Vinkit 18.7.2017

Vadelma on kesän paras marja – katso 8 huikeaa herkkureseptiä

Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia
Hienostunut ja herkkä vadelma on maultaan aivan omaa luokkaansa. Kun vadelmat ovat sesongissa, niistä kannattaa nauttia. Kokosimme sinulle Ruoka.fi-sivustomme huikeimmat vadelmaherkut, jotta voit herkutella kesän parhaasta marjasta monin eri tavoin.

Vadelma on ollut aina arvossaan. Vanha kansa on tarinan mukaan käyttänyt vadelmaa kuumelääkkeenä, ja sen on uskottu hoitavan myös vatsavaivoja. Silti, vadelman kuitupitoisuus yllättää monet. Vadelmassa on peräti 3,7 grammaa kuituja sataa grammaa kohden. Se hakkaa kuitupitoisuudellaan mustikan, puolukan, mansikan ja karpalonkin. Kuitujen lisäksi vadelmassa runsaasti C-vitamiinia ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, kalsiumia ja fosforia.

Pakasta vadelmia talven varalle – muista yksi nyrkkisääntö

Kun vadelmia on runsaasti, niitä kannattaa myös pakastaa. Vadelmien herkkä aromi ja ulkonäkö säilyvät parhaina, kun pakastat ne nopeasti poiminnan tai ostamisen jälkeen. Pakasta vain ensiluokkaisia vadelmia, yksikin homeinen marja voi pilata koko rasian sisällön.

Vadelman pehmeä rakenne ei kärsi, kun pakastat ne rasioissa. Lisää vadelmien joukkoon hieman sokeria, niin maku säilyy parhaiten. Pakastaminen ei juuri vaikuta vadelman ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin, sillä vitamiinit säilyvät pakastettaessa hyvin.

Vadelmasmoothie, vadelmahilloa ja -leipomuksia – vadelmasta on moneksi

Maista vadelmia sellaisenaan, pyöräytä smoothieksi, pakasta, keitä hilloksi ja erityisesti käytä niitä leivontaan, sillä vadelmista leivot parhaat kakut ja tortut.

Katso kahdeksan poimimaamme herkkureseptiä!

1. Mehujäät vadelmasta

Jos huomiseksi luvataan hellettä, tee pakastimeen banaani-vadelmamehujäät. Nämä hellepäivän pelastajat maustetaan sitruunalla ja sokerilla.

Banaani_Mehujaat

Resepti: Banaani-vadelmamehujäät

2. Hienostunutta vadelmakääretorttua

Pistaasi-vadelma kääretorttu on saanut inspiraationsa kahvipöydän klassikosta, britakakusta. Marenki tuo kääretorttuun rapeutta, mantelijauhe mehevyyttä. Gluteenittoman kääretortun pohja leivotaan voista, kermasta, kananmunista, sokerista, manteli- ja perunajauhoista. Kun kääretorttupohjaa on paistettu noin vartti, lisätään sen päälle marenki eli kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset ja sokeri. Marengin päälle ripotellaan vielä rouhittuja pistaasipähkinöitä ja paistamista jatketaan vielä toinen vartti. Kääretorttu täytetään lopuksi vaniljakreemillä ja tuoreilla vadelmilla.

pistaasi-vadelmakääretorttu

Resepti: Pistaasi-vadelma kääretorttu

3. Helpot vadelmaleivokset ilman uunia

Jos vadelmien lisäksi kaapistasi löytyy leivoskeksejä, sitruunalla maustettua tuorejuustoa ja appelsiinimehua, ovat keksileivokset jo lähes nonparelleja vaille valmiit. Yhteen leivokseen tarvitset kaksi keksiä. Toisen päälle sivellään tuorejuustoa ja ripotellaan vadelmia sekä nonparelleja, toinen keksi kanneksi ja kas, näyttävä keksileivos on siinä.

Resepti: Keksileivokset

4. Gâteau Marcel -kakku – suklaa ja vadelma ovat mainio makupari!

Viileän kesäpäivän sykähdyttävä herkku on Gâteau Marcel -kakku, sillä suklaan ja vadelmien liitto on yksi niistä taivaassa solmituista liitoista. Herkullisen maun lisäksi tämä suklaakakku on helppotekoinen. Siksi se sopii myös hyvin rapujuhlien tai rippijuhlien kohokohdaksi. Kakun voi mainiosti tehdä etukäteen ja pakastaa. Vadelmat, tumma suklaa, voi, sokeri ja kananmunat takaavat täyteläisen maun.

gateau marcel -suklaakakku

Resepti: Gâteau Marcel – suklaakakku

5. Pyöräytä vadelmat smoothieksi

Lomapäivän aamu alkaa letkeästi smoothieta siemaillen. Kevyt vadelmasmoothie tehdään rasvattomasta maidosta ja jogurtista. Vadelman raikkautta pyöristää banaani. Lyhyt surrautus tehosekoittimessa ja koko perheelle maistuva smoothie on valmis.

Resepti: Vadelmasmoothie

6. Clafoutis – vadelmapannukakkua ranskalaisittain

Clafoutis on ranskalainen pannukakku, joka perinteisesti valmistetaan kirsikoista. Kun käytät pannukakkuun vadelmia, vältyt kirsikan kivien poistamiselta. Pannukakkutaikina tehdään jogurttiin ja kermaan, mausteeksi lisätään ripaus makeaa likööriä. Uunivuoan pohjalle laitetaan ensin vadelmat ja vasta sitten päälle pannukakkutaikina. Pannukakun annetaan jäähtyä, päälle sirotellaan tomusokeria ja herkku tarjotaan vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

vadelmaclafoutis

Resepti: Vadelmapannukakku (clafoutis)

7. Kesäinen kuohujuoma vadelmista

Vadelmista syntyvät myös kesän parhaat juomat. Bellini on tyylikäs ja juhlava aperitiivi, joka valmistetaan kuohuviinistä ja persikoista ja tarjoillaan samppanjalasissa. Bellini-drinkin kerrotaan luodun taidemaalari Giovanni Bellinin kunniaksi Venetsiassa, Italiassa.

Tässä reseptissä Bellini-cocktail saa kesäistä twistiä vadelmista.  Pyöräytä vadelmat ja persikanpalat sokerin kanssa soseeksi tehosekoittimessa. Jäähdytä sose jääkaappikylmäksi ennen käyttöä. Laita sose kuohuviinilasin pohjalle ja täytä lasi kylmällä samppanjalla tai kuohuviinillä. Pistele cocktailtikkuun tuoreita vadelmia ja koristele niillä lasin reuna.

Twisted_belini1_ja_cocktailpalat

Resepti: Twisted bellini

8. Halloumisalaattia ja vadelmia

Kesän rento suosikkisalaatti raikastuu vadelmilla. Oliiviöljyssä paistettu, pehmeän suolainen halloumi-juusto saa pirteyttä vadelmista. Salaatinkastikkeeseen tuo uutta eloa soseutetut vadelmat. Tässä salaatissa on kesän maku.

PKU_Halloumvadelmasalaatti

Resepti: Halloumisalaatti ja vadelmakastike

Herkulliset vadelmareseptit:

Vadelma-valkosuklaamousse

Vadelma-kinuskipullat valmistaikinasta

Tuulihattu-vadelmakakku

Vadelma-tiramisu

Vadelmavispipuuro

Vadelma-melonimaljat

Helppo vadelmahillo

Kotiliesi.fi: Vadelma-ricottapiirakka

Tallenna

Tallenna

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi