Vinkit

Tunnista oma kehotyyppisi ja valitse ruokasi sen mukaan - tutustu Ayurveda elämäntaito-oppiin

Teksti:
Anna.fi

Oletko vata, pitta vai kapha? Intialainen, 5 000 vuotta vanha ayurveda-filosofia opettaa löytämään tasapainon ja tyyneyden silloinkin, kun elämä koettelee. Ayurvedassa mielen ja kehon oireita pyritään tasapainottamaan omalle kehotyypille sopivalla ravinnolla.

Ayurvedan peruskäsitteitä ovat kolme bioenergiaa eli doshaa, jotka ovat vata, kapha ja pitta. Kaikissa ihmisissä on jokaista doshaa eli vataa, pittaa ja kaphaa, mutta usein yksi näistä hallitsee ja aiheuttaa helpommin ongelmia kuin muut doshat.

Tulinen pitta

Pitta on tehokas ja temperamenttinen. Kunnianhimoinen ja älykäs pitta pitää haasteista ja voittamisesta. Hän vaatii itseltään paljon ja on myös kriittinen muita kohtaan. Fyysisesti
pitta on keskikokoinen, iholtaan lämmin ja pehmeä.

Kun keho on epätasapainossa, se heijastuu ruoansulatusongelmina ja migreeninä. Tasapainoinen pitta on empaattinen ja huolehtiva. Kohtuullisuus ovat hyväksi pittalle. Ruoka-aineista vihreät vihannekset, kuten avokado, kurkku sekä palkokasvit ja makeat hedelmät tasapainottavat pittaa.

Kolme ateriaa päivässä on pittalle sopiva. Tulinen ruoka, liika suola, kahvi sekä punaiset kasvikset ja liha saavat pittan stressaantumaan. Maitotaloustuotteet sopivat pittalle kohtuudella nautittuina, samoin kaikki siemenet lämmittävää seesamia lukuunottamatta.

Pittaa tasapainottavia mausteita ovat: korianteri, minttu, tilli, fenkoli.

Lempeä kesäkurpitsa-fenkolikeitto lauhduttaa helposti kuumenevan pittan. Lämmin kasvissosekeitto sisältää viilentäviä aineksia, kuten fenkolia, kesäkurpitsaa ja tuoreyrttejä.

Luova vata

Vatalla on nopeat liikkeet, ailahteleva mieliala ja yleensä monta rautaa tulessa. Hän oppii nopeasti asioita, mutta unohtaa ne helposti. Ikävät, arkiset rutiinit eivät ole vatan mieleen. Hän stressaantuu ja ahdistuu helposti. Tasapainoisena vata on aloitekykyinen ja innostunut.

Rakenteeltaan vatatyyppi on pitkä ja hoikka tai pieni ja laiha, eikä hän liho herkästi. Vata on kuivaihoinen ja herkkä palelemaan. Vataa tasapainottavat säännölliset elämäntavat, hiljaisuus, lepo ja lämpö. Ruoan pitäisi olla rauhoittavaa, öljyistä, ravitsevaa ja aina lämmintä.

Aterialla on hyvä olla sekä makeita, suolaisia että happamiamakuja. Vatalle sopivat erityisen hyvin kypsennetyt, pieneksi pilkotut kasvikset, kala, vaalea liha, pähkinät ja siemenet, lämpimät juomat, viljatuotteet ja useimmat maitotaloustuotteet. Paras ruokajuoma on lämmin vesi, ja vatan on hyvä juoda lämmintä inkiväärillä maustettua vettä myös aterioiden välillä.

Vältettäviä ovat kofeiinipitoiset juomat ja punainen liha. 

Vataa tasapainottavat mausteet: basilika, tilli, fenkoli, kaneli, neilikka, mustapippuri, muskotti, persilja, juustokumina,valkosipuli ja inkivääri.

Helposti palelevaa ja energistä vataa tasapainottava ateria on lämmin ja ruokaisa. Mausteinen linssipata ja valkosipulilla höystetty pinaatti ovat täydellistä ruokaa vatalle.

Lämmin kapha

Kaphan olemus on verkkainen eikä hän hikeenny helposti. Luontevinta hänelle on hidas elämäntyyli. Raskasrakenteiselle kaphalle kertyy herkästi ylipainoa, mutta hän ei sairastu helposti. Hitaanpuoleinen ruoansulatus saattaa vaivata ja aiheuttaa ruokahaluttomuutta. Ollessaan epätasapainossa kaphan olo käy raskaaksi ja aikaansaamattomaksi.

Tasapainoinen kapha on mitä lämpimin ja sympaattisin lähimmäinen. Kaphan olisi hyvä syödä kevyttä, kuivaa ja kuitupitoista ruokaa. Salaatit ja raakaravinto saattavat sopia
kesäaikaan, mutta muulloin lämmin ruoka on suositeltavampaa. Tuliset mausteet virkistävät tasaista kaphaa, samoin kirpeät hedelmät. Sen sijaan maitotaloustuotteet ja liharuoat saavat kaphan helposti epätasapainoon.

Kaphaa tasapainottavia mausteita ovat esimerkiksi basilika, timjami, chili, kurkuma, sahrami, inkivääri, rosmariini, persilja ja kaneli.

Kapha kaipaa vahvoja makuelämyksiä ja kuitupitoisia ruokia. Tässä tarjolla on sahramiöljyssä paistettua kuhaa, kasviksia ja kasvisliemessä keitettyä quinoaa.

Toimittaja: Taina Salovaara
Kuvat: Riikka Hurri/Otavamedia

X