Viikon ruokalista

Tuhtia pataa ja lämmittäviä mausteita kylmeneviin päiviin

Lokakuun toisella viikolla kokkaillaan tuttuja arkiruokia uudella tvistillä ja hyödynnetään monipuolisesti kauden kasviksia. Maukkaat keitot, vahvat mausteet ja tuhdit padat tuovat lämpöä kylmeneviin päiviin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo

Lokakuun toisella viikolla kokkaillaan tuttuja arkiruokia uudella tvistillä ja hyödynnetään monipuolisesti kauden kasviksia. Maukkaat keitot, vahvat mausteet ja tuhdit padat tuovat lämpöä kylmeneviin päiviin.

Maanantai

Avokado-vuohenjuustopestoa ja pastaa

Helppo

alle 30 min

Maanantaina herkutellaan nopealla ja helpolla kasvisruoalla. Avokadosta, vuohenjuustosta ja tuoreesta korianterista syntyy täyteläinen pestokastike, joka on mitä mainioin pastan kumppani. Jos tahnaa jää yli, voi sitä seuraavana päivänä sipaista vaikka leivän päälle.

helppo_bouillabaisse

Tiistai

Helppo bouillabaisse

Helppo

30-60 min

Vaikka ranskalaisen kala-äyriäiskeiton eli bouillabaissen pitkä raaka-ainelista saattaakin päätä huimata, on keitto kuitenkin nopea ja helppo valmistaa. Soseuttamalla keittoon lisättävät kasvikset syntyy vastustamattoman herkullinen liemi täynnä makua ja väriä. Mikäli arki-ilta kaipaa ripauksen luksusta, sekaan voi lorauttaa vielä tilkan kemaa, valkoviiniä tai vaikka molempia. Keiton viimeistelee nokare valkosipulilla maustettua ranskankermaa, kylkeen sopii siivu rapeakuorista maalaisleipää.

Pekoni_ruusukaalipaistos

Keskiviikko

Pekoni-ruusukaalipaistos

Helppo

30-60 min

Makeat ruusukaalit, rapea pekoni ja mehukkaat omenat kohtaavat syksyisessä paistoksessa, jossa raaka-aineet todella pääsevät oikeuksiinsa. Mausteeksi riittää rouhaisut suolaa ja pippuria sekä pari oksaa tuoretta timjamia. Puoli tuntia uunin paahteessa loihtii lautaselle herkkua, joka maistuu mainiolta sellaisenaan, vielä paremmalta rosmariinibroilerin kaverina.

pestolla maustetut broileripihvit

Torstai

Pestolla maustetut broileripivit

Helppo

alle 30 min

Lihapullat ja -pihvit ovat niin lasten kuin aikuistenkin herkkua. Perinteisen jauhelihan sijaan kannattaa vaihteeksi kokeilla broileria ja maustaa massa pestokastikkeella, jonka viitseliäämpi valmistaa itse, kiireisempi oikaisee ja käyttää valmista. Klassinen arkiruoka kruunataan astetta herkullisemmaksi parmesaanijuustolla höystetyllä ranskankermakastikkeella.

mausteista karitsaa ja paahdettua bataattia

Perjantai

Mausteista karitsaa paahdetulla bataatilla

Helppo

30-60 min

Ruokaisat täytteet ja lämmittävät mausteet takaavat, että salaatit maistuvat myös ilmojen viilettyä. Kanelia, chiliä ja juustokuminaa sekä reilu annos tuoreita yrttejä maustavat karitsaa ja paahdettua bataattia. Fetajuusto ja granaattiomenan siemenet jalostavat ruokaisasta salaatista perjantai-illan takuuvarman suosikin.

paistettua lohta uppomunan kera

Lauantai

Paistettua lohta uppomunan kera

Keskitaso

30-60 min

Viikonloppuna herkutellaan paistetulla lohella ja lohkoperunoilla, jotka tarjotaan rapealta salaattipediltä. Perinteiset kastikkeet jätetään tällä kertaa väliin ja kalan kaveriksi valmistetaan vaihteeksi uppomuna.

burgundinpata

Sunnuntai

Ranskalainen burgundinpata

Keskitaso

yli 2 h

Sunnuntaina vietetään kiireetön päivä keittiössä ja haudutellaan hitaasti hyvää. Ranskalainen burgundinpata on klassikko, johon appelsiininkuori tuo uutta tvistiä ja hienostuneen aromin. Padan voi valmistaa perinteiseen tapaan naudanlihasta tai kokeilla vaihteeksi aromikasta saksanhirveä. Kaveriksi keitetään perunoita tai riisiä.

Hunajavoihedelmät

Hunajavoissa paahdetut hedelmät

Helppo

alle 30 min

Jälkiruoksi paistetaan kauden hedelmiä hunajavoissa. Seurakseen makoisa herkku kaipaa vain ripauksen kanelia tai roseepippuria sekä vaniljajäätelöpallon.

X