Vihannesopas

Tuore inkivääri

Teksti: Anna.fi

Tuore inkivääri maistuu kirpeältä ja aromikkaalta ja sen tuoksu on voimakas. 

Tuore inkivääri

Inkivääri on maustekasvi, jota on viljellään mm. Kiinassa ja Intiassa. Suomeen inkivääriä tuodaan lähinnä Etelä-Amerikasta. Kasvin syötävä osa on juurakko tai maavarsi, jonka kuori on hennon vaalean ruskea ja sisus vaalean keltainen ja usein hieman säikeinen.

Tuore inkivääri kuoritaan ennen käyttöä veitsellä ja sen jälkeen joko raastetaan tai paloitellaan. Inkiväärissä on melko voimakas maku, joten inkivääriä kannattaa käyttää maltillisesti. Muutaman sentin pala raastettuna riittää maustamaan isonkin määrän ruokaa.

Tuore inkivääri lisätään keitettäviin ja haudutettaviin ruokiin noin 20 minuuttia ennen valmistumista. Makeisiin ruokiin ja kastikkeisiin se kannattaa lisätä vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa.

Tuoretta inkivääriä voi käyttää lähes mihin tahansa ruokaan, mutta erityisen hyvin se sopii mm. itämaisiin kasvis-, kala- ja liharuokiin. Inkivääri sopii myös erilaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Lisäksi tuoretta inkivääriä voi käyttää juomien mausteena, marinadeissa ja säilykkeissä. 

Tuore inkivääri säilyy jääkaapin vihanneslokerossa muovipussissa viikkoja, mutta sen voi myös pakastaa ja raastaa jäisenä ruokaan. Inkiväärin voi myös säilyttää kuivassa ja viileässä kaapissa sellaisenaan, mutta silloin se on syytä käyttää aika pian, jottei se kuivu.

Tuoreen inkiväärin löytää kauppojen vihanneshyllystä ja sitä on saatavilla ympäri vuoden.

Inkivääriä on saatavana myös mausteena, sekä kokonaisena että jauheena. Jos reseptissä on mainittu tuore inkivääri, kannattaa käyttää sitä. Kuivattu inkivääri maistuu erilaiselta. 

Kokeile näitä inkivääri-reseptejä:

Tomaatti-inkiväärikeitto
Paistetut ahvenet ja inkivääri-limettikastike
Katkarapu-kookosnuudelit
Kanavartaat sataykastikkeessa

Inkivääri-limebrûlée
Lakka-inkivääriterriini
Appelsiinin ja inkiväärin makuinen marjapaistos
Inkiväärillä maustettu hillo

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry/Kasvitieto

Teksti: Ruoka.fi toimitus 
Kuva: Kristiina Kurronen

X