Vinkit

Trendikkään villiruoan aika on nyt – kerää talteen luonnon superruokaa!

Teksti: Anna.fi

Villiruuan kerääminen on kelpo puuhaa kesälomalla, se on hauskaa, palkitsevaa, eikä maksa mitään – ja samalla saat liikuntaa. Marjoja on kerätty aina, mutta muitakin aarteita luonto on tulvillaan.

siankarsamo

Villiruokaa on syöty Suomessa iät ja ajat, mutta  viime vuosina se on noussut kuitenkin varsinaiseksi ilmiöksi. Suomen ruokakulttuuria edistävä Elo-säätiö  määrittelee villiruoan näin: villiruoka saadaan suoraan villistä luonnosta. Villiruoka on marjoja, sieniä, riistaa, poroa, villikalaa, -vihanneksia ja -yrttejä.

Villiruoan käyttöä hidastaa hieman puutteellinen lajituntemus ja sen myötä uskalluksen puute. Valikoimaa nimittäin löytyy ja monet kasveista on sesongissa neljä kuukautta vuodesta. 

Opettele tunnistamaan pari uutta kasvia kaudessa

Suomen villiruokalähettiläs Sami Tallberg  ja muut villiruoka-asiantuntijat korostavat yhdestä suusta kasvien sataprosenttisen tunnistamisen tärkeyttä.

– Jos ei ole syötävä, ei oteta messiin, Tallberg neuvoo. Luonnossa kasvaa myös myrkyllisiä kasveja.
 
Sami Tallberg kertoo saaneensa apua kasvien tunnistamisessa Luontoportti-verkkopalvelusta, jossa on hyvät lajikuvaukset sekä selkeät kuvat. Kasveja kannattaa opetella tunnistamaan yksi kerrallaan, pari uutta kasvia kaudessa on jo hyvä alku.

kuusenkerkkä

Luontoportin sivuilla on myös kerrottu Nature-Gate -mobiilisovelluksesta, jonka avulla kasveja on helpompi tunnistaa maastossa. Annettuasi näkemästäsi lajista muutamia tuntomerkkejä sovellus listaa mahdolliset lajit. Etuna verkkoversioon nähden on, että kun tunnistustyökalut on ladattu mobiililaitteesseen, voi niitä käyttää missä tahansa myös silloin, kun verkkoyhteyttä ei ole saatavilla.

Salaatista mausteisiin

 Villiruokana tunnetut luonnonkasvit Sami Tallberg jakaa neljään käyttötapaa kuvaavaan luokkaan:

  • Salaatinlehden tavoin käytettävät
  • Yrttien tavoin käytettävät
  • Ruokaisat vihannekset 
  • Aaromaattiset puut ja pensaat.

 – Karvaus kesytetään etikalla, rasvalla tai öljyllä tai suolalla. Mihinkäs suola ja hapokkuus eivät sopisi. Joka paikkaan, Tallberg toteaa.

Hänen ruokamaisemassaan voikukan kukat ovat makeita kuin vaahtokarkit ja kukkavarret käyvät villimartinin pilleiksi. Voikukan lehdet ovat rucolaakin herkullisempia salaateissa. Valmista niistä grilliruokien kaveriksi voikukka-perunasalaatti.

Yrttikasveista hän ottaa esimerkiksi saksankirvelin, joka tuoksuu anikselta ja näyttää koiranputkelta tai porkkanan varrelta. Siankärsämö puolestaan toimii kuin pippuri. Mausta kaalisalaatti vaihteeksi siankärsämöllä. Kukkanuppuja voi käyttää pestoon sitomaan massaa kuten pinjansiemeniä.


 
Ruokaisia villikasveja ovat jauhosavikka, maitohorsma ja vuohenputki. Ne voi muun muassa muhentaa tai paistaa voissa. Maitohorsmasta voi tehdä myös munakkaan.

 
 
Mustaherukanlehti, kuusenkerkkä, kallioimarre ja mesiangervo ovat aromaattisia kasveja, joita käytetään kuin mausteita. Kokeile kuusenkerkkä snapsin mausteena tai sitruunaisen Louhisaaren juoman mausteena mustaherukanlehtiä.
 
– Kallioimarre toimii luonnollisena aromivahventeena marjoille, kalalle, kaikelle! Keruumatkalle lähdetään aamusta ja paras tapa käyttää pääsaalis on tehdä niistä sekasalaatti. Aina käytetään sitä, mitä alueella on saatavilla, Tallberg vahvistaa.

Tarjoa kesäiseksi välipalaksi muhennettua nokkosta ja savuahventa paahtoleivällä Teresa Välimäen tapaan.

Villiruoka kiinnostaa ulkomaisia matkailijoita

Villiruoka kiinnostaa ulkomaisia matkailijoita, mutta käyttökelpoisimpia ammattikokkien villiruokavinkit voisivat olla paikallisille ihmisille ja suomalaisille matkailijoille. Lehmuksenlehteen kääräisty savupororulla syntyy tuunailemalla kotikeittiössäkin.   
 
Jokamiehen oikeuden ansiosta meillä voi monia villejä aineksia vapaasti kerätä metsistä ja aukeilta. Keski-Euroopassa tämä on ennen kuulumatonta. Pihoihin on kuitenkin pidettävä selvä etäisyys. Myöskään puiden osia ja jäkäliä ei joka miehen oikeus koske, vaan keruulupa on saatava maanomistajalta.

Villiruokamenuita

Suomalaista ruokakulttuuria edistävä Elo-säätiö kehittelee valtakunnallista verkostoa ruokapaikoista, jotka tarjoavat kauden villiruokamenua. Menut linkittyvät luontevasti luonnonläheiseen matkailuun.
 
Tänä kesänä villiruokamenua pilotoidaan Tallbergin vinkeillä Ahlströmin ruukkien ravintolassa Noormarkussa. Ruukki järjestää metsästykseen ja kalastukseen painottuvaa luontomatkailua ja niinpä menuissa painottuvat riista- ja kalansaaliiden lisäksi ruukin puistoista ja metsistä kerätyt ja kitketyt kauden villikasvit.

Lue lisää aiheesta:

Vaihtelua salaattiin villiyrteistä, pähkinöistä, siemenistä ja hedelmistä – poimi vinkit

Nokkonen – herkkusuiden himoitsema villiyrtti

Pihamaalla runsaana kasvava siankärsämö

Tutustu voikukkaan

 

Lähteet: Ruokatieto, Elo-säätiö, Luontoportti.com

Kuvat: Kuvaryhmä/Otavamedia

Leena Kalliokoski

X