytteessä + katso viisi muuta uskomattoman ihanaa raparperiherkkua.

Kesäkurpitsa-kirsikkatomaattivartaat ja jogurttikastike avaavat kesän grillauskauden – äläkä unohda grillattua parsaa!

Nokkostavoi käyttää ruoanlaitossa tuoreen pinaatin tapaan. Kahden juuston nokkospiirakka on mökkiruokaa parhaimmillaan.

Lisää resepti-ideoita löydät Annan reseptihaulla – klikkaa tästä.