Vinkit

Tuore inkivääri

Inkivääri sopii loistavasti ruoanlaittoon, leivontaan ja erilaisiin juomiin. Inkiväärillä saat ruokiin raikkautta sekä aasialaista makuvivahdetta. Lisäksi maustat sillä erityisesti joulun ajan makeat leivonnaiset. Nappaa parhaat ideat ja reseptit!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Inkivääri maustaa monet ruoat joko tuoreena tai kuivattuna mausteena.

Inkivääri sopii loistavasti ruoanlaittoon, leivontaan ja erilaisiin juomiin. Inkiväärillä saat ruokiin raikkautta sekä aasialaista makuvivahdetta. Lisäksi maustat sillä erityisesti joulun ajan makeat leivonnaiset. Nappaa parhaat ideat ja reseptit!

Inkivääri on maustekasvi, jota on viljellään muun muassa Kiinassa ja Intiassa. Suomeen inkivääriä tuodaan lähinnä Etelä-Amerikasta. Kasvin syötävä osa on juurakko tai maavarsi, jonka kuori on hennon vaalean ruskea ja sisus vaalean keltainen ja usein hieman säikeinen. 

Inkivääriä on saatavana sekä tuoreena että kuivattuna jauheena. Jos reseptissä on mainittu tuore inkivääri, kannattaa käyttää sitä. Kuivattu inkivääri maistuu erilaiselta, sillä siitä puuttuu tuoreen inkiväärin raikkaus.

Tuoreen inkiväärin löytää kauppojen vihanneshyllystä ja sitä on saatavilla ympäri vuoden. Kuivattua inkivääriä myydään perusmarkettienkin mausteosastolla.

Inkivääri: Säilytys 

Tuore inkivääri säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa, mutta käytä siinä tapauksessa inkivääri mahdollisimman pian. Huoneenlämmössä inkivääri saattaa nimittäin nahistua ja jääkaapissa pilaantua. Pidempiaikaiseen säilytykseen paras paikka onkin pakastin, ja inkivääriä voikin raastaa vaikka jäisenä ruokaan. Kuori inkivääri lusikankärjellä raaputtaen ennen pakastamista ja pakasta isoina paloina. 

Inkivääri: Terveysvaikutukset 

Inkivääriä on paitsi mauste, myös perinteisen kiinalaisen lääketieteen monitaituri, jota on tutkittu myös länsimaisessa lääketieteessä. 

Inkiväärin on väitetty parantavan melkein mitä tahansa, mutta mikään ihmelääke se ei sentään ole. Inkiväärin vaikutuksia ja tehoa voi kuitenkin kokeilla esimerkiksi ruoansulatusvaivoihin, matkapahoinvointiin, kuukautiskipuihin sekä ilmavaivoihin. Inkiväärin sanotaan purevan myös flunssaan ja lievittävän kipuja. Esimerkiksi monet nivelreumapotilaat käyttävät inkivääriä oireiden lievittämiseen. 

Inkiväärillä onkin joissan tutkimuksissa osoitettu olevan tulehdusta hillitsevä vaikutus, mutta kovin voimakas se ei ole eikä inkivääristä ole esimerkiksi tulehduskipulääkkeen korvaajaksi. 

Toisaalta inkiväärin maustekäyttöön ei liity riskejä, eivätkä esimerkiksi inkivääriuutteen mahdolliset sivuvaikutukset ole kovin vaarallisia. 

Kaikille inkivääri ei kuitenkaan sovi. Tuore inkivääri on tuhtia tavaraa, joten käyttö kannattaa aloittaa varovasti. Herkkävatsaisille inkivääri ei välttämättä sovi, eikä inkivääriä tai inkiväärivalmisteita suositella verenohennus- tai diabeteslääkitystä käyttäville tai rytmihäiriöistä kärsiville.

Inkivääri ja raskaus

Inkiväärivalmisteita, -teetä sekä inkivääriä sisältäviä ravintolisiä ei myöskään suositella raskaana oleville. 

Ruokaviraston mukaan tieteellistä tietoa inkiväärin käytöstä raskauden aikana on varsin vähän ja tutkimusten tulokset ovat osittain ristiriitaisia. Osa inkiväärin kemiallisista ainesosista saattaa olla haitallisia sikiön kehitykselle ja joidenkin kemiallisten ainesosien on todettu aiheuttavan muun muassa solukuolemaa.

Inkiväärin käsittely ja käyttö 

Tuore inkivääri kuoritaan ennen käyttöä veitsellä tai lusikan kärjellä raaputtamalla ja sen jälkeen joko raastetaan tai paloitellaan. Tuore inkivääri maistuu kirpeältä ja aromikkaalta ja sen tuoksu on voimakas. Koska maku on melko voimakas, inkivääriä kannattaa käyttää maltillisesti. Muutaman sentin pala raastettuna riittää maustamaan isonkin määrän ruokaa. 

Tuore inkivääri lisätään keitettäviin ja haudutettaviin ruokiin noin 20 minuuttia ennen valmistumista. Makeisiin ruokiin ja kastikkeisiin se kannattaa lisätä vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa. 

Tuoretta inkivääriä voi käyttää lähes mihin tahansa ruokaan, mutta erityisen hyvin se sopii muun muassa itämaisiin kasvis-, kala- ja liharuokiin. Inkivääri sopii myös erilaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Lisäksi tuoretta inkivääriä voi käyttää juomien mausteena, marinadeissa ja säilykkeissä.

Kuivattu inkivääri on puolestaan omiaan leivonnassa ja maistuu esimerkiksi joulun maustekakussa.

Säväytä inkiväärillä keitot

Inkivääri antaa upeaa särmää erityisesti kasvissosekeittoihin. Yhdistä inkivääri esimerkiksi bataatin, porkkanan tai muiden juuresten kanssa.

Tai säväytä inkiväärillä aasialaisvivahteiset keitot. Kirkasliemiset nuudelikeitot saavat inkivääristä raikkaan lämmittävän makuvivahteen, mutta inkivääri sopii myös sakean tomaattisen lohikeiton makuun yhdessä valkosipulin, chilin ja lämpimien mausteiden kanssa. 

Kokeile inkivääriä rohkeasti myös salaattien mausteena

Salaatteihin inkivääri sopii erityisesti sushista tutun garin eli säilötyn inkiväärin muodossa. Niin nacho-sushisalaatissa kuin japanilaisessa lohikulhossakin on sushista tuttuja aineksia ja samaa japanilaista makumaailmaa. 

Japanilaishenkinen munakassalaatti sekoitetaan suikaloidusta munakkaasta, rapeasta kesäkaalista ja sushi-inkivääristä. Soijakastikkeella maustettua kananmunamassaa ei sekoitella paistamisen aikana, jolloin munakas paistuu isolla paistinpannulla ohueksi letuksi.

Inkkivääriä kannattaa lisätä myös nuudelisalaattien mausteeksi. Inkiväärin, limetin ja valkosipulin raikastamalla kastikkeella silattu aasialainen nuudeli-kasvissalaatti on juuri sopivan mausteista hellepäivän ruokaa. Jos haluat salaatista ruokaisamman, lisää joukkoon esimerkiksi katkarapuja tai kypsää broi­leria.

Hölskykurkut on kesälemppari, joiden makuun inkivääri tuo veikeän raikkaan makulisän. Leikkaa kurkku ohuen ohuiksi viipaleiksi, ravista mausteisen etikkaliemen kanssa sekaisin ja anna maustua vartin verran. 

Inkivääri antaa raikkautta ja makua juomiin

Inkivääritee ja erilaiset inkiväärishotit ovat suosittua siemailtavaa, mutta inkiväärillä voi maustaa myös smoothiet, mocktailit ja drinkit, sangriat tai vaikka jouluisen glögin

Inkiväärillä terästetty sitruunatee aloittaa päivän pirteästi. Lämmin juoma on raikas ja virkistävä. Se aloittaa ihanasti aamun, mutta teetä voi siemailla pitkin päivää. 

Tai pyöräytä aamupalaksi energisoiva vihersmoothie, joka inkiväärin lisäksi sisältää muun muassa parsa- ja lehtikaalia sekä banaania ja ananasmehua. 

Sima-inkiväärimocktail sopii vapun kippistelyyn. Jäähdytä juomat hyvin jääkaapissa ennen tarjoilua. Jos haluat juomaan terästystä, lisää lasin pohjalle tilkka rommia.

Inkivääri maustaa upeasti kalaruoat

Raikas inkivääri sopii upeasti kalaruokien mausteeksi, sillä sen raikkaus taittaa erityisesti lohen rasvaisuutta. Kokkaa esimerkiksi inkiväärilohta, johon aasialaista makuvivahdetta antaa inkiväärin lisäksi chili, limetti ja tilkka soijakastiketta.

Lohileivät puolestaan kokoavat yhteen sushista tutut raaka-aineet. Leivät viimeistellään makean raikkaalla pikkelöidyllä inkiväärillä eli garilla.

Aasialaista makumaailmaa on myös thaimaalaisittain maustetussa uunisiiassa. Älä nuukaile mausteiden kanssa, vaan käytä kalan viimeistelyyn reilusti yrttejä, sipulia ja chiliä.

Marinoidut silakat ovat joulupöydän herkku. Tuttu silakka saa tässä reseptissä aivan uudenlaista makua, kun se yhdistetään aasialaisesta keittiöstä tuttuun inkivääriin. Kokeile ja ihastu!

Niin arki- kuin viikonloppuaterillekin sopivat kalapihvit voi pyöräyttää vaaleasta kalasta, kuten hauesta tai ahvenesta. Chilillä ja inkiväärillä maustetut kalapihvit maistuvat uusien perunoiden kanssa. Niistä voi kasata myös mahtavat burgerit.

Aasialaista makua inkivääristä

Inkivääri maustaa erityisesti aasialaisvivahteiset ruoat. Sienidumplingit tehdään vihreäksi värjätystä wonton-taikinasta. Nyytit kätkevät sisäänsä sienien lisäksi ronskisti kasviksia. Inkivääriä lisätään mausteeksi niin nyyttien sisään kuin kastikkeeseenkin. 

Korealaiset lihapullat maustetaan gochujangilla, seesamiöljyllä ja inkiväärillä. Makeansuolainen kastike on lihapullien herkullisen kiillon salaisuus.

Mandariinikana kypsyy mehevän maukkaaksi makean hapokkaan mandariinin ja appelsiinin, raikkaan inkiväärin ja valkosipulin yhdistävässä kastikkeessa, joka muistuttaa kiinalaisravintolan suosittua klassikkoannosta. Ripaus chiliä tuo makuun sopivasti poltetta.

Shahi paneer on intialainen sakea, inkiväärillä, chilillä sekä garam masalalla ja kurkumalla maustettu kastike, jonka herkullisuus piilee tomaatin ja cashewpähkinöiden yhdistelmässä. Kastike viimeistellään kotijuustomaisella, pehmeällä palak paneer -juustolla, joka imee hyvin makuja.

Parsakaali-seesaminuudelit on täynnä ihania makuja. Umaminen sieniliemi on ruoan sielu, jolle ryhtiä antavat chili ja inkivääri.

Käytä inkivääriä rohkeasti välipalojen, makeiden leivonnaisten ja jälkiruokien maustamiseen

Inkiväärillä voi maustaa myös välipalat sekä makeat leivonnaiset ja jälkiruoat. Aloita aamu esimerkiksi nopealla inkiväärigranolalla tai pyöräytä energisoiva vihersmoothiekulho, jonka veikeän maun salaisuus piilee peukalon pään kokoisessa palassa tuoretta inkivääriä.

Kuivattua inkivääriä puolestaan kannattaa ripauttaa purppuranpunaisen tuorepuuron mausteeksi. Se tehdään punajuurimehusta, kaurasta ja kefiiristä, jossa on suolistoa helliviä probiootteja. Sekoita tuorepuuro illalla valmiiksi jääkaappiin, niin aamu alkaa maukkaasti.

Erityisesti joulunajan leivonnassa inkivääriä kannattaa hyödyntää monipuolisesti ja rohkeasti. Hillottu inkivääri ja paahtokinuskikuorrute antavat esimerkiksi perinteiselle taatelikakulle uudenlaisen makuvivahteen.

Rapeat inkiväärikeksit puolestaan maistuvat tuttujen piparkakkujen sijaan tai rinnalla. Inkiväärikeksit valmistuvat alle puolessa tunnissa ja sopivat esimerkiksi rentoon kahvitteluhetkeen.

Rohkea leipuri kokeilee muffinitaikinan mausteena inkiväärijauheen lisäksi myös tuoretta inkivääriä. Päärynä-inkiväärimuffinit sulavat suuhun. Sen takaavat niin taikinaan piilotetut suklaahiput kuin hauskat päärynäsattumatkin. 

Mausta inkiväärillä rohkeasti myös erilaiset hillot, marmeladit sekä kompotit. Inkiväärillä ja kanelilla maustettu omenakompotti sopii erityisen ihanasti aamupuuron päälle.

Limebrûlée on tuunattu versio ranskalaisen keittiön jälkiruokaklassikosta. Raikkaan lisävivahteen tuovat inkivääri ja limetti.

Lue myös Kotiliesi.fi: Aloitatko aamusi inkiväärishotilla? Näin teet virkistävän juoman kolmella eri tyylillä

X