Vinkit

Tutustu terveelliseen raakaruokaan!

Teksti: Anna.fi

Muodikkaassa, kehoa puhdistavassa raakaravinnossa ei tarvita hellaa eikä kattiloita. Tutustuminen kannattaa aloittaa kokeilemalla raakaruokaa osana monipuolista sekaruokavaliota.


Liotetuista hirssisuurimoista ja mustaherukoista syntyy soseuttamalla lempeä aamupuuro.

Moni on ottanut muodikkaan, kypsentämättömän raakaravinnon osaksi ruokavaliotaan saadakseen siitä hyvää oloa ja lisäenergiaa. Osittainenkin raakaruokailu puhdistaa kehoa tehokkaasti.

Raakaruokailijan ruokavalioon kuuluvat muun muassa juurekset, vihannekset, marjat, hedelmät, pähkinät, siemenet ja kylmäpuristetut öljyt. Yhdessä mausteiden ja yrttien kanssa niistä syntyy erilaisia keittoja, pirtelöitä, salaatinkastikkeita ja dippejä.

Pilkkominen ja soseuttaminen muuttavat raaka-aineet uuteen olomuotoon. Ruoat valmistetaan tehosekoittimella, sauvasekoittimella, kasviskuivurilla tai raastinraudalla. Kasvikset höylätään kuorimaveitsellä tai juustohöylällä pastaksi ja kukkakaali ajetaan monitoimikoneella riisin korvikkeeksi. Pähkinöistä syntyy tehosekoittimella kermamaisen pehmeitä, tuorejuuston kaltaisia tahnoja.


Raakapasta on aina al dente. Porkkanapyörykät syödään myskikurpitsa”pastan” ja manteli-yrttipeston kera.

Elävässä ravinnossa suola korvataan merilevällä, happamuus hankitaan maitohapatuksella ja rasvat saadaan pähkinöistä, siemenistä ja avokadosta. Elävään ravintoon kuuluvat olennaisesti myös itujen ja versojen idättäminen sekä hapattaminen ja mehustus.

Raakaravintoa ei koskaan kypsennetä yli 40 asteen. Näin säästetään elintoiminnoissa tärkeitä entsyymejä, jotka tuhoutuvat korkeammissa lämpötiloissa. Entsyymit pilkkovat ruokaa ruoansulatuselimistössä, joten entsyymipitoisen tuoreravinnon lisääminen ruokavalioon voi auttaa ruoansulatuksessa. Raakaravinnossa käytettävät pähkinät ja kuivatut hedelmät usein liotetaan, jotta niistä tulee helpommin sulavia.


Kesäkurpitsakääryleet maistuvat makoisan pastakastikkeen kera.

Vaikka aineksia ei raakaravinnossa kuumenneta, kasviksia ei useinkaan syödä sellaisenaan jääkaappikylminä. Ravinteita varjellaan hellävaraisia ruoanvalmistusmenetelmiä käyttäen, kuten marinoimalla ja kuivattamalla.

Myös terveellinen herkuttelu onnistuu. Kakkupohjat pyöräytetään pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä, sokeri korvataan agavesiirapilla tai hunajalla. Suklaakakku syntyy raakakaakaojauheesta.


Raakakaakaojauheesta ja avokadosta syntyy herkullinen suklaamousse.

Puhdas raakaravinto ei sovellu kaikille. Ruoansulatusvaivoista kärsiville se saattaa laittaa suoliston huonoon kuntoon, koska se lisää kaasunmuodostusta.

Toimittaja: Katri Schröder
Kuvat: Ari Heinonen/Otavamedia

Lue lisää raakaruoasta:

Vähähiilihydraattinen ”pasta”: kesäkurpitsaa yrttiöljyn ja fetan kera
Siemenet tekevät hyvää keholle ja mielelle – poimi terveelliset reseptit!
Chia-siemenet auttavat painonhallinnassa
Raaka kaakao, hyvän mielen herkku
Omena-puolukkaraakapuuro

Anna & Ellit:
Raakaravintoon siirtyminen – Kuusi vinkkiä
Raakaruoka – Raakaa voimaa ravinnosta

X