Vihannesopas

Varhaisperunat taipuvat moneen - 7 reseptiä

Kesä on herkkusuiden juhlaa, kun kotimaiset kasvikset kypsyvät ja ovat makeimmillaan. Mikään ei kuitenkaan voita varhaisperunoita ja niistä valmistettuja herkkuja.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Kesä on herkkusuiden juhlaa, kun kotimaiset kasvikset kypsyvät ja ovat makeimmillaan. Mikään ei kuitenkaan voita varhaisperunoita ja niistä valmistettuja herkkuja.

Ohutkuorisia perunoita on turha erikseen kuoria, perusteellinen pesu juuresharjalla, käsin tai karheilla käsineillä hangaten riittää. Siten irtoaa niin lika kuin ylimääräiset kuoretkin.

Näin keität varhaisperunat

Varhaisperunat laitetaan kiehuvaan veteen, jotta entsyymi, joka muokkaa perunoiden soluseinämän rakennetta kiinteäksi, tuhoutuu mahdollisimmann nopeasti. Näin perunat pehmenevät ja kypsyvät nopeammin. Lisää keitinveteen suolaa 1 tl litraa kohti ja varmista, että vettä on vain sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät.

Keittoaika vaihtelee perunoiden koon mukaan, joten tarkkaile kypsyyttä noin kymmenen minuutin keiton jälkeen. Mikäli perunat ovat hyvin eri kokoisia, kannattaa suuremmat lisätä keitinveteen ensin ja pienemmät vasta vähän myöhemmin. Perunoita ei kannata keittää läpikypsiksi, vaan kaataa vesi pois, kun perunat ovat vielä aavistuksen napakoita ja antaa niiden kypsyä loppuun jälkilämmössä kannen alla.

Perunasta on moneksi

Keittämisen sijaan voit kokeilla kypsentää perunat vaihteeksi myös uunissa. Siten paahdettuihin varhaisperunoihin syntyy maukas pinta. Mausta herkku halutessasi valkosipulilla sekä tuoreilla yrteillä.

Varhaisperunat ovat herkkua sellaisenaan, tuoreella tillillä maustettuna ja voinokareen kera tarjottuna, mutta varhaisperunoista valmistuu myös muita herkullisia lisukkeita ja kesäisiä ruokia. Perunasalaatti on klassikko, josta löytyy ohjeita yhtä monta kuin on tekijöitäkin.

yrtti-sitruunaöljyssä marinoidut uudet perunat

Yrtti-sitruunaäljyssä marinoidut uudet perunat on raikas lisuke kesän grilli- ja kalaruoille, mutta myös oiva tarjottava kesäjuhlissa. Sen voi huoletta valmistaa jo edellisenä iltana odottamaan vieraita, sillä salaatin maku vain paranee levättyään yön yli jääkaapissa. Revi salaatti siinä tapauksessa tarjoiluvadeille vasta juuri ennen tarjoilua, jotta se pysyy raikkaana. Reilu annos tuoreita yrttejä tuo ruokaan makua, täyteläisyyttä antaa päälle raastettu juusto.

taateli-pekoni-perunasalaatti

Suolaisen pekonin ja makeiden taateleiden yhdistelmä on vastustamaton. Raikkautta ruokaisaan taateli-pekoniperunasalaattiin tuo omena ja kevätsipuli. Nopea kastike syntyy oliiviöljystä ja sherryviinietikasta. Sekaan vielä reilut rouhaisut suolaa ja pippuria sekä ripaus sokeria tasapainottamaan makuja. Tällä herkullisella salaatilla hurmaat takuulla kesäiset ruokavieraasi.

basiikalla maustettu perunasalaatti

Basilikalla maustettu perunasalaatti on herkullinen lisäke kesän grilliruoille. Lisäämällä sekaan fetaa, loihdit siitä jo kokonaisen aterian. Tuoreen basilikan lisäksi makua antavat valkosipuli, sitruuna sekä aurinkokuivatut tomaatit.

Keitä varhaisperunoita kerralla iso satsi, sillä ne katoavat hetkessä parempiin suihin. Mikäli perunoita kuitenkin jää tähteeksi, maistuvat ne hyvältä myös seuraavana päivänä.

grillattu perunasalaatti

Paahtamalla edellispäivän aterialta ylijääneet perunat grillissä herätät ne jälleen uuteen hehkuun. Mausta grillattu perunasalaatti nopealla oliiviöljystä, etikasta ja sinapista sekoitetulla kastikkeella ja lisää joukkoon vielä ruukullinen rucolaa sekä kypsytettyä juustoa, kuten täyteläistä pecorinoa tai parmesaania.

perunapihvit ja rapu-sillikaviaari

Varhaisperunat ja silli on klassinen yhdistelmä. Perunapihvit ja rapu-sillikaviaari on astetta hiemostuneempi versio tästä herkusta ja se toimii mainiosti esimerkiksi alkupalana tai kokonaisena ateriana raikkaan salaatin kera. Edellispäivän perunat muhennetaan ja sekaan lisätään tuorejuustoa. Massasta muotoillaan pihvejä, jotka paistetaan pikaisesti pannulla. Päälle vielä katkarapu-sillihakkelusta sekä tuoreita yrttejä ja maukas kesäinen herkku on valmis nautittavaksi.

silli-perunavoileipä

Nopea ja herkullinen iltapala syntyy pyöräyttämällä keitetyt perunat nopeasti yrttiöljyssä ja viipaloimalla niitä voilla tai tuorejuustolla sipaistun ruisleivän päälle. Lisää kylkeen siivu tai kaksi silliä ja kruunaa silli-perunavoileivät halutessasi vielä tuoreilla yrteillä ja nokareella ranskankermaa.

Kesä maistuu myös näissä perunaherkuissa:

vihreä perunasalaatti ja salsa verde

Vihreä perunasalaatti ja salsa verde

peruna-vuohenjuustosalaatti

Peruna-vuohenjuustosalaatti

sillisuupalat

Sillisuupalat uusista perunoista

Kotiliesi.fi: Perunasalaatti kermaviilikastikeella

X