Juhlat

Vapun parhaat munkit - näillä vinkeillä onnistut takuulla

Munkit kuuluvat ehdottomasti vappuun. Itse tehtyjen munkkien valmistaminen käy helposti, kunhan muutama perusniksi on hallussa.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Munkit kuuluvat ehdottomasti vappuun. Itse tehtyjen munkkien valmistaminen käy helposti, kunhan muutama perusniksi on hallussa.

Taikinan valmistaminen

Munkkitaikinaksi sopii tavallinen pullataikina, josta rasvan ja sokerin määrää on hieman vähennetty. Kuohkein lopputulos syntyy, kun lisäät jauhoja maltilla ja jätät taikinan riittävän pehmeäksi.

Munkit kannattaa myös kohottaa kahteen kertaan. Ensimmäiseksi kohotusajaksi riittää 10-15 minuuttia, mutta valmiiksi leivotut mukit saavat kohota, kunnes taikinaan sormella kevyesti painamalla syntynyt kuoppa palautuu hitaasti takaisin muotoonsa.

vappumunkit ja simaa

Munkkien paistaminen

Paistamiseen paras astia on noin kolmen litran paksupohjainen teräs- tai alumiinikattila tai valurautapata. Käytä varta vasten munkin paistoon tarkoitettua munkinpaistorasvaa tai sata prosenttista ruokaöljyä, kuten rypsi- tai auringonkukkaöljyä. Myös kookosrasva sopii tarkoitukseen, mutta silloin suutuntuma ei välttämättä ole yhtä pehmeä ja miellyttävä kuin muita rasvoja käytettäessä.

Rasvaa tulee olla padassa riittävästi, vähintään 4 cm kerros, mieluummin enemmänkin. Jotta räiskymiseltä ja roiskumiselta välttyy, kattilan ja muiden leivontavälineiden on oltava täysin kuivia.

Sopiva öljyn lämpötila on 170-180 astetta. Liian alhaisessa lämpötilassa munkit imevät liikaa rasvaa, liian korkeassa ne puolestaan palavat ja öljy savuaa. Lämpömittari, jolla voit tarkkailla lämpötilaa koko paiston ajan on paras apuväline, mutta voit tarkastaa sopivan lämpötilan myös pienellä taikinanokareella. Rasva on tarpeeksi kuumaa, kun taikina saa kullanruskean värin vajaassa minuutissa.

Kerralla kannattaa paistaa vain muutama munkki, sillä suuri määrä munkkeja jäähdyttää rasvan. Tarkkaile rasvan lämpötilaa koko paiston ajan ja anna sen tarvittaessa lämmetä ennen uuden munkkisatsin lisäämistä.

Kääntele munkkeja paiston ajan, jotta ne ruskistuvat tasaisesti. Nosta valmiit munkit reikäkauhan avulla talouspaperin päälle valumaan.

appelsiinimunkit

Munkkien sokeroiminen ja täyttäminen

Sokeroi munkit lämpiminä, sillä jäähtyneisiin munkkeihin sokeri ei enää tartu kunnolla kiinni. Myöskään rasvaa imenyt sokeri ei tartu, joten vaihda se tarvittaessa uuteen.

Hillotäyte kannattaa lisätä sisään munkin ollessa vielä lämmin ja pehmeä. Sen sijaan sulavat täytteet, kuten erilaiset kreemit kannattaa lisätä vasta jäähtyneeseen munkkiin.

Muuta huomioitavaa

Samaa paistorasvaa voi käyttää kaksi tai kolmekin kertaa. Anna rasvan jäähtyä, siivilöi se ja säilytä jääkaapissa, jossa se säilyy hyvänä muutaman päivän. Rasvaa ei tule kaataa viemäriin, vaan hävittää se suljetussa muoviastiassa sekajätteen joukossa. Pienen määrän öljyä voi hävittää myös biojätteen joukossa.

Mikäli öljy syttyy palamaan, sammuta se kattilan kannella tukahduttamalla. Palavaa öljyä ei saa koskaan sammuttaa vedellä!

Munkinpaistajan muistilista

  1. Malta jättää taikina riittävän pehmeäksi. Näin saat kuohkeimmat munkit.
  2. Uppopaista munkit 170-180 asteisessa ruokaöljyssä tai munkinpaistorasvassa.
  3. Sokeroi munkit lämpiminä. Jos sormet eivät kestä kuumaa, käytä pihtejä apuna.
  4. Munkkien ei tarvitse olla valioyksilöitä vaan leipojan kädenjälki saa näkyä niissä.

Näillä ohjeilla teet vapun herkullisimmat munkit:

sitruunamunkit

Leivo munkit vaihteeksi kookosmaitoon ja mausta raikkaalla sitruunalla ja kardemummalla. Herkulliset sitruunamunkit ovat nappivalinta kevään hauskimpaan juhlaan.

vappumunkit

Tällä ohjeella valmistat perinteiset vappumunkit. Takuuvarmaa perusohjetta on helppo varioida tarpeen mukaan esimerkiksi erilaisilla kuorrutteilla.

pienet pikamunkit

Ei hätää, vaikka vappuvalmistelut olisivatkin jääneet viimetinkaan. Tällä ohjeella pyöräytät herkulliset pikamunkit.

Katso myös:

Kotiliesi.fi: Mustikkamunkit

Kotiliesi.fi: Vappumunkit

X