Ruoka

Vihanneskrassi – vitamiinipitoinen mausteyrtti höystää voileivät ja salaatit

Vihanneskrassi on helppo idättää kotona. Krassia myydään myös kasvialustoineen. Kokeile voileiville, keittoihin ja koristeeksi. Listasimme vinkit.

Teksti:
Sirpa Hammarberg
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Vihanneskrassi lisätään ruokiin tuoreena. Mausta krassilla voileivät.

Vihanneskrassi on helppo idättää kotona. Krassia myydään myös kasvialustoineen. Kokeile voileiville, keittoihin ja koristeeksi. Listasimme vinkit.

Vihanneskrassi sisältää samoja sinappiöljyjä kuin suurempi sukulaisensa vesikrassi. Runsaasti vitamiineja, hivenaineita ja sinappiöljyä tarjoava vihanneskrassi on vanha luonnon antibiootti, jota on kautta aikojen käytetty vaivaan kuin vaivaan.

Vihanneskrassi ruoanlaitossa

Vihanneskrassin maku on kirpeän raikas. Sen käyttö mausteyrttinä on samanlaista kuin vesikrassin. Vihanneskrassin ituja saksitaan suoraan raakana valmiin ruoan päälle. Sitä käytetään vain tuoreena, sillä krassia ei voi säilöä. Vihanneskrassilla voi monissa resepteissä korvata esimerkiksi rucolan, jonka sukulaiskasvi se on.

Krassin aavistuksen kirpeä maku sopii hyvin salaatteihin, kasviskeittoihin, kalaruokiin ja voileiville. Vihanneskrassi onkin ruotsin kielellä smörgåskrasse, voileipäkrassi. Se ei kestä kypsennystä. Sen pienet hapokkaanmakeat lehdet ovat omiaan viimeistelemään ja koristelemaan ruoat.

Krassi itää nopeasti

Vihanneskrassi on helppo viljeltävä: siemenet idätetään laakeassa astiassa muovilla peitettynä. Astiassa ei tarvitse olla multaa, kostea paperi, esimerkiksi talouspaperi riittää. Viljelmä täytyy pitää kaiken aikaa tasaisen kosteana, se onnistuu suihkepullolla.

Siemenet idätetään pimeässä, ja ne itävät muutamassa päivässä. Kun viljelmä on oraalla, se siirretään valoon. Jo kolmen sentin mittaisia versoja voi alkaa leikellä käyttöön. Kaupoista on saatavana käyttövalmiita vihanneskrassiviljelmiä.

Vihanneskrassin paras viljelyaika on kevättalvi, maaliskuu.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin teet vesikrassilla höystetyn juurisellericarpaccion

Artikkelia on muokattu 19.6.2023 klo 15:25

X